Technology17.02.2023

Er wordt daadwerkelijk gewerkt aan tech om met dieren te praten


Het is een droom van velen. Iedereen weet immers hoe moeilijk het is wanneer je dier duidelijk pijn heeft, maar niet kan zeggen waar. Maar ook voor leuke dingen: wat denkt zo’n kat nou helemaal voordat hij een sprong maakt die hij overduidelijk nooit gaat halen? Eén van de meest tot de verbeelding sprekende innovaties is wel het kunnen begrijpen van wat dieren denken of zeggen. Er wordt gewerkt aan allerlei vormen van technologie om met dieren te kunnen praten.

Wetenschap in dierencommunicatie

Wist je dat we heel lang niet eens wisten dat olifanten infrasonisch met elkaar communiceerden, of dat vleermuizen door te echo’en een praatje met elkaar kunnen maken? Inmiddels is dat overduidelijk, al heeft de Westerse wetenschappelijke wereld heel lang gedacht dat dieren helemaal niet hun eigen manier van communiceren hadden. Of het nu gaat om kwetteren, snateren, brullen, tokken, miauwen, blaffen of wat dan ook: dieren praten en wij willen ze verstaan. In een wereld waarin we constant worden geconfronteerd met kunstmatige intelligentie moet er toch wel iets te bedenken zijn om boodschappen te ontfutselen?

Dat wordt ook zeker gebruikt. Zo zijn er miljoenen uren aan opnames van dierengeluiden die constant door kunstmatige intelligentie worden gefilterd om een patroon te herkennen. Wellicht kan dit ooit een enorme schot in de roos zijn om met dieren te praten. Of nou ja, ze tenminste te begrijpen. In eerste instantie concentreren wetenschappers zich op olifanten, honingbijen en dolfijnen, waarbij erg opgepast moet worden dat we het stapje voor stapje doen. Is het kunnen begrijpen van wat honingbijen zeggen immers niet een andere manier om deze beestjes te manipuleren?

Honingbijen aansturen

In Duitsland hebben ze gekeken welke signalen honingbijen stuurde door een robot te maken die meedeed met communiceren. Zo deden ze een speciale waggelbeweging om elkaar te vertellen dat ze moesten stoppen met bewegen. Ook blijken ze naar een robotbij te luisteren die ze vertelt waar ze heen moeten vliegen voor nectar. Hoewel dat geweldig klinkt, is het ook gevaarlijk: je kunt bijen dus ergens op afsturen. Dat klinkt weer meer als een militaire operatie, niet?

Sowieso is het kunnen ontdekken van dierentaal een militaire operatie op zich. Zo maken olifanten heel lage geluiden die we met het menselijk oor niet kunnen horen. Dat maakt het ook moeilijker om er bijvoorbeeld apparatuur voor te maken. We weten wel dat bijvoorbeeld katten miauwen omdat ze iets van hun baasje willen (meestal), maar is het niet interessanter om te weten te komen wat die dieren tegen elkaar zeggen?

Kunstmatige intelligentie

Dat is dus waar die kunstmatige intelligentie van belang is, want door geluiden op te nemen zonder dat er mensen in de buurt zijn, kan wel dat inzicht bieden. Of nou ja, heeft de potentie om dat te doen. Er zijn wel al wat kleine resultaten geboekt: zo weten nu dat een olifant een ander geluidssignaal geeft voor een bij (een dreiging) dan voor een mens (ook een dreiging, maar op een ander niveau).

Misschien is echter voor de ontwikkeling van technologieën om met dieren te praten, of in ieder geval een soort Google Translate for Animals te maken, de mens zelf de grootste dreiging. Wetenschappers in dit vak hebben regelmatig de deksel op hun neus gekregen, omdat het allemaal ongelooflijk lijkt. Maar ja: als het empirische bewijs er is..? Dan nog vinden andere onderzoekers het soms maar moeilijk om te accepteren dat deze tech ons een stapje dichterbij dieren brengt. Als wij immers communiceren en dat begrijpen, en dieren ook: in hoeverre zijn wij dan zo’n exceptioneel, bijzonder, uniek ras?

Schade verminderen

Een andere reden waarom de ontwikkelingen van dit soort technologie toch heel belangrijk is, dat is dat het ook iets zegt over klimaatverandering. Zo worden de liedjes die vogels zingen bij het opkomen en het ondergaan van de zon misschien steeds zeldzamer, omdat ze het doen wanneer er meer vochtigheid in de lucht is. Geluid gaat dus verder bij het ochtendgloren en de zonsondergang aan het einde van de dag. Maar ja, hoe zit dat straks als de klimaatverandering nog verder intreedt? We weten al dat het invloed heeft op de luchtvochtigheid en dat het daamee dus ook het vogellied aantast. Zo kunnen vogels elkaar straks minder goed bereiken.

Tegelijkertijd kan technologie er ook juist voor zorgen dat dat geluid straks nog wel ver te horen is: door goed te onderzoeken waar de vogels zijn, zou je er een soort versterker bij kunnen zetten. Het is niet bepaald natuurlijk en zal de nodige wetenschappelijke strubbelingen teweeg brengen, maar dat zijn de mensen die in dit gebied researchen inmiddels waarschijnlijk wel gewend. En hoe mooi is het om de schade die we de natuur berokkenenen in ieder geval met een bepaalde vorm van ondersteuning te verminderen?

Laura Jenny
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

...

Verder lezen over Innovatie

Deze hypermoderne tank stelt je hele beeld van de legertank bij

Zeg je tank, dan denk je al gauw aan een gigantisch, groen geschilderd gevaarte met rupsbanden. Maar, niet lang meer: deze tank verandert dat.

Technology29.10.2024

Deze hypermoderne tank stelt je hele beeld van de legertank bij

‘Lucide dromen wordt het volgende grote ding na AI’

Het is wetenschappers gelukt om twee mensen apart van elkaar in slaap een gesprek te laten hebben in die dromen.

Technology18.10.2024

‘Lucide dromen wordt het volgende grote ding na AI’

Is de kassaloze supermarkt mislukt?

Albert Heijn had ooit een kassaloze AH To Go en al was dat een experiment, kunnen we stellen dat de kassaloze supermarkt niet werkt. 

Technology08.10.2024

Is de kassaloze supermarkt mislukt?

Den Haag ontvangt EU missie label voor duurzaamheid

Op 8 oktober ontving de gemeente Den Haag als eerste en enige Nederlandse stad het EU missie label ‘100 klimaat neutrale en slimme steden in 2030’. Ze krijgen deze erkenning omdat de gemeente Den Haag in Europa koploper is met haar innovatieve klimaatactiviteiten en -ambities. Deze erkenning is een steun in de rug voor de Haagse inwoners, ondernemers en met name de ondertekenaars van he Haags Klimaatakkoord.

Nieuws08.10.2024

Den Haag ontvangt EU missie label voor duurzaamheid

Backbase opent wereldwijde hoofdkantoor in Amsterdam

Backbase, de ontwikkelaar van het Engagement Banking Platform, opende vandaag zijn wereldwijde hoofdkantoor aan de Oosterdoksstraat 114 in Amsterdam. Deze verhuizing is meer dan alleen een adreswijziging; het is een nieuwe stap voorwaarts in de missie van het bedrijf om bankieren opnieuw vorm te geven en de klant centraal te stellen.

DC Business07.10.2024

Backbase opent wereldwijde hoofdkantoor in Amsterdam

10 Nederlandse start-ups om in de gaten te houden

In een land waarin veel beginnende ondernemingen zich zorgen maken over het ondernemersklimaat en investeringen in Nederlandse start-ups fluctueren, weten sommige jonge, startende bedrijven toch op te vallen.

Startups30.09.2024

10 Nederlandse start-ups om in de gaten te houden

Dit device biedt de oplossing voor hoge terugleverkosten

IQ NRG introduceerde eerder deze week een Zonnedimmer, daarmee kunnen eigenaren van zonnepanelen voorkomen dat ze moeten betalen voor het terugleveren van stroom en dus onnodige terugleverkosten hebben.

Gadgets20.09.2024

Dit device biedt de oplossing voor hoge terugleverkosten

Neuralink heeft tech die een blinde kan laten zien

De nieuwe stap van Neuralink gaat verder: Blindsight is gemaakt om mensen die blind zijn te laten zien. Zelfs als ze blind geboren zijn.

Technology18.09.2024

Neuralink heeft tech die een blinde kan laten zien

Verder lezen over Kunstmatige Intelligentie

ChatGPT gaat strijd aan met Google: start eigen zoekmachine

Enerzijds omdat jongeren bijvoorbeeld al vaker zoeken via social media zoals TikTok en Instagram, maar binnenkort ook omdat AI-bonzen zich er nu mee gaan bemoeien.

Search01.11.2024

ChatGPT gaat strijd aan met Google: start eigen zoekmachine

Microsoft stelt release van AI-meekijker Recall weer uit

Eerst leek de wereld er nog niet klaar voor en nu is het juist Microsoft zelf dat er niet klaar voor is. Recall is weer uitgesteld.

Artificial Intelligence31.10.2024

Microsoft stelt release van AI-meekijker Recall weer uit

Een kwart van het programmeerwerk bij Google wordt gedaan door AI

Van alle nieuwe code die momenteel bij Google wordt gemaakt schijnt een kwart te zijn gemaakt door computers, in plaats van mensen.

Artificial Intelligence30.10.2024

Een kwart van het programmeerwerk bij Google wordt gedaan door AI

De toekomst van leren: KLM en de impact van AI

Tijdens een Communitydag georganiseerd door NPULS sprak Timothy Druiventak van KLM.  Zijn lezing ging over over de rol van leren in het oplossen van zakelijke problemen bij KLM, met name in de context van technologie en kunstmatige intelligentie (AI).

Artificial Intelligence29.10.2024

De toekomst van leren: KLM en de impact van AI

Apple Intelligence komt ook naar jouw iPhone

Binnenkort kun je Apple’s AI ook gebruiken op jouw iPhone. Hoewel, ‘binnenkort’: dit is pas in april 2025, dus nog een klein half jaar van nu.

Mobile29.10.2024

Apple Intelligence komt ook naar jouw iPhone

Air France-KLM legt fundament voor AI met sterk metadatamanagement

Metadatamanagement is de sleutel tot het ontsluiten van de waarde van data. Air France-KLM bouwde met behulp van het Data Intelligence Platform van SAP-partner Collibra een ‘data catalog’. Hiermee kunnen gebruikers snel achterhalen welke data beschikbaar zijn, waar deze te vinden zijn en wie verantwoordelijk is voor de kwaliteit.

Technology28.10.2024

Air France-KLM legt fundament voor AI met sterk metadatamanagement

Wees niet bang voor Yahoo boys, maar voor deepfake lovers

Kinderen worden erdoor gechanteerd, Taylor Swift nagedaan, maar er is nu nog een nieuwe variant: de deepfake lover.

Artificial Intelligence25.10.2024

Wees niet bang voor Yahoo boys, maar voor deepfake lovers

Van Yahoo boy naar Yahoo bot
Wat als een tiener zijn leven beëindigt door een AI-chatbot?

In veel gevallen gaat het goed en kunnen we er veel uithalen, maar er zijn momenten waarop AI onze grote vijand is. Bijvoorbeeld bij een tiener in de Verenigde Staten.

Artificial Intelligence24.10.2024

Wat als een tiener zijn leven beëindigt door een AI-chatbot?

Verder lezen over Technology

10 momenten dat The Sphere in Las Vegas er fantastisch uitzag

Je kunt The Sphere natuurlijk naast de Ziggodome leggen en dan zeggen dat het allebei gebouwen zijn met een visueel effect, maar dat is toch niet helemaal hetzelfde, he? Dit zijn 10 momenten waarop The Sphere er fantastisch uitzag.

Technology19.10.2024

10 momenten dat The Sphere in Las Vegas er fantastisch uitzag

AI-toekomst schudt op zijn grondvesten met kelderende Big Tech-aandelen

Big Tech zit in de problemen. In een paar dagen tijd zijn de grootste techbedrijven ter wereld honderden miljarden kwijt.

Technology06.08.2024

AI-toekomst schudt op zijn grondvesten met kelderende Big Tech-aandelen

De Nijmeegse Vierdaagse start met een digitale vluchtstrook

Er doen meer dan 45.000 mensen mee met de Vierdaagse qua wandelen, maar door de Vierdaagse-feesten is het nog veel drukker in de stad Nijmegen.

Technology15.07.2024

De Nijmeegse Vierdaagse start met een digitale vluchtstrook

Man dacht Iron Man te zijn maar zijn eigen EHBO faalt

Supergaaf hoe Iron Man met magneten werkt, maar dat is niet iets dat je thuis moet proberen. Dat deed een man uit Wuhan helaas wel.

Technology11.07.2024

Man dacht Iron Man te zijn maar zijn eigen EHBO faalt

De ruimte ruikt naar… rotte eieren?

We hebben het vaak over de oneindigheid van de ruimte, de temperatuur en natuurlijk het feit dat er geen geluid bestaat. Maar wat we ons misschien niet vaak genoeg hebben afgevraagd is: hoe ruikt de ruimte eigenlijk?

Technology09.07.2024

De ruimte ruikt naar… rotte eieren?

In Brabant is het aantal startups met 22 procent toegenomen

Het aantal Brabantse startups is sinds 2020 spectaculair gegroeid. Met 1462 startups heeft Brabant nu de op twee na grootste startup-populatie van alle Nederlandse provincies. Dit is een stijging van bijna 22 procent ten opzichte van 2020, toen er 1200 startups waren. Deze cijfers komen naar voren uit het vandaag gepubliceerde Birch-rapport, dat in opdracht van startuporganisatie Braventure is uitgevoerd.

Startups27.06.2024

In Brabant is het aantal startups met 22 procent toegenomen

Formule 1-auto’s in 2026 worden kleiner en duurzamer

Het is voor de tweede keer sinds 2022 dat de FIA nieuwe regels bepaalt voor de auto's. Wat vooral opvalt is dat de auto’s kleiner worden.

Automotive07.06.2024

Formule 1-auto’s in 2026 worden kleiner en duurzamer

De slimste stad van Europa ligt straks in Griekenland

De grootste slimme stad ter wereld ligt straks in... Griekenland. Bij Athene wordt gewerkt aan deze bijzondere plaats. Dit houdt het in.

Technology07.05.2024

De slimste stad van Europa ligt straks in Griekenland

Verder lezen over Wetenschap

Hoe valt het ontstaan van eilandbogen of vulkaanbogen te verklaren?

Is het jou ook weleens opgevallen dat er door sommige eiland- en vulkaanketens op de kaart een duidelijke gebogen lijn of curve kan worden getrokken? Binnen de geologie noemen we een dergelijk verschijnsel eilandbogen of vulkaanbogen.

Online28.10.2024

Hoe valt het ontstaan van eilandbogen of vulkaanbogen te verklaren?

Je kunt nu Spider-Man worden met echte webshooters

De webshooters van Spider-Man kun je straks gewoon kopen. Niet die van de speelgoedwinkel die je zelf even later meer moet oprapen, maar zo goed als echte die 80 keer zijn eigen gewicht kan tillen.

Technology23.10.2024

Je kunt nu Spider-Man worden met echte webshooters

‘Lucide dromen wordt het volgende grote ding na AI’

Het is wetenschappers gelukt om twee mensen apart van elkaar in slaap een gesprek te laten hebben in die dromen.

Technology18.10.2024

‘Lucide dromen wordt het volgende grote ding na AI’

De klimaatcrisis gaat een nieuwe fase in: wat betekent dat?

De onvoorspelbaarheid zit hem in de extremen die extremer worden en korter op elkaar plaatsvinden. Hoe kunnen we erop anticiperen?

Nieuws10.10.2024

De klimaatcrisis gaat een nieuwe fase in: wat betekent dat?

Probeer wraakporno maar eens offline te krijgen

Wraakporno richt de meeste schade aan in de eerste 48 uur. Dat is problematisch, want zo snel kun je het vaak niet offline laten halen.

Social Media09.10.2024

Probeer wraakporno maar eens offline te krijgen

Waarom goede tattoos steeds duurder worden

Heb je tatoeages? Als je antwoord ja is, dan is de volgende vraag: weet je wel wat je in je lichaam hebt laten prikken?

Nieuws03.10.2024

Waarom goede tattoos steeds duurder worden

Bizar: Deze robot heeft een hand als Thing van de Addams Family

Robots hebben vaak handen die gewoon aan hun arm zitten: handig met alle elektriciteitsdraden natuurlijk. Een nieuwe robot doet het helemaal anders: hallo Thing!

Technology30.09.2024

Bizar: Deze robot heeft een hand als Thing van de Addams Family

Robot met losse handjes
Hoe oceanische lithosfeer en mariene sedimenten op continenten beland(d)en

Ten gevolge van de stollingsgesteentencyclus op onze planeet is er in de loop van de geologische geschiedenis een vrij strikte scheiding ontstaan tussen oceanische lithosfeer enerzijds en continentale lithosfeer anderzijds.

Online27.09.2024

Hoe oceanische lithosfeer en mariene sedimenten op continenten beland(d)en