26.07.2020
Technology

​Google: AI kan prostaatkanker met 72% accuraatheid beoordelen

By: Laura Jenny

BlogTechnology

Het laat allemaal wel even op zich wachten: die kunstmatige intelligentie en wearables die de medische wereld moeten overnemen. Vergis je echter niet, want er zijn al een heleboel successen te melden. Onder andere Google maakte vorige week daardoor een interessante claim: zijn kunstmatige intelligentie zou prostaatkanker in 72 procent van de gevallen accuraat kunnen beoordelen.

Prostaatkanker herkennen

Een AI-systeem die prostaatkanker in meer dan tweederde van de gevallen kan beoordelen? Google heeft het. Het publiceerde een artikel in een oncologisch magazine waarin het aangeeft dat zijn kunstmatige intelligentie in staat is om uit biopten tekenen van prostaatkanker kan waarnemen. Het kijkt naar weggenomen stukjes materiaal uit de prostaat en kan daarbij in 72 procent van de gevallen accuraat aangeven dat het inderdaad om prostaatkanker gaat.

Het algoritme dat hiertoe in staat is is ontwikkeld door Verily en Naval Medical Center in San Diego. Het werkt met biopten, dus een soort monsters waaruit moet worden gedestilleerd of het hier inderdaad gaat om prostaatkanker of niet. Sterker nog, het gaat verder dan dat: de kunstmatige intelligentie moet -net als een arts- bepalen wat de Gleason-score is. Dit is een systeem dat aangeeft hoe agressief de kanker is. Hoe meer kankercellen, hoe agressiever het is.

Gleason-beoordeling

De AI van Google kan daarbij helpen, want op dit moment wordt dit nog veelal door visuele inspectie gedaan. Pathologen schijnen er in maar liefst de helft van de gevallen niet samen uit te komen wat die Gleason-beoordeling moet zijn. De AI helpt, want die heeft het dus niet in de helft van de gevallen bij het rechte eind, maar bij 72 procent.

Een deeplearning systeem zoals dit van Google zal waarschijnlijk nooit volledig de rol van de medisch expert overnemen, maar als het in ieder geval een ondersteunende factor kan zijn bij de diagnose van prostaatkanker, dan zijn daar al veel doktoren en patiënten bij gebaat. De diagnosticering zou bijvoorbeeld sneller kunnen en meer accuraat zijn. Plus, misschien kan de kunstmatige intelligentie deze support ook bieden bij andere vormen van kanker. Hopelijk kost het de medisch expert dan minder tijd om met het biopt bezig te zijn, en uiteindelijk meer tijd om de patiënt te helpen.

Share this post