Technology05.03.2017

DNA wordt onze nieuwe versie van de harde schijf in de toekomst


De kleinste harde schijf ooit

Er zit ontzettend veel data in een DNA-streng, zo weten we al een tijdje. Wetenschappers zijn al jarenlang bezig om de laatste geheimen van DNA te ontrafelen, maar inmiddels wordt er ook al veel vooruitgang geboekt in het schrijven van gegevens op DNA. Dat is lastig, want de methode om dat te doen (waarbij synthetische DNA wordt gemaakt) is nog heel duur en langzaam. Erger nog: de data kon niet goed teruggelezen worden, want er zaten heel veel leesfouten in. Dat probleem is nu door nieuw onderzoek opgelost, dus de technologie kan zich verder gaan ontwikkelen.

Zo veel data

Maar waarom zou je dat überhaupt willen doen? Simpel: we hebben de ruimte binnenkort hard nodig. We zijn met zijn allen namelijk nogal veel data aan het genereren. Tegen 2020 zal dat zo’n 44 biljoen (44.000.000.000) gigabyte zijn. Dat zijn heel veel SD-kaartjes of harde schijven vol, zullen we maar zeggen. Onderzoekers van de Universiteit van Columbia hebben in samenwerking met het New York Genome Center een nieuwe methode bedacht die voornamelijk het probleem van de gecorrumpeerde data aangepakt. De oplossing heet in technische termen fountain code, maar het kan simpeler uitgelegd. Eerst even de basis.

DNA
DNA

Hoe werkt DNA-opslag?

Je kent de plaatjes zoals de bovenstaande van de DNA-streng wel, toch? De ‘pijpjes’ die je ziet vormen samen een code en bestaan uit een viertal ‘letters’. In de basis wordt dat DNA-alfabet (A, C, G en T) omgezet in binaire code, wat heel efficiënt is omdat binaire code alleen bestaat uit 1 en 0. Hoef je niet te onthouden, maar zie het zo: een DNA-streng heeft een hele hoop ‘letters’, en dus heel veel plek om gegevens op te slaan in heel weinig fysieke ruimte. Één gram aan DNA kan met deze nieuwe methode 215 miljoen gigabyte aan gegevens opslaan.

Eerdere onderzoeken naar DNA-opslag konden maar een honderdste van de opslag bij elkaar schrapen met hetzelfde DNA. Dat kwam door de foutcorrectie. Als een streng DNA beschadigd raakt ben je gegevens kwijt en dat is foute boel. Dat loste men eerder op door alles dubbel erop te zetten. Voorbeeld: als je “Mies loopt naar huis om te gaan eten” wil opslaan zou je “Mies loopt” “loopt naar” “naar huis” “huis om” “om te” etc. opslaan. Stukje kwijt? Dan kan de rest het hopelijk opvangen:

“Mies loopt” “loopt naar” “naar huis” “huis om” “om te” “te gaan” “gaan eten”

Sudoku

De nieuwe methode zorgt er voor dat niet alles dubbel hoeft te worden gedaan. Het zorgt dat de gegevens op een slimmere manier worden opgeslagen, waarbij in alle stukjes data ‘hints’ zitten naar de andere stukjes, zodat je willekeurige stukken kunt missen en toch het hele plaatje krijgt. Ideaal. Betekent dit dat we binnenkort een DNA-schijf kunnen gaan kopen? Nee, helaas. Hoe veel beter het nu al werkt met dit nieuwe systeem, het is wel nog steeds heel duur.

Om een bestand van twee megabyte op te slaan en weer uit te lezen kost op dit moment nog een paar duizend dollar, maar die prijs zal rap omlaag gaan in de komende paar jaar. De technologie is nog niet per sé nu nodig, dus tegen de tijd dat het een beetje penibel wordt om al onze data nog op te kunnen slaan zal DNA-opslag een meer dan realistische optie zijn. De mogelijkheden zijn, als we zover komen, bijna oneindig. Dat belooft nog wat.

[Afbeeldingen © Wikipedia / Destina – Fotolia]

Patrick Smeets

Game-enthousiast, tech blogger en presentator. Was ooit rockster. Local celebrity in Limburg maar ziet graag veel van de wereld. Er zijn niet genoeg kattenGIFjes in de wereld.

...

Verder lezen over Big Data

Air France-KLM legt fundament voor AI met sterk metadatamanagement

Metadatamanagement is de sleutel tot het ontsluiten van de waarde van data. Air France-KLM bouwde met behulp van het Data Intelligence Platform van SAP-partner Collibra een ‘data catalog’. Hiermee kunnen gebruikers snel achterhalen welke data beschikbaar zijn, waar deze te vinden zijn en wie verantwoordelijk is voor de kwaliteit.

Technology28.10.2024

Air France-KLM legt fundament voor AI met sterk metadatamanagement

Last van datacenters? Dan bouwen we ze gewoon in zee

Er is veel spanning als het om datacenters gaat. Is het in de zee laten zakken van de cloud een optie?

Technology12.09.2024

Last van datacenters? Dan bouwen we ze gewoon in zee

Provincie Noord-Brabant migreert SAP S/4HANA naar de cloud

Als een van de eerste overheidsorganisaties heeft de provincie Noord-Brabant SAP S/4HANA naar de cloud gemigreerd met behulp van RISE with SAP en SAP-partner Ctac. Deze stap maakt informatie nog sneller beschikbaar voor het uitvoeren van kerntaken, waardoor de provincie efficiënter en sneller antwoorden kan vinden op cruciale vragen.

Technology04.07.2024

Provincie Noord-Brabant migreert SAP S/4HANA naar de cloud

Informatie nog sneller beschikbaar
Zo denken Nederlandse datacenters energie te kunnen besparen

Vertegenwoordigers van de datacenters in Nederland hebben de koppen bij elkaar gestoken om energie te besparen.

Nieuws27.06.2024

Zo denken Nederlandse datacenters energie te kunnen besparen

Nieuwe versie van de Technologie Kieswijzer staat online

Het zal niemand ontgaan dat we met zijn allen opnieuw naar de stembus moeten gaan. De vervroegde Tweede Kamerverkiezing vindt plaats op 22 november 2023. De laatste Tweede Kamerverkiezing vond plaats op 17 maart 2021. To...

Technology25.10.2023

Nieuwe versie van de Technologie Kieswijzer staat online

KNMI moderniseert datastrategie met AWS

Het KNMI heeft een nieuwe, moderne datastrategie geïmplementeerd met behulp van Amazon Web Services (AWS). Daarmee past het meteorologische instituut de mindset en processen van een datagedreven organisatie toe. Behalve...

Technology11.05.2023

KNMI moderniseert datastrategie met AWS

Voor betere detectie en classificatie van seismische activiteit
Wikidata bereikt grens van 100 miljoen data items

Wikipedia kennen we allemaal. Wikidata is wat minder bekend. Dit 'zusje' van Wikipedia heeft afgelopen week de mijlpaal van 100 miljoen items bereikt. Tien jaar geleden begon Wikidata als centrale opslagplaats voor gest...

Online21.10.2022

Wikidata bereikt grens van 100 miljoen data items

8 tweets om de Big Data Expo van 2023 vast in je agenda te zetten

De Big Data Expo is helaas afgelopen, maar je kunt nu alvast 13 en 14 september 2023 in je agenda noteren. Dan vindt in de Jaarbeurs namelijk de Big Data Expo 2023 plaats. Nieuwsgierig wat je daar zoal kunt verwachten? D...

Marketing20.09.2022

8 tweets om de Big Data Expo van 2023 vast in je agenda te zetten

Verder lezen over Technology

Man creëert een werkende e-bikebatterij van weggegooide vapes

Vapen is in Nederland mede door wet- en regelgeving niet zo populair, maar in andere landen wel. Deze creatieveling maakte er een e-bikebatterij van.

Technology05.11.2024

Man creëert een werkende e-bikebatterij van weggegooide vapes

10 momenten dat The Sphere in Las Vegas er fantastisch uitzag

Je kunt The Sphere natuurlijk naast de Ziggodome leggen en dan zeggen dat het allebei gebouwen zijn met een visueel effect, maar dat is toch niet helemaal hetzelfde, he? Dit zijn 10 momenten waarop The Sphere er fantastisch uitzag.

Technology19.10.2024

10 momenten dat The Sphere in Las Vegas er fantastisch uitzag

AI-toekomst schudt op zijn grondvesten met kelderende Big Tech-aandelen

Big Tech zit in de problemen. In een paar dagen tijd zijn de grootste techbedrijven ter wereld honderden miljarden kwijt.

Technology06.08.2024

AI-toekomst schudt op zijn grondvesten met kelderende Big Tech-aandelen

De Nijmeegse Vierdaagse start met een digitale vluchtstrook

Er doen meer dan 45.000 mensen mee met de Vierdaagse qua wandelen, maar door de Vierdaagse-feesten is het nog veel drukker in de stad Nijmegen.

Technology15.07.2024

De Nijmeegse Vierdaagse start met een digitale vluchtstrook

Man dacht Iron Man te zijn maar zijn eigen EHBO faalt

Supergaaf hoe Iron Man met magneten werkt, maar dat is niet iets dat je thuis moet proberen. Dat deed een man uit Wuhan helaas wel.

Technology11.07.2024

Man dacht Iron Man te zijn maar zijn eigen EHBO faalt

De ruimte ruikt naar… rotte eieren?

We hebben het vaak over de oneindigheid van de ruimte, de temperatuur en natuurlijk het feit dat er geen geluid bestaat. Maar wat we ons misschien niet vaak genoeg hebben afgevraagd is: hoe ruikt de ruimte eigenlijk?

Technology09.07.2024

De ruimte ruikt naar… rotte eieren?

In Brabant is het aantal startups met 22 procent toegenomen

Het aantal Brabantse startups is sinds 2020 spectaculair gegroeid. Met 1462 startups heeft Brabant nu de op twee na grootste startup-populatie van alle Nederlandse provincies. Dit is een stijging van bijna 22 procent ten opzichte van 2020, toen er 1200 startups waren. Deze cijfers komen naar voren uit het vandaag gepubliceerde Birch-rapport, dat in opdracht van startuporganisatie Braventure is uitgevoerd.

Startups27.06.2024

In Brabant is het aantal startups met 22 procent toegenomen

Formule 1-auto’s in 2026 worden kleiner en duurzamer

Het is voor de tweede keer sinds 2022 dat de FIA nieuwe regels bepaalt voor de auto's. Wat vooral opvalt is dat de auto’s kleiner worden.

Automotive07.06.2024

Formule 1-auto’s in 2026 worden kleiner en duurzamer