Google lijkt veel interesse te hebben om meer te gaan doen met smartwatches of overige wearables. Het moederbedrijf van Google, Alphabet, wil namelijk Fitbit kopen. Het heeft een bod gedaan, wat er meteen voor zorgde dat de aandelen van Fitbit flink piekten met 18 procent (en dat konden ze wel gebruiken). Er is nog erg weinig over deze mogelijke deal bekend, maar het is natuurlijk een interessante ontwikkeling dat het gigabedrijf een andere zeer bekende naam wil kopen.
Aan de andere kant kan Apple Watch wel een geduchte concurrent gebruiken, want dat heeft in 2018 meer dan de helft van de smartwatch-verkopen in handen. Het is ook een heel logische keuze dat Google zelf in hardware gaat stappen. Immers heeft het al wel een smartwatch-besturingssysteem ontwikkeld genaamd Wear OS, dat je onder andere kunt vinden op Fossil’s smartwatches.
Als je er zo naar kijkt, zou je kunnen stellen dat Alphabet zelfs wat laat is met de eventuele overname. Een grote deal als deze is immers niet in een dagje beslagen. Bovendien zijn er ook nog allerlei overheidsinstanties die hiervan iets moeten vinden. Kijk maar naar de deal tussen Disney en 20th Century Fox, ook die neemt aardig wat tijd in beslag.
Ondertussen is het in ieder geval wel goed om aandelen te hebben van Fitbit, dat momenteel zo’n 1,4 miljard dollar netto waard is. Het bedrijf maakt sinds 2007 activiteitstrackers waarmee je je aantal gelopen stappen, hartslag, slaapkwaliteit en andere fitheidsinformatie inzichtelijk krijgt. Het feit dat mensen hierdoor meer worden gewezen op hun fitheid, zorgt ervoor dat ze net even iets vaker de trap te nemen in plaats van de lift, of zelfs veel grotere levensstijlveranderingen inzetten. Fitbit is het derde grootste smartwatch-bedrijf ter wereld, wanneer het gaat om verkopen: alleen Apple en Xiaomi doen het beter.
Fitbit wordt niet alleen gebruikt voor mensen om te zien hoe fit ze zijn: ook de politie maakt soms gebruik van de gegevens in bijvoorbeeld vermissingszaken. Ooit heeft een Fitbit-apparaatje ervoor gezorgd dat een moord kon worden opgelost. Data van de fitnesstracker toonde aan wanneer de hartslag van een vermoorde vrouw enorm omhoog was gegaan en daarna was gestopt, vijf minuten voordat de dader het huis verliet. Eerder werd gedacht dat hij het niet kon zijn, omdat hij eerder zou zijn weggegaan. Waarschijnlijk koopt Alphabeta Fitbit niet met het idee moorden op te lossen, maar als de deal rond is, dan heeft het wel een interessante nieuwe manier om invloed te hebben in de technologiebusiness.