13.11.2017
Technologie

​Gaan we het digitaal redden in Nederland?

By: Redactie Dutchcowboys

BlogTechnologie

We kennen het rijtje wel: ‘Nederland raakt achter in de digitale ontwikkelingen. We hebben meer IT-ers nodig. We moeten meer IT-opleidingen hebben.’ Een rijtje dat in media wordt besproken, in de politiek, bij bedrijven die hun tekort zien oplopen. Het onderwijs wil erin voorzien maar kent ook genoeg andere lespakketten die belangrijk zijn. Docenten hebben genoeg op hun schouders. En dan hebben we het nog niet eens over beschikbare budgetten of tijd. Wat rest ons dan nog? Wachten tot het overwaait? Hopen dat alles binnenkort automatisch verloopt?

Digitale haarvaten

Ik begrijp de overpeinzingen. En ik begrijp ook dat er over gesproken moet worden. Maar we moeten en kunnen ook wat doen. Want de uitdaging is groot.. IT is niet voor de IT-er. De haarvaten van de maatschappij van nu bestaan namelijk vooral uit digitale verbindingen. Rapportcijfers zoeken we digitaal op. Op zoek naar een baan? Juist, digitaal. Trein gemist, kijk je op een bord, of op de app? Afspraak bij de huisarts? Laatst nog een cheque uitgeschreven? Een pakketje van TNT volgen. Noem maar op. Allerlei processen die in onze digitale klaslokalen, ziekenhuizen, thuisomgevingen, dagelijkse leven ingebed zijn. IoT, Artificial Intelligence, Machine Learning, het gebeurt al volop!

Deur wagenwijd open?

Daarom zijn digitale vaardigheden voor iedereen relevant. Iedereen moet enig begrip hebben van ‘hoe het nou werkt’. Een deur op slot doen was ooit niet gangbaar en elektriciteit in huis was ‘absurd’. En we weten hoe dat is verlopen. Dus basiskennis over cybersecurity en privacy en Internet of Things is op zijn minst nodig. Vanzelfsprekend hebben we ook de experts nodig. De ‘techies’ die kunnen coderen en begrijpen hoe complete infrastructuren in elkaar steken.

Halfvol

Inderdaad, het probleem lijkt dan nóg groter. We moeten vanuit economisch oogpunt onze positie in de digitale voorhoede behouden door een legioen aan digitale experts op te leiden. En vanuit maatschappelijk oogpunt moet iedereen in enige tot grotere mate een digitaal besef hebben. Voor in de privé-situatie, maar ook omdat het op de werkplek cruciaal is om mee te kunnen met innovatie.

Maar het glas is halfvol. Digitaal is een kans, en Cisco biedt belangeloos elke Nederlander aan die kans te pakken. Hoe? Met de Networking Academy.

Scholen, gebruik het lesmateriaal, het staat klaar

De Networking Academy viert nu zijn 20-jarig bestaan en leidde wereldwijd al belangeloos 7,8 miljoen mensen op met trainingen en vakken die helemaal aansluiten bij waar de digitalisering nu om vraagt: gericht op probleemoplossing, methoden van aanpak en het leren nadenken over kansen en bedreigingen. Ze zijn niet gericht op (Cisco)producten, een specifieke programmeertaal of softwarepakket. We doen dit omdat we zo maatschappelijk willen bijdragen aan de wereld van morgen.

100.000 Nederlanders getraind, maar het kan sneller

In Nederland hebben we de afgelopen jaren al 100.000 mensen getraind, maar als onderdeel van Cisco’s investeringsprogramma ‘Digitale Versnelling Nederland’ willen we het aantal Networking Academies in Nederland sterk uitbreiden. Het doel is dat we in 2020 nog eens 76.000 Nederlanders getraind hebben, met een eerste focus op scholieren en studenten.

Behalve met onderwijsinstellingen, werkt Cisco ook graag samen met andere organisaties. We kondigden onlangs nog aan bij te dragen aan de digitale scholing van duizenden medewerkers van een grote Nederlandse zorginstelling. Net als in andere sectoren is ook binnen de zorg het verkleinen van de digitale vaardighedenkloof cruciaal.

Wij nodigen iedereen uit, onderwijsinstellingen, bedrijven, lokale politiek, enthousiastelingen om mee te doen. Deel deze oproep, haak aan, volg vakken, word een trainer, pas het toe in je lespakket. Dan laten we die uitlatingen over tekorten snel achter ons en dragen we bij aan het terugdringen van het tekort aan digitale talenten en vaardigheden.

Deze blogpost is geschreven door Rik Bleeker, Programmaleider Networking Academy Cisco Nederland.

Wil je zelf direct aan een cursus beginnen?

Ga naar netacad.com/courses, maak een account aan en start een van de cursussen (self paced). Ben je een docent en wil je je klas digitale vaardigheden bijbrengen? Ga dan naar deze pagina en begin een academy. Als organisatie meer interesse? Neem contact op met Rik Bleeker.

netcad
netcad

Share this post