13.07.2019
Technology

Google onderzoekt gelekte opnames Google Assistent in Nederland

By: Redactie Dutchcowboys

BlogTechnology

Eerder deze week bleek al dat Amazon’s Alexa opnames voor altijd bewaart en dat Google-medewerkers meeluisteren met gesprekken die gebruikers voeren met de Google Assistent. En dat gebeurt ook in ons land. Medewerkers van het bedrijf luisteren mee naar gesprekken zonder dat Google dit vooraf aankondigt. Soms gaat het om ‘huiselijke gesprekken’ die per ongeluk door de assistent zijn opgenomen, zo bleek uit berichtgeving van de NOS. Google laat in een blogartikel weten dat het een onderzoek gaat starten naar de gelekte Nederlandse gesprekken.

Een Belgische medewerker van Google of een bedrijf dat voor Google werkt, en die dagelijks geluidsfragmenten beluistert, deelde meer dan duizend Nederlandstalige audiofragmenten met de Belgische VRT.

Bekijk dit fragment en luister naar een aantal voorbeelden:

Verbeteren van de spraakassistent

Volgens de Google-medewerker, die anoniem wil blijven, beseffen mensen zich niet voldoende dat er anderen meeluisteren. Dit doet Google met het doel om de spraakassistent beter te laten functioneren. Overigens ontkent Google dit niet en maken ze er ook geen geheim van. Het kan inderdaad voorkomen dat de gesprekken door ’taalexperts’ worden beluisterd en volgens het bedrijf gebeurt dat in ongeveer 1 op de 500 gesprekken. Wat ook duidelijk wordt, is dat het niet alleen gaat om gesprekken met de Assistent, maar ook andere gesprekken in huiselijke kring zijn opgenomen. De anonieme bron geeft aan daardoor ook ruzies en andere intieme gesprekken te hebben gehoord.

Google gaat actie ondernemen

In deze blog van Google gaat het bedrijf in op de informatie die naar buiten is gekomen. Daarin leggen ze uit dat er inderdaad met taalexperts wereldwijd wordt gewerkt die dialecten en accenten kan herkennen, zodat de Assistent verbeterd kan worden. Dat is een cruciaal onderdeel van spraaktechnologie. De taalexpert die de informatie heeft gelekt, schendt hiermee de regels van Google. Het bedrijf heeft ‘Privacy Response teams’ ingeschakeld om het incident te onderzoeken. Google benadrukt dat taalexperts ‘slechts’ 0,2% van alle audio beluisteren. Deze audio is niet gekoppeld aan gebruikersgegevens. Als er ook fragmenten zijn opgenomen die niet aan de Assistent gericht waren, komt dit volgens het bedrijf doordat iemand woorden gebruikt die klinken als “Hey/ Ok Google”.

Als gebruiker van de Google Assistent kun je ervoor kiezen om het opslaan van audiodata geheel uit te zetten, of het automatisch te laten wissen na iedere 3 of 18 maanden. Vanaf deze maand is de Google Assistent ook beschikbaar op Sonos speakers.

Share this post