Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.
Google’s nieuwe robot SayCan kan dingen doen of beantwoorden zonder dat een programmeur hem dat heeft voorgekauwd. Deze robot werkt op basis van ingetypte verzoekjes, die de robot kan uitvoeren puur op basis van wat hij heeft geleerd van het internet.
Google SayCan
We weten inmiddels dat robots die leren van het internet best gevaarlijk kunnen zijn, omdat het nu eenmaal niet altijd de meest vrolijke, positieve plek is. Toch heeft Google het met SayCan voor elkaar gekregen om juist die dingen op te kunnen zoeken die nuttig zijn. Zo blijkt in ieder geval, wanneer je SayCan als een soort barman in de keuken zet. De robot, die bestaat uit een ‘gezicht’ met camera’s erin en verder een dun lijf met één arm, is onder andere in staat om een snack te pakken.
Robotmakers willen graag dat robots begrijpen wat je zegt als je tegen ze praat. Zo kun je ze roepen en kun je een gesprek met ze voeren. Bovendien is het ook veel meer zoals mensen met elkaar communiceren: via spraak. Echter zijn er ook mensen die dat om wat voor reden dan ook niet kunnen, of die in situaties zitten waarbij spreken niet netjes is. Daarom is Google teruggegaan naar zijn zoekmachineroots en heeft het de robot SayCan ontwikkeld. Die werkt op basis van iets dat Google PaLm heeft genoemd: het Pathways Language Model.
Het internet als bron
Wired schrijft dat de robot niet per se hoeft te worden verteld dat je een snack wil, of bijvoorbeeld specifiek chips, je hoeft hem alleen te vertellen dat je trek hebt. Je typt op de gekoppelde laptop ‘ik heb trek’ en de robot zal vanzelf naar het gedeelte van de keuken gaan waar snacks liggen en met zijn pincet-arm voorzichtig een zakje chips pakken. Dat weet hij door het internet slim te gebruiken en een aantal fysieke acties aan een bepaalde zin te koppelen. Dat werkt ook bij zinnen als ‘ik heb dorst’ of ‘ik heb drinken geknoeid’. De robot weet wanneer hij met een drankje of een spons moet aankomen.
Het is indrukwekkend, want juist dat stukje begrijpend lezen is voor veel robots een struikelblok. Als mensen begrijpen we een context eerder, mede omdat we van allerlei andere clues kunnen uitgaan. Voor een robot is dat minder makkelijk en juist om ze wat menselijker te laten zijn, wordt er volop geëxperimenteerd met hoe zo’n gesprek en actie zo natuurlijk mogelijk kunnen verlopen. Het is echter ook gevaarlijk. Zo heeft Google recentelijk een medewerker ontslagen die meende dat een andere robot die het in ontwikkeling heeft gevoel zou hebben ontwikkeld. Een ‘slippery slope’, want in hoeverre mogen wij robots blijven vertellen wat ze moeten doen als ze zelf gevoel hebben? En sterker: in hoeverre staan robots dat dan nog toe?
Menselijke robots
SayCan lijkt in ieder geval nu al een goede butler te zijn. Hij ondersteunt je in wat je nodig hebt, zonder dat je verder (behalve het typen) een vinger hoeft uit te steken. Overigens heeft de robot wel van mensen ingeprogrammeerd gekregen hoe hij bepaalde dingen moet aanpakken. Denk aan hoe hij dat zakje chips moet oppakken. Dat is ook logisch, want zoiets kun je niet echt van het internet halen. Immers is deze robot uniek in zijn soort en dienen dit soort instructies ook specifiek op deze robot te worden gemaakt. Bovendien voorkomt het ook dat de robot gedrag zal vertonen dat niet wenselijk is: nogmaals, de rest van wat hij weet komt van het internet, dus de kans dat hij gedrag zou aanleren dat niet door de beugel kan is groot.
Een robot heeft om veilig te blijven dus altijd wel wat van de mens nodig. Tegelijkertijd kunnen ze ook steeds meer zelf. Dat zien we ook bij andere bedrijven, zoals de robots van Xiaomi, Amazon en Tesla. Die zijn volop in ontwikkeling, maar het duurt vaak lang voordat we dit soort robots in het openbaar zien. Het kost immers veel aanpaswerk om te zorgen dat de robot het positieve, goede deel van het internet gebruikt, in plaats van dat deel dat het internet (en de mensheid) wat minder mooi maakt. SayCan staat immers in de keuken, waar ook de messen liggen…
Verder lezen over Google
Artificial Intelligence30.10.2024
Een kwart van het programmeerwerk bij Google wordt gedaan door AI
Online17.10.2024
Google Flights laat je straks goedkopere vluchten vinden
Artificial Intelligence09.10.2024
AI wint nu ook nog de Nobelprijs: twee zelfs
Mobile08.10.2024
Epic krijgt gelijk: Google houdt Android te dicht
Mobile07.10.2024
Google komt met hulp voor als je telefoon wordt gestolen
Artificial Intelligence03.10.2024
Knoop straks in het Nederlands een gesprek aan met Gemini Live
Mobile01.10.2024
Epic klaagt Google en Samsung aan om alternatieve appwinkels
Search25.09.2024
Google introduceert een speelse doodle met popcorn
Verder lezen over Innovatie
Technology29.10.2024
Deze hypermoderne tank stelt je hele beeld van de legertank bij
Technology18.10.2024
‘Lucide dromen wordt het volgende grote ding na AI’
Technology08.10.2024
Is de kassaloze supermarkt mislukt?
Nieuws08.10.2024
Den Haag ontvangt EU missie label voor duurzaamheid
DC Business07.10.2024
Backbase opent wereldwijde hoofdkantoor in Amsterdam
Startups30.09.2024
10 Nederlandse start-ups om in de gaten te houden
Gadgets20.09.2024
Dit device biedt de oplossing voor hoge terugleverkosten
Technology18.09.2024
Neuralink heeft tech die een blinde kan laten zien
Verder lezen over Robot
Technology31.10.2024
Vernieuwing van de magazijncultuur: Kan automatisering zorgen voor een verbeterde werkomgeving?
Events22.10.2024
Was alles op Tesla’s We, Robot-event nep?
Gadgets20.10.2024
Deze Buzz Lightyear is zo realistisch dat je geen films meer nodig hebt
Gadgets12.10.2024
Deze knuffelmarmot is stiekem een robot
Technology30.09.2024
Bizar: Deze robot heeft een hand als Thing van de Addams Family
Robot met losse handjesAutomotive11.09.2024
Robottaxi’s blijken lang niet zulke brokkenpiloten als mensen
Technology23.08.2024
Mens-achtige robot Atlas is beter dan jij: kan push-ups
Technology22.07.2024
Sigaretten op het strand? Deze robot ruimt ze op
Verder lezen over Zoekmachine
Search01.11.2024
ChatGPT gaat strijd aan met Google: start eigen zoekmachine
Marketing22.08.2024
HubSpot komt met gratis tool voor AI zoekoptimalisatie
Search06.08.2024
Googles zoekmachine is een monopolie, oordeelt rechter
Search05.08.2024
5 manieren waarop ons zoekgedrag verandert
Artificial Intelligence01.08.2024
SearchGPT: Een innovatieve stap in AI-zoektechnologie
Search30.07.2024
Chrome krijgt zijn eigen Circle to Search om snel te zoeken
Search26.06.2024
Google stopt met de doorlopende scroll op zijn zoekmachine
Marketing19.06.2024