Technology12.05.2022

Event Horizon Team toont foto van zwart gat in hart van ons heelal


Het team van de Event Horizon telescoop van de NASA had vandaag groot nieuws. In 2019 waren zij er al eens in geslaagd een zwart gat op de ‘gevoelige plaat’ vast te leggen, maar die lag op 55 miljoen kilometer van de Aarde. Nu is het ze gelukt om een veel beter ‘kiekje’ van een ander enorm zwart gat, Sagittarius A* (Sgr A*),genaamd, dat in het middelpunt van ons heelal, de Melkweg, ligt te maken. Met zo’n 26.000 lichtjaar ligt dit zwart gat een heel stuk dichterbij. Dat heeft als voordeel dat het veel beter ’te zien’ en fotograferen is.

Zwart gat zelf niet fotogeniek

Dat wil zeggen, het gat zelf is natuurlijk niet te fotograferen, aangezien daar niets uit kan ontsnappen, ook geen licht. De foto die het Event Horizon team vandaag onthulde toont het silhouet van het zwarte gat. De gekleurde vlekken zijn gassen en andere materie die rond het gat zweven. Maar het blijft natuurlijk een super coole prestatie.

25.000 lichtjaar

Hoe dan ook, het blijft een bijzonder coole prestatie. Zeker als je bedenkt dat het zwarte gat zo’n 25.000 lichtjaar van ons verwijderd is, ruwweg de afstand van de Aarde tot het middelpunt van ons Melkwegstelsel. In feite kijken we dus naar iets dat 25.000 jaar geleden gebeurd is. Veel dichterbij zullen we ook niet komen.

Uiteraard, volgens de ‘Star Trek’ rekenmethode zou je er met Warp 9.99 binnen drie jaar naar toe kunnen reizen… maar… dan moet wel nog even een werkende Warp drive uitgevonden worden. En dan nog is het maar de vraag of het zwarte gat op dit moment nog bestaat… we praten, nogmaals, over iets dat 25.000 jaar geleden zo uitzag als we op bovenstaande foto zien.

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist, blogger en tekstschrijver. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan. De Mobile Cowboys is back! Met lasso en zweep in de aanslag om de ingeslapen telecommarkt weer eens goed wakker te schudden en met scherp te schieten!

Verder lezen over Space

Je kunt deepfakes spotten dankzij ruimtetechnologie

Online23.07.2024

Je kunt deepfakes spotten dankzij ruimtetechnologie

Alles is te zien in de poppetjes van je ogen
SpaceX-lancering faalt voor het eerst in bijna 10 jaar

Sinds 2016 doet SpaceX volledig succesvol de ene lancering na de andere, maar nu is er voor het eerst weer een met de Falcon-9 mislukt.

Technology12.07.2024

SpaceX-lancering faalt voor het eerst in bijna 10 jaar

De ruimte ruikt naar… rotte eieren?

We hebben het vaak over de oneindigheid van de ruimte, de temperatuur en natuurlijk het feit dat er geen geluid bestaat. Maar wat we ons misschien niet vaak genoeg hebben afgevraagd is: hoe ruikt de ruimte eigenlijk?

Technology09.07.2024

De ruimte ruikt naar… rotte eieren?

ESA’s bewijs om op de maan te bouwen is een LEGO-steentje

Het ziet er bijna uit alsof het uit een 3D-printer komt rollen. En een kleine spoiler: zo ziet het er niet alleen uit, het is ook zo. 

Technology05.07.2024

ESA’s bewijs om op de maan te bouwen is een LEGO-steentje

NASA en Boeing vinden niet dat ISS-astronauten vastzitten

De Starliner-astronauten kunnen nog niet naar huis. Volgens NASA valt het allemaal wel mee: de astronauten zitten helemaal niet vast op het ISS, meent de ruimteorganisatie.

Technology01.07.2024

NASA en Boeing vinden niet dat ISS-astronauten vastzitten

NASA en SpaceX zouden ruimtepuin onderschatten

NASA en SpaceX hebben grote plannen in de ruimte, maar daarin zouden de bedrijven ruimtepuin onvoldoende meenemen, zegt de Amerikaanse Aerospace Corporation.

Technology29.06.2024

NASA en SpaceX zouden ruimtepuin onderschatten

Astronauten Starliner zitten voorlopig vast op ISS

Nadat het al extreem lang duurde voordat Starliner met bemanning kon vertrekken, is het nu een probleem om ze terug naar aarde te halen.

Technology24.06.2024

Astronauten Starliner zitten voorlopig vast op ISS

NASA’s ruimtesonde Voyager 1 verricht een klein wonder

Voyager 1 is weer helemaal up and running nadat de knappe koppen van NASA het op tientallen miljarden kilometers hebben gefikst.

Technology17.06.2024

NASA’s ruimtesonde Voyager 1 verricht een klein wonder