Artemis 1 gaat! Morgenochtend vroeg om 07:04 uur Nederlandse tijd vertrekt de raket naar de maan. Tenminste, als alles goed gaat. Hier kun je zien wat er precies gaat gebeuren en waar je de lancering kunt meekijken.
Het heeft toch iets magisch: dat aftellen, wetende dat er duizenden knappe koppen meekijken, alle hoop gevestigd.. Hoewel er regelmatig vanalles de ruimte in wordt geschoten, is dit wel echt een bijzondere. Het is de lancering van Artemis I, de eerste missie die mensen weer op de maan moet gaan zetten. Tenminste: Artemis I nog niet, die is nog onbemand, maar die moet wel het voorwerk doen.
Eigenlijk was het de bedoeling dat Artemis I afgelopen maandag zou vertrekken, maar door de storm Nicole wilde NASA geen risico nemen. Uiteindelijk is er toch wel wat risico genomen, want de raket is op zijn plek blijven staan op het lanceerplatform waarbij er toch wat schade is ontstaan. De ruimtevaart-organisatie meent echter dat de schade niet groot is en dat de lancering gewoon woensdag kan plaatsvinden.
Nou ja, afgelopen maandag was natuurlijk helemaal niet het moment waarop Artemis I eigenlijk gelanceerd zou moeten worden: dat was namelijk al een half jaar geleden. Het werd echter steeds weer opnieuw uitgesteld en uitgesteld. In eerste instantie vooral door technische problemen, zoals klepjes die niet wilde sluiten en lekkage waaruit de zeer brandbare brandstof flink kon ontsnappen. Nu zal dat altijd zo zijn, want er is veel krimp in de tank wanneer de brandstof er koud inkomt, maar slechts tot op zekere hoogte.
Had NASA dat eenmaal onder controle, speelde het weer steeds op. Storm Ian gooide roet in het eten en vervolgens Nicole. Nu lijken de stormen weer even weg te blijven en heeft NASA een tijdsslot van twee uur uitgekozen om Artemis I te lanceren vanaf het Kennedy Space Center in Cape Canaveral, Florida. Je kunt het helemaal live bekijken op het YouTube-kanaal van NASA: NASA TV (dat je hieronder kunt zien).
Lukt het morgen toch niet, bijvoorbeeld door onverwachte weersomstandigheden of omdat er toch een technisch mankement optreedt, dan is 19 november een alternatieve datum. Lukt dat ook echt niet, dan is 25 november nog mogelijk. Maar we hopen natuurlijk allemaal met NASA mee dat het morgen wordt en dat alles helemaal goed verloopt voor deze 6 weken durende reis naar die grote witte bol die we ’s nachts altijd aan de hemel zien. Fingers crossed!