04.01.2023
Technology

Een realtime AI-wildcamera​ voor het beschermen van olifanten

By: Jeroen de Hooge

BlogTechnology

De Nederlandse tech for good start-up Hack The Planet en de Universiteit van Stirling hebben ‘s werelds eerste wildcamera met kunstmatige intelligentie (AI) ontwikkeld, die verschillende diersoorten en mensen kan detecteren en realtime waarschuwingen kan geven aan rangers.

In een studie die vandaag is gepubliceerd in het tijdschrift Methods in Ecology and Evolution, tonen de engineers en wetenschappers aan, dat hun AI-camera’s in afgelegen gebieden in Gabon nauwkeurig olifanten en mensen kunnen identificeren. De pilot laat zien, dat deze slimme technologie helpt om stropers tegen te houden en mens-olifantconflicten te voorkomen die vaak plaatsvinden in het Afrikaanse regenwoud.

Het is de eerste keer dat een dergelijk innovatief camerasysteem grondig is getest in de lastige omstandigheden van een regenwoud. Door een model van kunstmatige intelligentie, kant-en-klare cameravallen en aangepaste hardware te combineren met een satellietverbinding is het nu mogelijk om vanuit afgelegen plekken toch realtime informatie te versturen naar rangers. Het onderzoek toont aan, dat betrouwbare analyses gemaakt kunnen worden met het oog op natuurbehoud en ecologie.

Gabon-elephants
Gabon-elephants

Slimme camera’s ten behoeve van natuurbehoud

Pogingen om ecosystemen te behouden, beschermen en herstellen worden gehinderd door de lange tijd tussen gegevensverzameling en analyse. Geautomatiseerde cameravallen worden bijvoorbeeld veel gebruikt voor het monitoren van ecosystemen, maar het is een uitdaging om beelden te verzenden voor realtime analyse wanneer er geen betrouwbare mobiele of Wi-Fi verbinding is. Bij mens-olifantconflicten is het ontbreken van realtime informatie potentieel dodelijk.

Daarom heeft Hack The Planet, onderdeel van digital product studio Q42, een slimme cameraval ontwikkeld die beelden dankzij AI direct kan labelen en indien nodig een waarschuwing kan sturen naar bijvoorbeeld rangers of een dorp. Het onderzoek toont aan dat remote monitoring en offline analyses betrouwbaar kunnen worden gemaakt. Zo helpen de camera’s bij het detecteren van illegale menselijke activiteiten in beschermde gebieden door rangers te waarschuwen. Het systeem helpt ook bij het voorkomen van conflicten tussen mens en dier door bijvoorbeeld olifanten af te schrikken als ze op zoek naar voedsel een dorp binnendringen.

Pilot in Gabon

Tijdens de pilot in het Gabonese regenwoud maakten vijf camerasystemen in 72 dagen meer dan 800 foto’s. Er werden 217 foto’s van olifanten gemaakt. Het AI-model behaalde daarbij een betrouwbaarheidspercentage van 82% in het herkennen van olifanten. Rangers kregen gemiddeld binnen zeven minuten een waarschuwing van het systeem.

ai-enabled-camera-trap.jpeg

Share this post