Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.
Het is onderzoekers gelukt om een muis te voorzien van stukjes rattenbrein. De muis ziet er dus gewoon uit als een muis, maar is stiekem dus ook een beetje rat. In dit onderzoek ging het om het reukorgaan van het dier, dat dus werd vervangen door datzelfde orgaan van de rat. Maar de potentie is er om er een stukje techniek te plaatsen.
Hybride brein
Het hybride brein toont aan dat je ook in het brein zelf aanpassingen kunt doen. De medische wereld zou bijvoorbeeld baat kunnen hebben bij het implanteren van getransplanteerde stamcellen, maar dus ook meer technische toepassingen. Het doet ons in ieder geval denken aan Neuralink, dat weliswaar een soort op het brein wordt geplaatst, maar wat er nu met de muizen is gebeurd zal iemand als Elon Musk, topman bij Neuralink, ongetwijfeld triggeren. Het is immers iets dat tech verder kan brengen en dan vooral human-machine interfaces.
Maar waarom is het de onderzoekers nu gelukt? Ze hebben de stamcellen van ratten in de net bevruchte eicel van een muis geïnjecteerd. Hierdoor raakten de stamcellen gewend aan elkaar en werd er een verbinding gemaakt. Die verbindingen zijn belangrijk en bepaald niet vanzelfsprekend. Als je “te laat” bent, kan het namelijk al niet meer. De muizen bij wie die verbinding goed was gegaan, bleken veel makkelijker een koekje te vinden op reuk dan de andere muizen. Echt waren muizen bij wie de eigen reuk was aangetast door de rattencellen niet geholpen. Er is dus wel een bepaalde ontwikkeling nodig om dit te laten werken.
Proefdieren
De hoop is nu gevestigd op toepassingen die verder gaan, zoals bij primaten, die natuurlijk meer zijn zoals wij mensen. Het kan onder andere potentieel bestaande oplossingen tegen Parkinson en epilepsie versterken. Maar zo ver is het nog lang niet, er moet na muizen dus eerst nog op apen worden getest voor een menselijke test ook maar in de buurt is. En dan moet het ook nog allemaal goed gaan. Maar toch, het “maakbare” brein is wel een spannend idee, zeker nu er steeds meer techbedrijven bezig zijn met technologie voor in het brein. Elon Musk mag dus wel opletten, en misschien niet alleen op hoe dit kan worden toegepast, maar ook hoe er wordt omgegaan met de testdieren. Helaas is het nog steeds nodig om te testen op dieren om aan bepaalde regelgeving te voldoen, maar de manier waarop je met je testdieren omgaat kan natuurlijk altijd beter. Sowieso beter dan bij Neuralink, dat berucht is om zijn praktijken met proefdieren.
Verder lezen over Innovatie
Cybercrime20.11.2024
Wortell opent nieuw next-gen Cyber Defense Center
Nieuws06.11.2024
Mews is het snelst groeiende bedrijf van Nederland in 2024
Winnaar van de Top 250 Golden Scaler AwardTechnology29.10.2024
Deze hypermoderne tank stelt je hele beeld van de legertank bij
Technology18.10.2024
‘Lucide dromen wordt het volgende grote ding na AI’
Technology08.10.2024
Is de kassaloze supermarkt mislukt?
Nieuws08.10.2024
Den Haag ontvangt EU missie label voor duurzaamheid
DC Business07.10.2024
Backbase opent wereldwijde hoofdkantoor in Amsterdam
Startups30.09.2024
10 Nederlandse start-ups om in de gaten te houden
Verder lezen over Wetenschap
Online15.11.2024
NASA laat je alle vragen stellen over de aarde
Technology07.11.2024
Waarom horen we zo weinig van de James Webb-ruimtetelescoop?
Online28.10.2024
Hoe valt het ontstaan van eilandbogen of vulkaanbogen te verklaren?
Technology23.10.2024
Je kunt nu Spider-Man worden met echte webshooters
Technology18.10.2024
‘Lucide dromen wordt het volgende grote ding na AI’
Nieuws10.10.2024
De klimaatcrisis gaat een nieuwe fase in: wat betekent dat?
Social Media09.10.2024
Probeer wraakporno maar eens offline te krijgen
Nieuws03.10.2024