Technology16.10.2023

Dyson heeft een volledig werkend circulair landbouwsysteem


de toekomst van landbouw?

De landbouwsector is de afgelopen jaren in Nederland een flink discussiepunt geweest. De uitkoop van boeren in Nederland is inmiddels van start gegaan. Allemaal om de stikstofcrisis onder controle te krijgen. Al gaan we met ons kleine kikkerlandje globaal gezien niet zo heel verschil maken.

Maar er is nog een partij die volop bezig is met de landbouwsector. En een die wel impact kan en wil maken. Een bedrijf waarvan je het niet snel zou verwachten. Ook technologiebedrijf Dyson is al jaren bezig met landbouw en heeft inmiddels een volledig werkend circulair landbouwsysteem in de UK. En dan hebben we het over 36.000 hectare verspreid tussen Lincolnshire, Oxfordshire en Gloucestershire en Somerset.

Vraag je op straat of iemand Dyson kent, zullen velen het kennen van de handblazers in openbare ruimtes of van de eerste draadloze stofzuigers en wellicht de nieuwe Föhn. Maar het bedrijf is zo veel meer dan dat. Op uitnodiging van Dyson hebben we een bezoek kunnen brengen aan een aantal faciliteiten van Dyson in de UK. Van innovatie en robotica tot software en educatie. En natuurlijk ook Dyson Farming. Dit alles volgens de visie van founder James Dyson.

Dyson Farming

Maar eerst gaan we het hebben over landbouw, en hoe volgens Dyson de toekomst eruit gaat zien op gebied van agricultuur. Landbouw is namelijk geen kleinschalige industrie. Nee, efficiënte en hoogtechnologische landbouw houdt volgens Dyson de sleutel voor onze toekomst in handen. Duurzame voedselproductie en voedselzekerheid zijn van vitaal belang voor de gezondheid en de economie van een land. Terwijl er ook een echte kans is voor landbouw om een revolutie in technologie te stimuleren.

Dyson Farming is opgericht in 2012 en is een van de 5 grootste landbouwbedrijven in het Verenigd Koninkrijk. Het is een familiebedrijf, anders dan andere, gericht op langdurige investeringen in de Britse landbouw en het platteland. Duurzame voedselproductie, voedselzekerheid en het milieu zijn essentieel voor de gezondheid en economie van het VK, en James Dyson gelooft dat er een echte kans is voor technologie om een revolutie in de landbouw te bewerkstelligen.

Dyson Farming ontwikkelt nieuwe benaderingen voor efficiënte, hoogtechnologische landbouw en voedselproductie, in harmonie met de natuurlijke omgeving, en werkt nauw samen met Dyson, het technologiebedrijf, om een positief landbouwmodel voor de toekomst te creëren.

Met uitzondering van grondaankopen heeft Dyson Farming £130 miljoen geïnvesteerd in nieuwe technologie, apparatuur, infrastructuur, anaërobe vergistingsinstallaties en andere verbeteringen. Waaronder £5 miljoen aan drainage projecten en £1 miljoen per jaar gedurende een periode van vijf jaar aan bodemverbetering.

Dyson Farming teelt vandaag de dag al op grote schaal diverse gewassen, waaronder tarwe, gerst, aardappelen, uien en erwten. Het fokt ook schapen en runderen. En het bedrijf teelt Britse aardbeien buiten het hoofdseizoen in een nieuwe, ultramoderne kas.

Aardbeien van Dyson

De nieuwste toevoeging aan het circulaire landbouwsysteem van Dyson Farming is, zoals hierboven ook al kort beschreven, de nieuwe ultra moderne kas van zo’n 15 hectare in Carrington, Lincolnshire. Het ondersteunt de vooruitgang van hightech, duurzame landbouw in het Verenigd Koninkrijk en vermijdt onnodige voedselkilometers die buiten het hoofdseizoen afkomstig zijn van geïmporteerde aardbeien.

Volledig aangedreven met hernieuwbare elektriciteit en overtollige warmte van de aangrenzende anaërobe vergister, is de gigantische kas 424 meter lang met 832 rijen aardbeien en 700.000 aardbeienplanten, die jaarlijks 750 ton aardbeien produceren voor Britse consumenten. Deze zeer efficiënte circulaire landbouwaanpak van Dyson Farming heeft het bedrijf in staat gesteld om volledig koolstofneutraal te worden.

De kas verlengt het Britse aardbeienseizoen door te kweken in een tijd van het jaar, vroeg in het voorjaar of laat in de herfst, wanneer traditionele Britse aardbeien zeer schaars zijn. Dit draagt bij aan het vergroten van de zelfvoorziening van het VK.

Groene energie

Dyson Farming beschikt over anaërobe vergisters, deze produceren gas dat turbines aandrijft en zo voldoende elektriciteit opwekt om het equivalent van 10.000 huizen van stroom te voorzien. Deze groene energie voorziet nu in de volledige energiebehoefte van alle landbouwactiviteiten. En er zijn nog 2 positieve bijproducten van dit proces:

  • Digestaat, dat wordt aangebracht op nabijgelegen velden als organische meststof om de bodem en opbrengsten van gewassen te verbeteren.
  • Warmte wordt vastgelegd en gebruikt om de kas te verwarmen en aardbeien te laten groeien op een moment dat de temperaturen te laag zijn.
Dyson Aardbeien Robot
Dyson Aardbeien Robot

Technologie in de kas

Met een moederbedrijf als Dyson ontbreekt het natuurlijk niet aan technologie op de boerderij. Zo is er een klimaatbeheersingssysteem dat de temperatuur in de kas aanpast om optimale groeiomstandigheden te handhaven. Regenwater wordt opgevangen in het kasdak, opgeslagen in een lagune en gebruikt om de planten te irrigeren.

De locatie beschikt over een een verpakkingsfaciliteit en koelmogelijkheden, waardoor Dyson Farming vers fruit zo snel mogelijk kan plukken, koelen, verpakken en uit kan gaan leveren aan de eindklant.

Uiteraard zal de kas steeds meer nieuwe technologieën opnemen naarmate deze evolueren, zoals een steeds geavanceerdere plukrobot en geavanceerde LED-verlichting die de efficiëntie van de kas nog verder kan verbeteren en ‘het seizoen’ zo nog verder kan verlengen.

Dyson Farming in cijfers

Tot slot nog even Dyson Farming in cijfers over het jaar 2022.

  • 750 ton aardbeien (buiten het seizoen)
  • 21.500 ton tarwe
  • 5.800 ton erwten
  • 15.500 ton aardappelen
  • 2.000 ton uien
  • 26.000 ton suikerbieten
  • 74.000 ton maïs
  • 16.000 ton gerst
  • 10.000 schapen
  • 2.000 runderen
  • 390.874 meter aan heg
  • 11.731 bomen

Natuurlijke leefomgeving

Een mooi voorbeeld van hoe men werkelijk aan alles heeft gedacht. Er worden drones gebruikt om velden te inspecteren. Om te kijken hoe de gewassen erbij staan, of er ergens veel onkruid zit, maar ook om de natuurlijke leefomgeving in de gaten te houden. Zo zitten er in de buurt van de velden een grote populatie bruine kiekendieven, een beschermde diersoort. Drones herkennen lokaliseren waar de nesten zich bevinden, deze data slaan ze op in het eigen data warehouse, waarna tractoren deze data weer gebruiken om ruim afstand te houden van de nesten.

Is dit de toekomst?

Dyson Farming is bijzonder om te zien. Boeiend om over te lezen. Maar vooral een voorbeeld om te doen volgen. Landbouw hoeft namelijk niet vervuilend en belastend te zijn. Met de juiste kennis en technologie is duurzame / circulaire landbouw de toekomst. Dat laat Dyson duidelijk zien met deze showcase: Dyson Farming.

Jeroen de Hooge

Jeroen is al meer dan 15 jaar betrokken bij Dutchcowboys. Voornamelijk als digital content creator. En dan voor alle titels van The Blogidea Factory. Liefhebber van advertising, entertainment, tech, gadgets, en eigenlijk alles online.

...

Verder lezen over Duurzaam

COMIN: De Franse Ride-Hailing Startup die de markt op wil schudden

In november 2024 lanceerde COMIN, een innovatieve Franse ride-hailing startup, haar eerste grootschalige advertentiecampagne in Parijs. Deze campagne, zichtbaar vanaf 14 november, markeert een belangrijke stap in hun missie om de gevestigde orde in de vervoerssector uit te dagen.

Automotive20.11.2024

COMIN: De Franse Ride-Hailing Startup die de markt op wil schudden

Consumentenbond: ‘zonnestroomsubsidie’ als alternatief voor salderingsregeling

De Consumentenbond presenteert een alternatief voor de salderingsregeling. Het gaat om een zonnestroomsubsidie.

Nieuws16.11.2024

Consumentenbond: ‘zonnestroomsubsidie’ als alternatief voor salderingsregeling

Ericsson Nederland verplaatst hoofdkantoor naar Breda

Ericsson gaat met zijn Nederlandse hoofdkantoor naar Breda. Na 100 jaar in Rijen verhuist het bedrijf in het eerste kwartaal van 2025 naar het moderne 5Tracks-gebouw in Breda. De nieuwe locatie in de buurt van het centraal station Breda is gekozen vanwege de bereikbaarheid, duurzaamheid en de mogelijkheid om jong talent aan te trekken. Hoewel de verhuizing het einde van een tijdperk betekent, blijft Ericsson’s screening en logistiek centrum in Rijen.

DC Business14.11.2024

Ericsson Nederland verplaatst hoofdkantoor naar Breda

voor groei, innovatie en duurzaamheid
Mag er straks nog wel reclame worden gemaakt voor vliegen?

Reclame maken voor roken is uit den boze, want iedereen weet toch hoe slecht het is? Gemeente Den Haag wil nu ook reclame voor vliegvakanties weren.

Advertising06.11.2024

Mag er straks nog wel reclame worden gemaakt voor vliegen?

Steeds meer negatieve geluiden over de thuisbatterij

Het imago van de thuisbatterij is juist dat het een heel duurzame oplossing is, maar toch is er negativiteit: hoe zit dat?

Technology04.11.2024

Steeds meer negatieve geluiden over de thuisbatterij

Refurbished iPhones: slimme keuze voor 2024

Refurbished iPhones winnen snel aan populariteit door hun duurzaamheid en lagere prijs. Voor consumenten die op zoek zijn naar een betrouwbaar en betaalbaar alternatief voor nieuwe modellen, bieden refurbished iPhones zoals de iPhone 14 en iPhone 14 Pro uitstekende prestaties tegen een gereduceerde prijs.

Lifestyle31.10.2024

Refurbished iPhones: slimme keuze voor 2024

3 manieren om je huiskamer te verlengen naar de tuin

De zomer is nu wel echt op zijn einde aan het lopen en dat betekent dat er bladeren naar beneden komen, vaker een spatje valt en het ook weer kouder wordt. Toch hoeft dat niet te betekenen dat je naar binnen moet gaan en je tuin weer moet laten overnemen door de natuur. Op deze 3 manieren kun je ook in de herfst genieten van een buitenhuiskamer in je tuin.

Lifestyle23.10.2024

3 manieren om je huiskamer te verlengen naar de tuin

Phoenix is de nieuwe duurzame auto van studententeam TU/ecomotive

Studententeam TU/ecomotive presenteert vanmiddag Phoenix, en hoopt hiermee autofabrikanten te inspireren nu nieuwe wetgeving vanuit Brussel in aantocht is.

Automotive11.10.2024

Phoenix is de nieuwe duurzame auto van studententeam TU/ecomotive

Verder lezen over Dyson

Crikorama verkozen tot winnaar James Dyson Award 2024

Crikorama is een compact thuissysteem om zelf krekels te kweken. De levenscyclus van krekels kan volledig worden beheerd door het systeem waardoor het een duurzaam en milieuvriendelijk alternatief biedt voor vlees. De uitvinder van het systeem wint hiermee de James Dyson Award 2024 in Nederland.

Technology11.09.2024

Crikorama verkozen tot winnaar James Dyson Award 2024

zelf krekels kweken!
Je kunt de Dyson Airwrap nu met een app besturen

Dyson introduceert een nieuwe Airwrap. Het apparaat heet Airwrap i.d. en het idee is dat je met een app advies krijgt hoe je het beste je haar kunt doen.

Gadgets28.08.2024

Je kunt de Dyson Airwrap nu met een app besturen

Dysons nieuwe OnTrac-hoofdtelefoon lijkt wel een LEGO-bouwset

Dyson heeft een nieuwe hoofdtelefoon gemaakt: ditmaal mondmaskervrij. En een beetje zoals LEGO.

Gadgets18.07.2024

Dysons nieuwe OnTrac-hoofdtelefoon lijkt wel een LEGO-bouwset

WashG1: Dyson komt met elektrische dweil met flink prijskaartje

Dyson maakt stofzuigers en stofzuigers die zelfs kunnen dweilen (V15s Detect Submarine), maar nu introduceert het de WashG1, een apparaat dat alleen kan dweilen.

Gadgets14.05.2024

WashG1: Dyson komt met elektrische dweil met flink prijskaartje

Dyson wil je met AR-app laten zien welke plekjes je bent vergeten

Dyson komt met een app om je te wijzen op de plekjes waar je hebt vergeten te stofzuigen. Heel confronterend, maar er zijn nog vragen.

Technology12.04.2024

Dyson wil je met AR-app laten zien welke plekjes je bent vergeten

De nieuwe föhn Supersonic r van Dyson is heel wat anders

Dyson heeft een nieuwe föhn gemaakt die allerlei slimme toepassingen heeft om je haar sneller te stijlen zoals jij wil. De Supersonic r is een kleiner, lichter apparaat en heeft een bijzonder slank design met een ‘boc...

Gadgets09.02.2024

De nieuwe föhn Supersonic r van Dyson is heel wat anders

​Stofzuiger of steelstofzuiger: wat past beter bij jou?

Je stofzuiger heeft het begeven, of misschien droom je gewoon al een tijdje van een steelstofzuiger. Is die echt zoveel beter dan de goede oude ‘hond’-stofzuiger die je achter je aan sleept? We zetten de twee typen s...

Lifestyle23.01.2024

​Stofzuiger of steelstofzuiger: wat past beter bij jou?

James Dyson Award 2023: Dit zijn de internationale winnaars

De James Dyson Award, de internationale designprijs, heeft deze week de drie internationale winnaars bekend gemaakt: de internationale winnaar, de duurzaamheidswinnaar en de humanitaire winnaar. Ze zijn persoonlijk gesel...

Technology16.11.2023

James Dyson Award 2023: Dit zijn de internationale winnaars

The Life Chariot, The Golden Capsule & E-COATING

Verder lezen over Toekomst

De toekomst van leren: KLM en de impact van AI

Tijdens een Communitydag georganiseerd door NPULS sprak Timothy Druiventak van KLM.  Zijn lezing ging over over de rol van leren in het oplossen van zakelijke problemen bij KLM, met name in de context van technologie en kunstmatige intelligentie (AI).

Artificial Intelligence29.10.2024

De toekomst van leren: KLM en de impact van AI

Crikorama verkozen tot winnaar James Dyson Award 2024

Crikorama is een compact thuissysteem om zelf krekels te kweken. De levenscyclus van krekels kan volledig worden beheerd door het systeem waardoor het een duurzaam en milieuvriendelijk alternatief biedt voor vlees. De uitvinder van het systeem wint hiermee de James Dyson Award 2024 in Nederland.

Technology11.09.2024

Crikorama verkozen tot winnaar James Dyson Award 2024

zelf krekels kweken!
Challenge: Volledig autonoom dwergtomaten telen zonder menselijke tussenkomst

In de kassen van Wageningen University & Research in Bleiswijk zijn vijf teams van over de hele wereld begonnen aan de volgende fase van de Autonomous Greenhouse Challenge. De opdracht? Volledig autonoom dwergtomaten telen zonder menselijke tussenkomst.

Technology04.09.2024

Challenge: Volledig autonoom dwergtomaten telen zonder menselijke tussenkomst

Dit was het VINT Symposium van 2024

Voor de 30e keer was er het VINT Symposium in het Spant! te Bussum. Dit jaar stond het thema 'Echt Slim' centraal, wat een interessant perspectief bood op de rol van intelligentie in technologie. Elk jaar biedt het symposium de kans om nieuwe technologische trends en inzichten te verkennen, en dit jaar was geen uitzondering.

Events04.07.2024

Dit was het VINT Symposium van 2024

met als thema 'Echt Slim'
Merganser: een Offshore Floating Solar platform in de Noordzee

Met steun van energieproducent RWE heeft het Nederlands-Noorse bedrijf SolarDuck haar Offshore Floating Photo-Voltaic (OFPV) platform geïnstalleerd - een op zee drijvend platform dat zonne-energie opwekt.

Nieuws04.07.2024

Merganser: een Offshore Floating Solar platform in de Noordzee

In Brabant is het aantal startups met 22 procent toegenomen

Het aantal Brabantse startups is sinds 2020 spectaculair gegroeid. Met 1462 startups heeft Brabant nu de op twee na grootste startup-populatie van alle Nederlandse provincies. Dit is een stijging van bijna 22 procent ten opzichte van 2020, toen er 1200 startups waren. Deze cijfers komen naar voren uit het vandaag gepubliceerde Birch-rapport, dat in opdracht van startuporganisatie Braventure is uitgevoerd.

Startups27.06.2024

In Brabant is het aantal startups met 22 procent toegenomen

Symposium ‘Artificial Intelligence’ door het Jeroen Bosch Ziekenhuis

Eerder deze maand organiseerde het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) een symposium getiteld ‘Artificial Intelligence’. Dit evenement was speciaal bedoeld voor de medewerkers van het ziekenhuis om hen bewust te maken van de mogelijkheden van Artificial Intelligence (AI) en de impact ervan op hun dagelijkse werk en regionale samenwerking.

Artificial Intelligence26.06.2024

Symposium ‘Artificial Intelligence’ door het Jeroen Bosch Ziekenhuis

De eerste legale E-step in Nederland: UrbMob Kick&Go

Steeds vaker zie je in Nederland op straat mensen (met name jongeren) met een e-step voorbij komen. E-step zijn dan ook al in grote getale verkrijgbaar. Maar helaas riskeer je daarmee vaak wel de kans op een boete. Of er...

Gadgets20.06.2024

De eerste legale E-step in Nederland: UrbMob Kick&Go