De redactie van Dutchcowboys is te bereiken via redactie@dutchcowboys.nl
Op 29 oktober 1969 werd het eerste bericht verzonden tussen twee computers. Dit wordt beschouwd als de grondslag voor de uitvinding van het internet – de start van de moderne digitalisering en het begin van een nieuwe manier van werken. Wat toen als revolutionair werd beschouwd, is nu niet meer weg te denken uit onze smartphones, tablets of smartwatches.
Artificial intelligence, voice control, virtual reality. Wat vandaag nog nieuw is, zal morgen deel uitmaken van ons digitale dagelijkse leven. Maar welke ontwikkelingen staan ons te wachten die we ons nu nog niet eens kunnen voorstellen? Worden onze smartphones misschien al snel vervangen door de volgende revolutionaire golf? Dit artikel schetst een mogelijk scenario dat misschien niet eens zo ver weg is.
Spraakbesturing zal snel verleden tijd zijn
Communicatie is een fundamentele behoefte van de mensheid. Communiceren, ons verstaanbaar maken en elkaar begrijpen is even vanzelfsprekend als ademen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat met name de moderne communicatiemiddelen de afgelopen decennia een enorme ontwikkeling hebben doorgemaakt om ons in staat te stellen met elkaar te communiceren in de digitale wereld. Was SMS eind 1992 nog nieuw, is het 30 jaar later al bijna een relikwie en vervangen door messenger of videochats.
Niet alleen het medium van de berichten veranderde, maar ook de bediening. Het invoeren van informatie in computers via toetsenborden verving de ponskaarten. Na de lancering van mobiele telefoons met drukknoppen, maakten innovaties zoals T9 de vervelende taak van het typen van berichten eenvoudiger. Smartphones en touchscreens volgden, waarbij meer intuïtieve bewegingen werden gebruikt om instructies te geven. De huidige technische trend is stembediening. Deze besturing is niet langer beperkt tot smartphones, maar omvat ook vele gebieden van het dagelijks leven via spraakassistenten en smart home interfaces.
Dus, wat is de volgende evolutionaire fase van bediening? Het in een netwerk verbinden van onze digitale, slimme apparaten rechtstreeks met de hersenen. Dit betekent bijvoorbeeld dat een computer of smartphone kan worden bestuurd via hersengolven. Klinkt als science fiction en toekomstdromen, maar het bestaat al echt. Bedrijven als Nextmind werken aan het gebruik van de hersenen als besturingsmodule. Een sensor wordt via een hoofdband verbonden met de cortex, zodat de elektrische impulsen kunnen worden vertaald in acties. Deze technologieën maken de weg vrij voor handsfree besturing van apparaten.
Versmelting van virtuele en fysieke realiteit
De digitalisering dringt dus door tot in de hersenen, en dat zonder enige tussenkomst van PC’s of spraak. De volgende logische stap gaat nog verder: wanneer digitale en reële werelden samensmelten in een zogenaamde metaverse, in een soort virtuele wereldwijde realiteit of zelfs een digitaal alternatief voor de reële wereld. Facebook-oprichter Mark Zuckerberg zet al volop in op de integratie van de virtuele en de fysieke wereld.
Technologieën zoals virtual reality of augmented reality openen voor ons bijna onbeperkte mogelijkheden in zo’n samengevoegde wereld die veel verder gaan dan de gamingsector. Zakelijke vergaderingen kunnen bijvoorbeeld plaatsvinden in virtuele ruimtes. Waar ter wereld werknemers zich ook bevinden, alle avatars (digitale vertegenwoordigers) zitten in dezelfde ruimte. Dankzij de modernste scantechnologie kan iedereen zelfs zijn eigen bureau meenemen in virtual reality.
Een kijk in de glazen bol
De toenemende onderdompeling in een digitaal genetwerkte wereld biedt grote mogelijkheden. De hersencomputer interface maakt processen effectiever. Bedieningscommando’s hoeven niet eerst in de hersenen te worden verwerkt en voor uitvoering aan het bewegings- of spraakcentrum te worden doorgegeven voordat ze in het apparaat aankomen. Vooral mensen die hinder ondervinden van de gebruikelijke bedieningswijzen zullen hiervan kunnen profiteren.
Digitale samenwerking en virtuele vergaderingen bieden een grote toegevoegde waarde. In de meeste gevallen kan een digitale vergadering een face-to-face vergadering vervangen. Dit bespaart niet alleen reiskosten, maar levert ook een belangrijke bijdrage aan de bescherming van het milieu. Virtuele vergaderingen vormen de basis van een nieuwe werkwereld die steeds digitaler zal worden. In een tijd waarin het essentieel is afstand te bewaren tot andere mensen, biedt het concept van een metaverse de ideale voorwaarden voor groei. Hybride benaderingen waarin virtuele en fysieke realiteiten samensmelten en naast elkaar bestaan, zullen binnenkort de norm zijn, vooral op de werkplek, maar ook in de entertainmentsector. “Ervaringen” zullen dan niet langer als echt, maar als virtueel worden ervaren.
Natuurlijk hebben alle positieve toekomstvisies ook een keerzijde. Er blijft een restrisico bestaan dat de opkomende technologieën niet alleen op verantwoorde wijze worden gebruikt. Als de virtuele en fysieke werelden nog nauwer met elkaar verweven raken, kan dit potentieel ook worden gebruikt voor bewaking en controle. Het is een scenario dat eerder doet denken aan een script voor sciencefictionfilms. Toch zit er ook een kern van waarheid in. De komende jaren moeten er daarom ook meer inspanningen worden geleverd om de technologische ontwikkelingen te reguleren, zodat ze ten voordele van iedereen worden gebruikt.
Deze blogpost is geschreven voor Christian Reinwald, Head of Product Management & Marketing bij reichelt elektronik. Hij laat zijn licht schijnen op hoe digitalisering de sprong maakt van apparaten naar realiteit en helemaal naar de hersenen.
Fotocredits: Adobe Stock © ipopba, vchalup & reichelt elektronik
Verder lezen over Digital
Technology18.11.2024
Onderzoek: Mkb heeft behoefte aan ondersteuning bij digitalisering
gebrek aan kennis en expertiseTech in Asia13.11.2024
Huawei Connect Paris: AI en de digitale, groene transformatie van Europa
Marketing06.05.2024
Google: Nederlandse retailer blinkt uit in loyaliteit en marketing
maar de website kan vaak beterOnline18.03.2024
Digitaal mijmeren: Zullen AI’s op het internet op enig moment ontwaken?
Mogelijk ontwikkelen AI's een vorm van gedecentraliseerd interactiviteitsbewustzijnMarketing06.03.2024
OBI4wan, Spotler en Squeezely samen verder als één organisatie
Marketing28.11.2023
Blijdorp: Van dierentuin naar een icoon voor natuurherstel
Blijdorp wil impact maken!Startups16.11.2023
Deze 12 Nederlandse startups zijn onderscheiden met een CES Innovation Award
Online28.04.2023
Privacy: gegevensverzameling binnen apps kun je maar beter uitschakelen!
Inspiratie om jouw digitale hygiëne aanzienlijk te verbeterenVerder lezen over Toekomst
Artificial Intelligence29.10.2024
De toekomst van leren: KLM en de impact van AI
Technology11.09.2024
Crikorama verkozen tot winnaar James Dyson Award 2024
zelf krekels kweken!Technology04.09.2024
Challenge: Volledig autonoom dwergtomaten telen zonder menselijke tussenkomst
Events04.07.2024
Dit was het VINT Symposium van 2024
met als thema 'Echt Slim'Nieuws04.07.2024
Merganser: een Offshore Floating Solar platform in de Noordzee
Startups27.06.2024
In Brabant is het aantal startups met 22 procent toegenomen
Artificial Intelligence26.06.2024
Symposium ‘Artificial Intelligence’ door het Jeroen Bosch Ziekenhuis
Gadgets20.06.2024
De eerste legale E-step in Nederland: UrbMob Kick&Go
Verder lezen over Virtual Reality
Gadgets05.11.2024
Komt er in de toekomst een slimme bril van Apple?
Video07.10.2024
Apple maakt short voor Vision Pro waardoor je naar adem hapt
Gadgets25.09.2024
Meta presenteert zijn eerste augmented reality-bril Orion
Technology23.08.2024
Meta stopt met zijn concurrent voor Apple Vision Pro
Gadgets24.06.2024
Augmented reality-bril van Apple komt nog lang niet
Technology13.05.2024
De nieuwste augmented reality-bril is een heel gewoon montuur
Lifestyle29.04.2024
Exploring Porna: De kunst van het verleiden in beeld gebracht
Metaverse27.04.2024