Game-enthousiast, tech blogger en presentator. Was ooit rockster. Local celebrity in Limburg maar ziet graag veel van de wereld. Er zijn niet genoeg kattenGIFjes in de wereld.
Wandcontactdozen (of ‘stopcontacten’ zoals we allemaal verkeerd zeggen) zijn zo’n onderdeel van het leven waar je niet over nadenkt tot je op vakantie moet en de kans bestaat dat je stekker niet past. Sinds 1880 gebruiken we al een vorm van stopcontact (fuck it) en sinds 1925 zijn onze huidige ‘shuko’ wandcontactdozen (fine) in gebruik. Er zijn wel wat vernieuwingen aan het huidige systeem aangebracht, maar heel veel verder dan een extra usb-aansluiting er bij komt het eigenlijk niet.
Wordt het niet eens langzaam tijd om dat systeem helemaal om te gooien? Designer Will de Bret van de Northumbria University denkt van wel en ik ben het met hem eens. Zijn Mi Plug-systeem is elegant, waterdicht en feitelijk draadloos als het gaat om het doorgeven van elektriciteit. Je kunt er niet alles op aansluiten (de huidige versie kan niet meer aan dan 100W per aansluiting) maar de Bret zegt dat het met de meeste van onze huidige energiezuinige apparaten niet eens een echt groot probleem is.
Helemaal veilig en waterproof
Zijn idee is in feite niets nieuws, want er zijn tegenwoordig meer dan genoeg dingen die zonder kabels elektriciteit doorgeven. Zijn contacten werken op dezelfde manier, waarbij er in de wandcontactdoos een zender zit en ontvangers in elke plug. Een ring van lichtjes laat zien hoe veel van de maximale belasting bereikt is, zodat je kunt zien waar je nog iets kunt bijsteken. Opvallend is hoe goed het design van de dozen is, want in feite zie je dit zo overal aan de muur hangen.
Bijkomend voordeel van het design is niet alleen dat er geen pinnetjes of gaatjes meer zijn die gevaar kunnen opleveren. Nog beter: doordat er nergens een open stuk in zit zijn deze dozen en aansluitingen helemaal waterproof, wat het ideaal zou maken voor aansluitingen buiten. De Brett is pas net afgestudeerd maar heeft wel grote plannen met de Mi Plug. Hij wil nu proberen om een groter wattage uit de contactdozen te krijgen en de afstand van de ontvangers te verbeteren zodat je ze nog verder kunt stapelen.
Zijn ultieme hoop is dat Mi op die manier een alternatieve standaard kan worden die naast de bestaande aansluitingen kan werken. Want het wereldwijde – volkomen versnipperde – systeem omvergooien, zover durft zelfs hij niet te gaan. Het is nog prima mogelijk ook: bijna alle moderne apparatuur wordt niet meer met een vaste kabel geleverd, dus het zou voor veel dingen een kwestie zijn van kabel vervangen en klaar.
Hoe dan ook, het geeft wel aan dat ons huidige systeem niet heel handig meer is, al is de kans wel groot dat iemand een keer zover komt dat we al onze apparaten of in elk geval de kleinere zonder enige kabels kunnen voorzien van stroom.
Verder lezen over Duurzaam
Technology04.11.2024
Steeds meer negatieve geluiden over de thuisbatterij
Lifestyle31.10.2024
Refurbished iPhones: slimme keuze voor 2024
Lifestyle23.10.2024
3 manieren om je huiskamer te verlengen naar de tuin
Automotive11.10.2024
Phoenix is de nieuwe duurzame auto van studententeam TU/ecomotive
Nieuws10.10.2024
De klimaatcrisis gaat een nieuwe fase in: wat betekent dat?
Nieuws08.10.2024
Robert Jan won een thuisbatterij bij Zelfstroom: “We gebruiken veel meer eigen stroom”
Nieuws08.10.2024
Den Haag ontvangt EU missie label voor duurzaamheid
Startups30.09.2024
10 Nederlandse start-ups om in de gaten te houden
Verder lezen over Technology
Technology19.10.2024
10 momenten dat The Sphere in Las Vegas er fantastisch uitzag
Technology06.08.2024
AI-toekomst schudt op zijn grondvesten met kelderende Big Tech-aandelen
Technology15.07.2024
De Nijmeegse Vierdaagse start met een digitale vluchtstrook
Technology11.07.2024
Man dacht Iron Man te zijn maar zijn eigen EHBO faalt
Technology09.07.2024
De ruimte ruikt naar… rotte eieren?
Startups27.06.2024
In Brabant is het aantal startups met 22 procent toegenomen
Automotive07.06.2024
Formule 1-auto’s in 2026 worden kleiner en duurzamer
Technology07.05.2024