De Europese Unie wil de plasticberg in en rond de oceaan flink gaan terugdringen en om dat te doen zijn er EU-regels in de maak die ons dagje strand en vakantie binnen de EU danig kunnen gaan veranderen. Tien plastic producten zorgen samen voor 70 procent van de rotzooi in en rond de zee en de EU wil die – als er alternatieven zijn – simpelweg gaan verbieden. De EU wil eigenlijk voor de verkiezingen van 2019 al resultaat zien, want het is een prioriteit. De tien producten waar het om draait zijn de volgende:
Daarbij wordt er door de EU ook nog gekeken naar visgerei, want ook daar eindigt veel van in de zeeën. Om de makers van dat spul aan te sporen om geen plastic meer te gebruiken komt de rekening voor het ophalen, transporteren en recyclen van al dat materiaal bij de makers van die producten terecht.
Er zijn verschillende maatregelen die overwogen worden voor een aantal van de probleemgevallen in het lijstje. Sommige plastic spullen gaan gewoon verbannen worden, zoals de plastic wattenstaafjes, bestek, roerstaafjes (al opgelost!) rietjes en stokjes. Die zullen van duurzamer materiaal gemaakt moeten worden. Plastic bekertjes mogen alleen gebruikt worden als de deksel er aan vast zit.
Er komen ook limieten aan hoe veel voedselcontainers (bakjes en bekers) er gebruikt mogen worden per lidstaat. Er zouden meer alternatieven beschikbaar moeten komen bij verkooppunten en ook deze bakjes en bekers mogen niet meer gratis verstrekt worden. Plastic flesjes zijn natuurlijk ook al lang een groot probleem en dus moet er straks 90 procent of meer opgehaald worden. Hoe de lidstaten dat doen, dat mogen ze zelf weten. De natte en andere doekjes krijgen een veel duidelijker waarschuwingslabel over het plastic dat er in zit en wat je er mee moet doen als ze gebruikt zijn.
Natuurlijk moet er ook betere voorlichting komen, worden de labels aangepast en moeten de makers van al die producten meehelpen met het opruimen (lees: betalen) totdat ze betere alternatieven hebben gevonden. Je kunt er op wachten dat de industrie gaat klagen over te strenge regels, maar de EU ziet het als een kans voor ondernemers: als je nu een goed alternatief weet te vinden voor al die producten heb je meteen een hele grote markt die dat heel graag wil gaan afnemen.
Ook het recyclen kan op deze manier naar een hoger niveau getild worden en dat zorgt weer voor een goede stroom aan kwaliteitsmateriaal om her te gebruiken. De EU verwacht ook dat dit soort maatregelen ook te verwachten zijn op globale schaal, dus hoe sneller je er bij bent, hoe meer voordeel je als multinational kunt krijgen. In het kader van de duurzaamheid is dit natuurlijk fantastisch en de meeste mensen zullen het er mee eens zijn dat dit gewoon een goed initiatief is van de EU. We verspillen met zijn allen ook veel te veel en naarmate het bewijs voor de plastic-vervuiling van de zeeën zich (letterlijk) opstapelt wordt de nood voor een verandering hoger.