Technology28.05.2017

Eng: gezichtsherkenning op school om te zien of je wel oplet


Niks meer dagdromen

Ik ben toch verdomme blij dat ik niet net geboren ben. De techniek staat voor niets, en we worden er allemaal vast beter van, maar het plan dat een Franse school nu heeft opgevat gaat wel wat ver. De Business school (excusez, école de commerce) is van plan om studenten die op afstand lessen volgen via een webcam in de gaten te gaan houden. Via een combinatie van kunstmatige intelligentie en gezichtsherkenning wordt dan bekeken wanneer ze niet (meer) opletten.

Bij de les blijven

De software, Nestor genaamd, wordt volgens ontwikkelaar LCA Learning ingezet om de performance van studenten én professoren te verbeteren. Sure. Daarom is ook vast de mogelijkheid ingebouwd om testen te genereren die alleen over datgene gaan wat gezegd of getoond is terwijl de student niet oplette volgens de software.

De andere kant is dat professoren precies kunnen zien wanneer de halve klas af heeft gehaakt, zodat ze die informatieoverdracht anders kunnen insteken of weglaten.

Even vooruitspoelen

Bij LCA zijn ze er als de kippen bij om te zeggen dat de technologie op dit moment alleen nog op afstand wordt gebruikt, maar dat ze hopen een versie te kunnen maken die ook in de klas zelf gebruikt kan worden en die – fijn – notificaties naar studenten stuurt als ze even niet opletten.

Het zou wel een uitkomst kunnen zijn voor e-learning, dat de laatste paar jaar veel wordt gebruikt, maar vaak bijzonder ineffectief is. Voorstanders van dit soort AI in educatie zeggen dat een digitale leraar zich zou kunnen aanpassen aan de behoeften van een student en zou kunnen zorgen voor effectievere studiegewoontes.

Maar als deze lijn wordt doorgetrokken klinkt het nogal dystopisch allemaal.

Datapreventie

Gevraagd over hoe er wordt omgesprongen met alle data die zo verzameld wordt zegt LCA-oprichter Marcel Saucet dat de video niet wordt opgeslagen en dat er verder geen data wordt doorverkocht, dus dat is al iets.

Zijn verhaal gaat dan wel verder met de andere mogelijkheden die de software zou kunnen bieden: het integreren met de kalender van studenten en zelfs het tracken van online activiteiten om mogelijke studiemomenten aan te dragen.

Er wordt letterlijk als voorbeeld gegeven dat als een student ’s avonds graag YouTube-video’s kijkt dat de software dan kan suggereren dat die tijd beter besteed kan worden aan studie. Wat er met die data allemaal gebeurt, zo zegt Saucet, is afhankelijk van de scholen waar de software gebruikt wordt. Je kunt wel uittekenen waar dit heen gaat.

Dromers

Los van dat alles: als we in een toekomst terecht komen waar er op elk moment gekeken wordt of het koppie er wel bij is heeft dat grote consequenties. Natuurlijk is effectief leren handig en spaart het tijd, maar hebben we in de historie van de electrische apparaten ooit vrije tijd gewonnen doordat we meer konden doen? Nee, het resultaat is altijd hetzelfde: je kunt meer doen dan eerst in dezelfde tijd, dus wordt dat de nieuwe norm.

Als je deze lijn doortrekt naar de jeugd van morgen en hen de mogelijkheid om te dagdromen op school ontneemt is het moeilijk voor te stellen hoe dat de wereld beter maakt. Soms ben je gewoon bezig met iets anders in je hoofd, wat er ook om je heen gebeurt. Mensen zijn geen robots die maar steeds efficiënter gemaakt kunnen worden.

Als ik moeite heb met slapen, helpt het niet als iemand naast me zit die de hele tijd zegt: “je moet slapen”. Datzelfde geldt voor onze aandachtsspanne. Die laat zich nauwelijks forceren, zeker niet als je jong bent. Daar kun je kunstmatige intelligentie tegenaan gooien tot je een ons weegt, maar de kans is groot dat het alleen maar meer stress oplevert voor de mensen, en verkoopbare data voor de bedrijven die ‘helpen’.

[Afbeeldingen © Creativa Images – Fotolia]

Patrick Smeets

Game-enthousiast, tech blogger en presentator. Was ooit rockster. Local celebrity in Limburg maar ziet graag veel van de wereld. Er zijn niet genoeg kattenGIFjes in de wereld.

...

Verder lezen over Gezichtsherkenning

Pistool met gezichtsherkenning

In Nederland moet je nogal wat wegen bewandelen voordat je een wapenvergunning krijgt. Ik de VS is het bezitten van een wapen een grondwettelijk recht. Daar liggen de Glock’s, Magnum’s, shotguns en (semi) automatisch...

Technology24.04.2023

Pistool met gezichtsherkenning

De smart gun maakt gestolen pistolen onbruikbaar
​Waarom je niet wilt dat jouw biometrische gegevens op straat komen te liggen

De laatste jaren is er steeds vaker iets te doen over het gebruik van biometrische gegevens ter identificatie en voor toegangscontrole. Enerzijds, omdat het technisch steeds gemakkelijker wordt om biometrische gegevens t...

Online15.11.2021

​Waarom je niet wilt dat jouw biometrische gegevens op straat komen te liggen

Gedeelde identificatiemethoden herbergen een privacyrisico
​Gaat je lunch betalen met een gezichtsscan te ver?

Negen Britse scholen laten kinderen hun lunch betalen via een gezichtsscan. Het is overal in het nieuws, maar waarom? Is het in een wereld waarin we constant onze gezichten scannen om onze smartphones te openen (of zelfs...

Technology18.10.2021

​Gaat je lunch betalen met een gezichtsscan te ver?

Ten onrechte gearresteerd op basis van gezichtsherkenning?

De politie in Detroit Amerika heeft 'foutje bedankt!' moeten zeggen tegen een man die ten onrechte werd beschuldigd van winkeldiefstal, schrijft The Verge. Die spijtbetuiging was alleen niet genoeg voor de onterecht besc...

Technology14.04.2021

Ten onrechte gearresteerd op basis van gezichtsherkenning?

Amerikaan klaagt politie aan
​Deze Chinese 500-megapixel camera herkent een gezicht uit duizenden

Chinese wetenschappers hebben onlangs aangekondigd dat ze een cloud-based camerasysteem van 500 megapixels hebben gemaakt. Volgens de makers kan de camera met extreem detail een gezicht vastleggen, zelfs in in een stadio...

Tech in Asia05.12.2019

​Deze Chinese 500-megapixel camera herkent een gezicht uit duizenden

​Emotieherkenning is de nieuwste trend in Chinese surveillancetechniek

Emotieherkenning was hét gespreksonderwerp tijdens China’s grootste securitybeurs in Shenzhen. De technologie, die op luchthavens en metrostations wordt ingevoerd om criminelen te identificeren, vormt de laatste ontwi...

Tech in Asia05.11.2019

​Emotieherkenning is de nieuwste trend in Chinese surveillancetechniek

​China’s UnionPay kondigt betalen met gezichtsherkenning aan

Beijing Business Today weet te melden dat de Chinese bank UnionPay een betalingsservice op basis van gezichtsherkenning heeft geïntroduceerd op de World Internet Conference in Wuzhen. Gezichtsherkenning Gezichtsherkenn...

Tech in Asia23.10.2019

​China’s UnionPay kondigt betalen met gezichtsherkenning aan

Taiwan’s Cyberlink wil gezichtsherkenning naar Amerika brengen

Het Taiwanese bedrijf CyberLink is van plan om gezichtsherkenningstechnologie naar Amerikaanse winkels te brengen. Opvallend, want Chinese rivalen hebben tot nu toe grote moeite om voet aan de grond te krijgen in de VS....

Tech in Asia11.07.2019

Taiwan’s Cyberlink wil gezichtsherkenning naar Amerika brengen

Verder lezen over Technology

Man creëert een werkende e-bikebatterij van weggegooide vapes

Vapen is in Nederland mede door wet- en regelgeving niet zo populair, maar in andere landen wel. Deze creatieveling maakte er een e-bikebatterij van.

Technology05.11.2024

Man creëert een werkende e-bikebatterij van weggegooide vapes

10 momenten dat The Sphere in Las Vegas er fantastisch uitzag

Je kunt The Sphere natuurlijk naast de Ziggodome leggen en dan zeggen dat het allebei gebouwen zijn met een visueel effect, maar dat is toch niet helemaal hetzelfde, he? Dit zijn 10 momenten waarop The Sphere er fantastisch uitzag.

Technology19.10.2024

10 momenten dat The Sphere in Las Vegas er fantastisch uitzag

AI-toekomst schudt op zijn grondvesten met kelderende Big Tech-aandelen

Big Tech zit in de problemen. In een paar dagen tijd zijn de grootste techbedrijven ter wereld honderden miljarden kwijt.

Technology06.08.2024

AI-toekomst schudt op zijn grondvesten met kelderende Big Tech-aandelen

De Nijmeegse Vierdaagse start met een digitale vluchtstrook

Er doen meer dan 45.000 mensen mee met de Vierdaagse qua wandelen, maar door de Vierdaagse-feesten is het nog veel drukker in de stad Nijmegen.

Technology15.07.2024

De Nijmeegse Vierdaagse start met een digitale vluchtstrook

Man dacht Iron Man te zijn maar zijn eigen EHBO faalt

Supergaaf hoe Iron Man met magneten werkt, maar dat is niet iets dat je thuis moet proberen. Dat deed een man uit Wuhan helaas wel.

Technology11.07.2024

Man dacht Iron Man te zijn maar zijn eigen EHBO faalt

De ruimte ruikt naar… rotte eieren?

We hebben het vaak over de oneindigheid van de ruimte, de temperatuur en natuurlijk het feit dat er geen geluid bestaat. Maar wat we ons misschien niet vaak genoeg hebben afgevraagd is: hoe ruikt de ruimte eigenlijk?

Technology09.07.2024

De ruimte ruikt naar… rotte eieren?

In Brabant is het aantal startups met 22 procent toegenomen

Het aantal Brabantse startups is sinds 2020 spectaculair gegroeid. Met 1462 startups heeft Brabant nu de op twee na grootste startup-populatie van alle Nederlandse provincies. Dit is een stijging van bijna 22 procent ten opzichte van 2020, toen er 1200 startups waren. Deze cijfers komen naar voren uit het vandaag gepubliceerde Birch-rapport, dat in opdracht van startuporganisatie Braventure is uitgevoerd.

Startups27.06.2024

In Brabant is het aantal startups met 22 procent toegenomen

Formule 1-auto’s in 2026 worden kleiner en duurzamer

Het is voor de tweede keer sinds 2022 dat de FIA nieuwe regels bepaalt voor de auto's. Wat vooral opvalt is dat de auto’s kleiner worden.

Automotive07.06.2024

Formule 1-auto’s in 2026 worden kleiner en duurzamer