Technology18.10.2021

​Gaat je lunch betalen met een gezichtsscan te ver?


Negen Britse scholen laten kinderen hun lunch betalen via een gezichtsscan. Het is overal in het nieuws, maar waarom? Is het in een wereld waarin we constant onze gezichten scannen om onze smartphones te openen (of zelfs onze Windows-laptops) zo vreemd? Ja, stellen veel mensen, dit is waarom.

Privacy versus proviand

Alleen al deze week is er aangekondigd dat China een gezichtsscan van kinderen maken om te checken dat ze niet te veel gamen, kun je in Moskou je metroticket betalen met een gezichtsscan en zijn er dus al die Britse kinderen die hun gezicht laten scannen voor eten (tenminste, om het te betalen). Toegang tot iets krijgen, of zelfs betalen om toegang tot iets te krijgen, dat wordt steeds vaker gedaan door gezichtsscans.

Het toppunt van de normalisering ervan, dat is dat minderjarigen er nu zelfs iets essentieels als hun eten mee moeten betalen. De reden voor de Schotse scholen om het in te voeren, dat is dat een gezichtsscan veel sneller en hygiënischer is. Zeker in het licht van het coronavirus kun je stellen dat de school een punt heeft. Aan de andere kant: contactloos betalen is ook vrij hygiënisch: hierbij houd je zelf je eigen telefoon of pinpas vast.

Biometrische data

Dat is echter niet de reden dat er onbegrip is. Het gaat niet om de vele alternatieven die er zijn, het gaat om het normaliseren van biometrische surveillance. Veel mensen vinden dat een stap te ver gaan. De reden is dat in dit geval de biometrische data van kinderen is vastgelegd en door de school wordt bewaard. Hoewel de scholengemeenschap aangeeft dat de biometrische gegevens vergrendeld zijn en worden verwijderd zodra een kind van school gaat, voelt het voor veel mensen onveilig.

De scholen hebben aangegeven dat PIN-betalingen ook nog steeds mogen, maar dan nog is er een flink privacyvraagstuk dat hier speelt. Zijn die gegevens wel echt versleuteld en hoe zijn ze dan opgeslagen? Op welk systeem? Kortom, er zijn veel vragen die uit dit goedbedoelde idee voortkomen. Helemaal omdat het om kinderen gaan, willen volwassenen ze beschermen. Immers moeten kinderen er zelf ook mee kunnen instemmen dat ze hiermee oke zijn en ouders maken zich zorgen of hun kinderen het wel echt begrijpen.

Gezichtsscan

Als er bovendien iets is waar kinderen gevoelig voor zijn, dan is het wel groepsdruk. Als iedereen zijn gezicht laat scannen maar een paar kinderen blijven met PIN betalen, dan kunnen die zich ofwel ongemakkelijk gaan voelen omdat ze ‘achterlopen’, of ze worden misschien zelfs gepest door de andere kinderen. Vroeger was een gezichtsscan nodig voor beveiliging, maar tegenwoordig wordt het gebruikt om je toegang te verlenen tot bepaalde geneugten (of simpelweg eerste levensbehoeften, blijkbaar).

En dat is uiteindelijk óók waar het misgaat: moeten we iets normaals als een gewone kinderlunch nu ook al betalen door onze privacy op te geven? Als het al bij de lunch op school is, dan straks ook bij winkels, en sowieso in sommige landen dus al om naar je werk te kunnen komen of van een game te kunnen genieten. En blijkbaar maakt het daarbij niet uit hoe oud je bent. En in sommige gevallen is het juist bedoeld om je al dan niet toegang te geven op basis van je leeftijd.

Privé straks niet meer zo privé

Kortom, het klinkt allemaal als een onschuldig en hip idee van een school, eentje die misschien vooral heeft gedacht aan het veilig houden van de gezondheid van de kinderen. Het is alleen jammer dat hierbij onvoldoende wordt nagedacht over de andere invloed die deze beslissing kan hebben. Uiteraard zijn en blijven de meningen erover verdeeld. Nog steeds zijn er veel mensen die zeggen: Als je geen geheimen hebt, wat maakt het dan uit? Maar er zullen ook altijd tegenstanders zijn die zich zorgen maken om hoe privé je privéleven straks nog is als je zelfs je gezicht moet laten vastleggen voor een broodje kaas.

Fotocredits: Ernestoeslava

Laura Jenny
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

...

Verder lezen over Gezichtsherkenning

Pistool met gezichtsherkenning

In Nederland moet je nogal wat wegen bewandelen voordat je een wapenvergunning krijgt. Ik de VS is het bezitten van een wapen een grondwettelijk recht. Daar liggen de Glock’s, Magnum’s, shotguns en (semi) automatisch...

Technology24.04.2023

Pistool met gezichtsherkenning

De smart gun maakt gestolen pistolen onbruikbaar
​Waarom je niet wilt dat jouw biometrische gegevens op straat komen te liggen

De laatste jaren is er steeds vaker iets te doen over het gebruik van biometrische gegevens ter identificatie en voor toegangscontrole. Enerzijds, omdat het technisch steeds gemakkelijker wordt om biometrische gegevens t...

Online15.11.2021

​Waarom je niet wilt dat jouw biometrische gegevens op straat komen te liggen

Gedeelde identificatiemethoden herbergen een privacyrisico
Ten onrechte gearresteerd op basis van gezichtsherkenning?

De politie in Detroit Amerika heeft 'foutje bedankt!' moeten zeggen tegen een man die ten onrechte werd beschuldigd van winkeldiefstal, schrijft The Verge. Die spijtbetuiging was alleen niet genoeg voor de onterecht besc...

Technology14.04.2021

Ten onrechte gearresteerd op basis van gezichtsherkenning?

Amerikaan klaagt politie aan
​Deze Chinese 500-megapixel camera herkent een gezicht uit duizenden

Chinese wetenschappers hebben onlangs aangekondigd dat ze een cloud-based camerasysteem van 500 megapixels hebben gemaakt. Volgens de makers kan de camera met extreem detail een gezicht vastleggen, zelfs in in een stadio...

Tech in Asia05.12.2019

​Deze Chinese 500-megapixel camera herkent een gezicht uit duizenden

​Emotieherkenning is de nieuwste trend in Chinese surveillancetechniek

Emotieherkenning was hét gespreksonderwerp tijdens China’s grootste securitybeurs in Shenzhen. De technologie, die op luchthavens en metrostations wordt ingevoerd om criminelen te identificeren, vormt de laatste ontwi...

Tech in Asia05.11.2019

​Emotieherkenning is de nieuwste trend in Chinese surveillancetechniek

​China’s UnionPay kondigt betalen met gezichtsherkenning aan

Beijing Business Today weet te melden dat de Chinese bank UnionPay een betalingsservice op basis van gezichtsherkenning heeft geïntroduceerd op de World Internet Conference in Wuzhen. Gezichtsherkenning Gezichtsherkenn...

Tech in Asia23.10.2019

​China’s UnionPay kondigt betalen met gezichtsherkenning aan

Taiwan’s Cyberlink wil gezichtsherkenning naar Amerika brengen

Het Taiwanese bedrijf CyberLink is van plan om gezichtsherkenningstechnologie naar Amerikaanse winkels te brengen. Opvallend, want Chinese rivalen hebben tot nu toe grote moeite om voet aan de grond te krijgen in de VS....

Tech in Asia11.07.2019

Taiwan’s Cyberlink wil gezichtsherkenning naar Amerika brengen

Met je smartphone afrekenen is in China inmiddels achterhaald

Chinese consumenten rekenen tegenwoordig af door middel van gezichtsherkenning. Contant geld was al passé in China, maar nu brengen Ant Financial Services Group (Alibaba/AliPay) en Tencent (WeChat Pay) gezichtsherkenni...

Tech in Asia14.06.2019

Met je smartphone afrekenen is in China inmiddels achterhaald

Verder lezen over Kinderen

ChatLicense wint Global Impact Challenge van Singularity University en SYNC Ithra

De Nederlandse startup ChatLicense is de winnaar van de Global Impact Challenge van Singularity University en SYNC Ithra. De organisaties zijn met de challenge op zoek gegaan naar dé oplossing die helpt op het gebied van misinformatie, cyberpesten en sociale polarisatie. Uit meer dan 500 aanmeldingen werd ChatLicense als winnaar uitgeroepen. De startup krijgt een 250.000 dollar cashprijs om verder te kunnen groeien.

Startups11.11.2024

ChatLicense wint Global Impact Challenge van Singularity University en SYNC Ithra

Zuckerberg: ‘Social media geen directe invloed op geestelijke gezondheid’

Eerst bood hij zijn excuses aan, maar nu zegt Zuckerberg: sociale media hebben geen causaal verband met geestelijke problemen van tieners.

Social Media26.09.2024

Zuckerberg: ‘Social media geen directe invloed op geestelijke gezondheid’

Instagram is niet meer hetzelfde voor tieners

Tieners krijgen op Instagram minder te zien en ouders krijgen meer controle. Het is geen keuze: ben je onder de 18 jaar, dan krijg je dit nieuwe tieneraccount automatisch.

Social Media18.09.2024

Instagram is niet meer hetzelfde voor tieners

Vier 25 jaar Spongebob @ WONDR Experience Amsterdam

Nickelodeon en WONDR Experience Amsterdam kondigen vandaag de lancering aan van een nieuw avontuur. De SpongeBob Special, ter ere van het 25-jarig jubileum van de geliefde Nickelodeon-serie. Vanaf 17 oktober kunnen bezoekers in de kleurrijke wereld van Bikinibroek duiken en samen met SpongeBob en zijn vrienden een onvergetelijke onderwaterreis maken.

Events16.09.2024

Vier 25 jaar Spongebob @ WONDR Experience Amsterdam

Dit is de opvolger van de veiligste autostoel: Anoris T2 i-Size

Een goede en veilige kinderstoel is essentieel om kinderen tijdens een autorit goed te beschermen. Ze verminderen het risico op letsel bij ongelukken door kinderen op de juiste manier te positioneren en beschermen tegen impact. Een goedgekeurde kinderstoel die past bij de leeftijd, lengte en gewicht van het kind is cruciaal voor maximale veiligheid. Het is belangrijk om de kinderstoel correct te installeren en ook regelmatig te controleren. Kies dan ook altijd voor een stoel die voldoet aan de Europese veiligheidsnormen.

Technology16.09.2024

Dit is de opvolger van de veiligste autostoel: Anoris T2 i-Size

De Ferrari onder de autostoelen?
Ouders, kinderliedjes blijven straks uit je Spotify-geschiedenis

Vitamine Buiten: als je een kind hebt, dan kun je dit nummer wel dromen. Spotify wil je helpen hem uit jouw luistergeschiedenis te houden.

Online13.09.2024

Ouders, kinderliedjes blijven straks uit je Spotify-geschiedenis

Sociale media mogen niet gedwongen worden kindercontent te filteren

Sociale media liggen al jaren onder vuur: wat is nou precies de verantwoordelijkheid van die platforms? Content voor kinderen filteren niet, zo blijkt.

Social Media03.09.2024

Sociale media mogen niet gedwongen worden kindercontent te filteren

Efteling start een virtuele rij voor zijn meest populaire attractie

Je kunt voor de Droomvlucht aansluiten in de virtuele wachtrij. Dat scheelt urenlang je kinderen vermaken.

Online02.07.2024

Efteling start een virtuele rij voor zijn meest populaire attractie

Verder lezen over Privacy

Hoe bescherm je de data in je brein?

Het is niet ondenkbaar dat er straks ook mensen die geen lichamelijke beperkingen hebben met een breinchip rondlopen. Maar: hoe zorg je dat je breindata beschermd blijft?

Cybercrime30.09.2024

Hoe bescherm je de data in je brein?

Eenvoudige tips voor meer privacy tijdens het reizen met openbaar vervoer

Cybercrime16.09.2024

Eenvoudige tips voor meer privacy tijdens het reizen met openbaar vervoer

zorgen om privacy tijdens woon-werkverkeer
Telegram modereert privégesprekken toch niet

Het leek erop dat Telegram van plan was om ook privégesprekken te gaan modereren, maar stelt nu dat dat niet zo is.

Social Media09.09.2024

Telegram modereert privégesprekken toch niet

Dating-app Grindr aangeklaagd om delen HIV-status met anderen

Er zijn weinig gegevens gevoeliger dan informatie over je HIV-status of wanneer je voor het laatst bent getest. Grindr is daar echter niet zo voorzichtig mee omgegaan en wordt nu aangeklaagd.

Online24.04.2024

Dating-app Grindr aangeklaagd om delen HIV-status met anderen

Bescherm jij je online identiteit wel genoeg?

We kennen allemaal wel de verhalen van mensen wiens Instagram-foto’s worden gestolen om een catfish-account aan te maken, of mensen, bedrijven en merken bij wie hackers toegang hebben gekregen tot een van de social media accounts.

Cybercrime15.04.2024

Bescherm jij je online identiteit wel genoeg?

​Digitaal mijmeren: Zullen AI’s op het internet op enig moment ontwaken?

Schandalen als gevolg van ontsporende Artificial Intelligence (AI) zullen de aankomende jaren hoogstwaarschijnlijk een wereldwijd probleem gaan vormen. De uitrol en integratie van AI's binnen online toepassingen zullen n...

Online18.03.2024

​Digitaal mijmeren: Zullen AI’s op het internet op enig moment ontwaken?

Mogelijk ontwikkelen AI's een vorm van gedecentraliseerd interactiviteitsbewustzijn
Je ​AI-geliefde is onbetrouwbaar: onveilig en uit op geld

Met Valentijnsdag achter de rug kunnen we het veilig en wel bespreken: AI-chatbots die bedoeld zijn als een soort digitale geliefde zijn onbetrouwbaar. Volgens nieuw onderzoek van de Mozilla Foundation blijken AI-chatbot...

Online15.02.2024

Je ​AI-geliefde is onbetrouwbaar: onveilig en uit op geld

Doe het veilig
Consumenten bezuinigen op kosten, maar helaas ook op privacy en security

In heel Nederland, maar ook in de rest van Europa, zorgen de toenemende kosten van levensonderhoud en de inflatie voor sombere economische vooruitzichten voor het komende jaar. Met als logisch gevolg dat we wat meer gaan...

Cybercrime05.02.2024

Consumenten bezuinigen op kosten, maar helaas ook op privacy en security