Europa maakt zijn eigen netwerk van satellieten om op die manier overheden van een veilige internetverbinding te kunnen voorzien. Het is de bedoeling dat er in 2030 290 IRIS²-satellieten in de baan rond de aarde hangen. Het netwerk zal ook worden uitgebreid naar bedrijven en Europese burgers.
Dat zijn een stuk minder satellieten dan Starlink uiteindelijk zal beslaan (dat moeten er 42.000 worden). Toch is het genoeg om voornamelijk op moeilijk bereikbare locaties toch een verbinding te kunnen opzetten. Dat is iets wat bijvoorbeeld in Oekraïne in de oorlog heel behulpzaam is: Starlink is daar beschikbaar voor burgers om online te komen, zeker als verdere internetverbindingen niet mogelijk zijn omdat de infrastructuur kapot is gemaakt of mensen naar afgelegen gebieden vluchtten.
IRIS² kan dus ook belangrijk worden. Het staat voor Infrastructure for Resilience, Interconnectivity and Security by Satellite. Het Europese netwerk wordt opgezet door SpaceRISE, een consortium bestaande uit SES, Eutelsat, Hispasat, Airbus en Deutsche Telekom. Ze hebben 12 jaar de tijd om het IRIS²-netwerk op te zetten, maar het is wel al online in 2030. Het gaat om een 10,6 miljard euro kostende deal waarin dus zowel overheidsinstellingen als commerciële bedrijven in samenwerken.
De EU schrijft: “Gekenmerkt door een steeds grotere behoefte aan hyperconnectiviteit, grote technologische transformaties en de zoektocht naar digitale soevereiniteit, is veilige connectiviteit in het huidige decennium een openbaar goed geworden, met een ongekende toename van de vraag naar satellietdiensten. In een geopolitieke context waarin cyber- en hybride bedreigingen zich vermenigvuldigen, neemt de bezorgdheid over veiligheid en veerkracht toe. Dit vraagt om een kwantitatieve en kwalitatieve verbetering van de satcomcapaciteit van de EU-overheid, in de richting van betere beveiligingsoplossingen, lage latentie en grotere bandbreedte.” Dit is uiteindelijk waarom de EU met dit kostbare project is gestart.
Starlink mag overigens in eerste instantie 12.000 satellieten plaatsen en zit nu op 7.000 (het startte ermee in 2018). Er is vaak kritiek op de satellieten, omdat ze telescoopbeelden verstoren en vaak lelijke treintjes aan lichten veroorzaken in foto’s van de hemel. Ook komt het wel eens voor dat ze niet goed worden geplaatst, waardoor ze zorgen voor ruimtepuin. Tegelijkertijd zal het grootste deel waarschijnlijk verbranden in de dampkring, stelt SpaceX, dat verantwoordelijk is voor het plaatsen van de satellieten.
[Fotocredits – © Feeney – Adobe Stock]