De Europese Commissie gaat vanmiddag aankondigen dat geoblokkades zullen worden opgeheven in de EU. Dat betekent dat je niet meer door een webwinkel geweigerd mag worden omdat je vanuit een ander land besteld, en daarna wordt doorverwezen naar een lokale (en vaak duurdere) variant van dezelfde winkel.
Dat is mooi, want nu kunnen we dus als consumenten in elke webwinkel kopen, wetende dat de fabrikanten de prijzen heel snel gelijk gaan trekken binnen Europa en dat je niet geweigerd kunt worden omdat je toevallig uit Nederland komt. Dat zorgt voor een groter aanbod en daardoor meer concurrentie, waar de EU altijd groot voorstander van is.
Geoblocking is echter ook een gegeven dat veel speelt als het gaat om het streamen van audio en video. Zowel Netflix als Spotify geven je inmiddels de mogelijkheid om ook in de rest van Europa te kijken alsof je thuis bent. Dat is echter niet hetzelfde als het stoppen van Geoblocking.
Dat zou namelijk betekenen dat je in heel Europa dezelfde dingen zou kunnen bekijken. Wij hebben er relatief weinig last van, maar bijvoorbeeld in België komen er vaak series niet uit op Netflix omdat de rechten weer ergens anders liggen. En precies al die rechtenkwesties, daar wil de Commissie zich niet aan wagen.
Zoals je kunt zien aan de tweet van de Europarlementariër (van de piratenpartij) is de EU expres niet in de clinch gegaan met de machtige entertainment-industrie. Copyright is ondoorzichtig en de verschillende partijen doen er alles aan om de rechten die ze hebben verworven te behouden.
De kans dat er – zoals de commissie wil – een heuse Europese markt gaat komen voor de distributie van video en muziek is verdomde klein. Als die er ooit moet komen zal het alleen maar zijn omdat de EU een fatsoenlijke verhvorming van de digitale copyright-regels gaat doorvoeren, en dat durven zelfs zij, die Google zonder pardon miljardenboetes geven, nog niet.
[Afbeeldingen © Anton Balazh – Adobe Stock]