Onderzoekers van The Massachusetts Institute of Technology is het gelukt. Ze ontwikkelden artificial intelligence software waarmee door muren heengekeken kan worden. How is that even possible?
Het systeem gebruikt radiogolven die mensen weerkaatsen en ook door muren gaan. Een neuraal netwerk is getraind om simpele dynamische skeletten te maken van zittende, lopende en pratende mensen. Door het systeem te leren hoe deze skeletten met radiosignalen verbonden zijn, kan het postuur en de beweging van een persoon gegenereerd worden. Zelfs als de persoon achter een muur zit.
Hoe hebben ze dit geleerd aan het systeem? Er zijn eerst duizenden beelden vastgelegd van menselijke activiteiten, zoals zitten, lopen, praten en deuren openen. De onderzoekers gebruikten een draadloos apparaat om radiogolven terug te laten kaatsen tijdens deze activiteiten. Aan het systeem werd geleerd welk skelet bij welke radiogolf hoorde. Zo kon men aan elk type beweging een radiogolf verbinden en kon het systeem bewegingen en lichaamshouding peilen. Dit is zo nauwkeurig dat het ook werkt als er een muur tussenstaat en als er meerdere personen in een ruimte zijn.
Het systeem kan ook personen identificeren en onderscheiden. Als er 100 mensen in een rij staan, zal het systeem met 83 procent nauwkeurigheid kunnen aangeven wie wie is.
Deze techniek kan bijvoorbeeld goed gebruikt worden in de gezondheidszorg. Bewegingen en motoriek van mensen met de ziekte van Parkinson kunnen op deze manier goed in beeld worden gebracht. Ook kunnen de artsen patiënten van buitenaf monitoren, zodat ze een zelfstandiger leven kunnen leiden. Het systeem kan ook gebruikt worden voor games, of om mensen in rampgebieden op te sporen.
Een niet heel verrassend issue is de privacy van mensen. Bespioneren met deze AI is niet erg moeilijk. Volgens de onderzoekers zal het systeem alleen gebruikt kunnen worden met toestemming. Hoe dit precies uitgewerkt wordt, is nog niet bekend. Risico’s zullen er altijd zijn, maar daar staan ook een heleboel mogelijkheden tegenover.
[Afbeelding © Laurent – Fotolia]