Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist, blogger en tekstschrijver. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan. De Mobile Cowboys is back! Met lasso en zweep in de aanslag om de ingeslapen telecommarkt weer eens goed wakker te schudden en met scherp te schieten!
De ESA heeft onlangs een, naar eigen zeggen, nieuwe mijlpaal behaald met het testen van haar eigen ExoMars rover, Rosalind Franklin. Een geslaagde simulatie waarbij het voertuig van het landingsplatform rijdt. Hiermee werd bovendien een belangrijke periode van succesvolle functionele en onderhoudstests afgesloten. Een volgende stap in de goede richting voor het Europese ruimteagentschap om ervoor te zorgen dat, na de VS en China, ook ‘wij’ een deel van Mars kunnen gaan claimen, uhm, ik bedoel, verkennen.
In september naar Mars?
Als alles volgens plan blijft verlopen dan hoopt ESA dat de geplande lanceerdatum van de ExoMars rover, in september, gehaald kan worden. Dat is bovendien de eerstvolgende kans om de reistijd van de Aarde naar Mars zo kort mogelijk de houden. Dat ‘window of opportunity’ komt maar een keer in de twee jaar voorbij en dan is er een periode van zo’n tien dagen waarbinnen de lancering moet plaatsvinden.
Amalia test, Rosalind Franklin mag naar Mars
De test die onlangs met succes uitgevoerd werd, waarbij gesimuleerd werd dat de rover, met succes, van het landingsplatform rijdt, wordt na de reis zelf en de landing op Mars, een van de spannendste momenten in het leven van de ExoRover. Het slagen, of niet, daarvan zal voor een groot deel, zo niet volledig, bepalen of de marsrover missie van de ESA geslaagd genoemd mag worden. Daarover kan eigenlijk pas gesproken worden als de rover inderdaad met succes, zelfstandig, het oppervlak van Mars kan gaan verkennen.
Overigens worden de tests niet uitgevoerd met de versie van de ExoMars rover, Rosalind Frankling genaamd, die straks ook daadwerkelijk op een ruimtereis van 589 kilometer gaat. Dat model staat in een ultra cleanroom bij Thales Alenia Space in Turijn. Getest wordt met een exacte kopie van die rover. Die heet Amalia, en nee, hij is niet vernoemd naar onze kroonprinces, maar naar Professor Amalia Ercoli Finzi, een gerenommeerd astrofysicus met brede ervaring in ruimtevaartdynamica.
Het is de bedoeling dat alles eind maart naar de lanceerbasis in Baikonur (Kazachstan) getransporteerd wordt voor de verdere voorbereidingen van de lancering, hopelijk in september dus.
Fotocredits Marsrover: ESA
Verder lezen over Mars
Technology09.08.2024
Wetenschappers willen broeikaseffect maken op Mars
Is de planeet dan bewoonbaar?Technology19.02.2024
NASA zoekt mensen om een jaar lang in een Mars-pod te wonen
Technology26.01.2024
R.I.P. Ingenuity Mars helikopter
Technology22.01.2024
Er is mogelijk heel veel waterijs gevonden op Mars
Technology05.01.2024
Zo ziet een dagje op de planeet Mars eruit: volgens Curiosity
Technology14.12.2023
Perseverance viert werkjubileum: 1000 dagen aan de slag op Mars
Technology23.11.2023
We gaan zuurstof maken op Mars: het is gelukt en dit is hoe
Technology13.11.2023
NASA is contact met Mars-rovers 2 weken kwijt
Verder lezen over Space
Technology07.11.2024
Waarom horen we zo weinig van de James Webb-ruimtetelescoop?
Technology21.10.2024
Astronauten dragen Prada-ruimtepakken in maanmissie Artemis III
Technology13.10.2024
SpaceX schrijft geschiedenis en vangt raket op uit de ruimte
Technology10.10.2024
NASA-astronaut deelt adembenemende video van het noorderlicht
Technology12.09.2024
Ruimtegeschiedenis geschreven: eerste commerciële ruimtewandeling
Technology02.09.2024
Boeing Starliner moet deze week naar huis, maar maakt raar geluid
Technology26.08.2024
SpaceX gaat een risicovolle missie aan: een ruimtewandeling
Technology24.08.2024