Op veel plekken hangen camera’s tegenwoordig, die alles vastleggen. Overal worden we in de gaten gehouden en van veel plekken zijn camerabeelden beschikbaar. Aan de Purdue University hebben onderzoekers camera’s nog een stap verder gebracht: camera’s die kunnen communiceren.
Dit camerasysteem heet PHADE, waarbij camera’s kunnen communiceren met de smartphone. Deze communicatie verloopt via bewegingspatronen, in plaats van door een IP-adres. Hackers kunnen hierdoor niet de fysieke locatie van personen achterhalen.
De camera kan live individuele bewegingspatronen van voetgangers volgen. Op basis van de plaats waar de voetganger is, kan er vanuit de camera informatie worden gestuurd die verbonden is met de plaats van beweging. Als de telefoon van de voetganger dan dezelfde plaats van beweging identificeert als de camera, wordt de informatie ontvangen op de telefoon.
Hoe ziet dit er in de praktijk uit? Het kan bijvoorbeeld gebruikt worden in musea, waar mensen informatie kunnen ontvangen over het schilderij waar ze naar kijken. Naast een handige bron van informatie, denken de onderzoekers dat zo’n camerasysteem ook kan bijdragen aan de veiligheid van voetgangers. Via het systeem kunnen mensen gewaarschuwd worden wanneer ze bijvoorbeeld achtervolgd worden.
Maar hoe verhoudt dit camerasysteem zich tot de privacy van mensen? Voelen we ons zo niet nog meer in de gaten gehouden? Van de andere kant, in de gaten gehouden worden we toch al. En als zo’n systeem echt voor meer veiligheid kan zorgen, kunnen we het misschien maar beter omarmen.
[Afbeelding header © Nick Langer – Adobe Stock]