Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.
Microsoft Teams geniet momenteel een flinke opleving en dat betekent dat Microsoft nog meer focus heeft op het verbeteren van deze videocallsoftware. Zo kun je binnenkort met je microfoon open een zak chips wegeten en hoef je niet meer bang te zijn dat je kat door je videogesprek heen miauwt. Hoe? Door slim gebruik te maken van kunstmatige intelligentie.
MS Teams
Het schijnt dat er dagelijks wel 44 miljoen mensen op MS Teams zitten en dat moet de gevestigde orde (Slack, Facebook Workplace en Google Hangouts) wel merken. Geen wonder ook, want veel bedrijven met kantoren die normaal vol werknemers zitten, kampen nu met lege panden en een workforce die thuis moet werken. En voor thuiswerken binnen de veilige grenzen van het bedrijfsnetwerk leunen veel bedrijven op Microsoft.
Nu is het binnen Teams al erg handig dat je de achtergrond in je gesprek kunt blurren, maar dat geldt alleen voor wat er via de camera te zien is. Tot nu is achtergrondgeluid dat via de microfoon binnenkomt gewoon hoorbaar voor je collega’s. Even in de tuin zitten als je buren net de hogedrukspuit aanzetten, even kraken met die zak snoep die je naast je laptop hebt liggen of stiekem mails en WhatsAppjes beantwoorden op je computer, dat wordt allemaal door je collega’s onderschept zolang je de microfoon niet hebt gemute.
Real-time noise suppression
Later dit jaar (we hopen natuurlijk zo snel mogelijk) moet dat voorbij zijn. Microsoft grijpt namelijk naar kunstmatige intelligentie om te zorgen dat al dat achtergrondgeluid ook wordt weggestopt. Dat is niet alleen handig voor ongemakkelijke geluiden: je stem is daardoor waarschijnlijk beter te horen. De nieuwe mogelijkheid wordt ‘real-time noise suppression’ genoemd, oftewel: directe geluidsonderdrukking. In de superkorte video hieronder kun je zien hoe zoiets in de praktijk overkomt:
Erg gaaf, vooral omdat het betekent dat ook het tikken op het toetsenbord hierdoor uit het gesprek wordt gefilterd. Dat is handig voor iedereen die wil meeschrijven met de meeting. Maar ook voor iedereen de stiekem mailtjes aan het beantwoorden is en wel regelmatig genoeg iets moet zeggen om de microfoon niet uit te kunnen zetten.
Machine learning
Techsite Venturebeat sprak met Microsoft over deze technologie. Zo is geluidsonderdrukking an sich niet nieuw. Dit zat ook al in Skype en zelfs Teams. Het is dan echter vooral geluid in de voorgrond en geluid dat langdurig aanwezig is, versus geluiden die misschien verder weg zijn en veranderen. Onverwacht geluid zoals het geblaf van een hond of iemand die ineens met een stofzuiger de kamer binnenkomt is een ander verhaal.
Dat wil Microsoft nu wegfilteren door het gebruik van machine learning. Kortom: de tech wordt constant allemaal geluiden gevoed die we niet willen horen, zodat hij deze leert herkennen en kan gaan leren wegfilteren. Tegelijkertijd worden er ook audioboeken gebruikt om de tech te leren herkennen hoe een stem kan klinken, want soms komt het achtergrondgeluid erg in de buurt van iemands stem. Microsoft hoopt de AI dus enerzijds te leren weg te filteren wat we niet willen horen en anderzijds te versterken wat we juist wel willen horen.
Er komen nog meer nieuwe mogelijkheden naar MS Teams. Zo komt er een hand-opsteekknopje om aan te geven dat je iets wil zeggen en wordt het mogelijk gemaakt om bij een slechte connectie toch chatberichten te kunnen ontvangen en versturen.
Verder lezen over Kunstmatige Intelligentie
Search01.11.2024
ChatGPT gaat strijd aan met Google: start eigen zoekmachine
Artificial Intelligence31.10.2024
Microsoft stelt release van AI-meekijker Recall weer uit
Artificial Intelligence30.10.2024
Een kwart van het programmeerwerk bij Google wordt gedaan door AI
Artificial Intelligence29.10.2024
De toekomst van leren: KLM en de impact van AI
Mobile29.10.2024
Apple Intelligence komt ook naar jouw iPhone
Technology28.10.2024
Air France-KLM legt fundament voor AI met sterk metadatamanagement
Artificial Intelligence25.10.2024
Wees niet bang voor Yahoo boys, maar voor deepfake lovers
Van Yahoo boy naar Yahoo botArtificial Intelligence24.10.2024