Technology11.09.2020

Een robot schrijft allereerste opiniestuk mbv kunstmatige intelligentie voor The Guardian


Adembenemend en verontrustend?

The Guardian, een van de oudste kranten (1821) van het Verenigd Koninkrijk, heeft als eerste krant een opinieartikel gepubliceerd dat volledig met behulp van AI door een computerprogramma is geschreven. Als je het leest als techgeek of blogger denk je: “wow wat geweldig!”, als je het leest als journalist schrik je je helemaal de tering. Het kan toch niet zo zijn dat… Inderdaad, dat is de vraag en het antwoord is al gegeven.

GPT-3 Generative Pretrained Transformer

Het gewraakte computerprogramma, bekend onder de naam GPT-3, is onderdeel van een particulier OpenAI project in San Francisco en staat voor ‘Generative Pretrained Transformer’. Het neurale netwerk van GPT-3 is onderdeel van een machine learning traject en van een groter onderzoek naar de vergaande toepassing van kunstmatige intelligentie (AI). Welkom in een andere wereld als je bovenstaande zinnen terugleest. De realiteit is dat het gewoon onderdeel is van onze wereld en dat we er inmiddels al volop mee te maken hebben.

GPT-3 is een doorbraak in het genereren van context en het beantwoorden van vragen en toevoegen van kennis. Waar een vertaalcomputer probeert een tekst in spreektaal zo goed mogelijk te vertalen geeft GPT-3 je een nieuwe hoeveelheid tekst die contextueel een relatie heeft met de door jou ingevoerde tekst. Deze kan een verrijking zijn van het onderwerp maar ook op basis van AI volledig nieuwe inzichten geven. De werkelijke functionaliteit gaat nog verder want GPT-3 kan ook vragen beantwoorden in leesbare taal én complete documenten genereren.

OpenAI versus Google’s DeepMind

Het GPT-3 model is eigendom van een organisatie opgericht door o.a. Elon Musk en Sam Altman. Wie Elon Musk is hoeven we niet meer uit te leggen. Sam Altman is een investeerder, programmeur, blogger en de CEO van OpenAI. Naast deze partijen is inmiddels ook Microsoft partner en investeerder geworden. Het project in zijn geheel is een concurrent (noem het een kennis wedloop) van Google’s DeepMind.

Het ingezonden opiniestuk van The Guardian, beoordeeld door hun eindredactie, is foutloos geschreven. Het zal niet gemakkelijk zijn om dit te beoordelen zonder enige vooringenomenheid. Je gaat natuurlijk toch op zoek naar teksten die jij anders zou hebben geschreven. De meeste kritiek kwam met name over de formele toon en een nog hoog Wikipedia gehalte. Beiden zijn begrijpelijk, want voor AI zijn zaken als EQ en identiteit iets voor de nabije toekomst. Je zou je hierbij kunnen voorstellen dat dit soort computerprogramma’s in de toekomst ook meerdere identiteiten kunnen aannemen.

GPT-4 wordt commercieel, GPT-5 shocking

Duidelijk wordt wel dat deze technologie ergens zijn weg gaat weten te vinden richting de media. Juist omdat het vrijwel een zekerheid is dat dit staat te gebeuren mag je gerust zeggen dat dit verontrustend nieuws is binnen onze huidige denkkaders. Wie het omdraait ziet echter ook kansen om onderzoeksjournalistiek en achtergronden te verrijken met kennis die of niet in je hoofd zit of nog ontoegankelijk was, en die nieuwe inzichten oplevert. GPT-4 zal snel een commercieel succes worden. GPT-5 wordt waarschijnlijk shocking. En dan hebben we het nog maar niet over wat er kan gebeuren als we het combineren met deepfake videotechniek.

Afbeelbeelding header: CC0 Publiek domein – PxHere

Henkey
Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade. Je maakt Henk vooral blij met bijzondere auto's, verre reizen en coole gadgets. Zijn grootste passies zijn echter innovatie, creativiteit en duurzaamheid.

...

Verder lezen over Kunstmatige Intelligentie

ChatGPT gaat strijd aan met Google: start eigen zoekmachine

Enerzijds omdat jongeren bijvoorbeeld al vaker zoeken via social media zoals TikTok en Instagram, maar binnenkort ook omdat AI-bonzen zich er nu mee gaan bemoeien.

Search01.11.2024

ChatGPT gaat strijd aan met Google: start eigen zoekmachine

Microsoft stelt release van AI-meekijker Recall weer uit

Eerst leek de wereld er nog niet klaar voor en nu is het juist Microsoft zelf dat er niet klaar voor is. Recall is weer uitgesteld.

Artificial Intelligence31.10.2024

Microsoft stelt release van AI-meekijker Recall weer uit

Een kwart van het programmeerwerk bij Google wordt gedaan door AI

Van alle nieuwe code die momenteel bij Google wordt gemaakt schijnt een kwart te zijn gemaakt door computers, in plaats van mensen.

Artificial Intelligence30.10.2024

Een kwart van het programmeerwerk bij Google wordt gedaan door AI

De toekomst van leren: KLM en de impact van AI

Tijdens een Communitydag georganiseerd door NPULS sprak Timothy Druiventak van KLM.  Zijn lezing ging over over de rol van leren in het oplossen van zakelijke problemen bij KLM, met name in de context van technologie en kunstmatige intelligentie (AI).

Artificial Intelligence29.10.2024

De toekomst van leren: KLM en de impact van AI

Apple Intelligence komt ook naar jouw iPhone

Binnenkort kun je Apple’s AI ook gebruiken op jouw iPhone. Hoewel, ‘binnenkort’: dit is pas in april 2025, dus nog een klein half jaar van nu.

Mobile29.10.2024

Apple Intelligence komt ook naar jouw iPhone

Air France-KLM legt fundament voor AI met sterk metadatamanagement

Metadatamanagement is de sleutel tot het ontsluiten van de waarde van data. Air France-KLM bouwde met behulp van het Data Intelligence Platform van SAP-partner Collibra een ‘data catalog’. Hiermee kunnen gebruikers snel achterhalen welke data beschikbaar zijn, waar deze te vinden zijn en wie verantwoordelijk is voor de kwaliteit.

Technology28.10.2024

Air France-KLM legt fundament voor AI met sterk metadatamanagement

Wees niet bang voor Yahoo boys, maar voor deepfake lovers

Kinderen worden erdoor gechanteerd, Taylor Swift nagedaan, maar er is nu nog een nieuwe variant: de deepfake lover.

Artificial Intelligence25.10.2024

Wees niet bang voor Yahoo boys, maar voor deepfake lovers

Van Yahoo boy naar Yahoo bot
Wat als een tiener zijn leven beëindigt door een AI-chatbot?

In veel gevallen gaat het goed en kunnen we er veel uithalen, maar er zijn momenten waarop AI onze grote vijand is. Bijvoorbeeld bij een tiener in de Verenigde Staten.

Artificial Intelligence24.10.2024

Wat als een tiener zijn leven beëindigt door een AI-chatbot?