Met alweer een CES achter de rug is het altijd wel fijn om even te kijken naar een aantal trends die zich gemanifesteerd hebben tijdens de grote techbeurs. Sommige trends gaan braaf verder dan ze vorig jaar gingen, maar er zijn ook altijd nieuwe dingen die het komende jaar kunnen of zullen gaan bepalen. Dit zijn de zaken waarvan we verwachten dat ze een ding gaan worden dit jaar:
De virtuele assistenten en slimme speakers (of andere apparaten met speakers) vliegen je om de oren op CES. Daarover later meer, maar opvallend was wel dat vooral Amazon’s Alexa in bijna alles te vinden is. De Echo’s lopen als een trein, en het aantal ‘skills’ dat Alexa laat samenwerken met andere apparaten blijft maar toenemen. De teller staat inmiddels op 25.000 voor Alexa.
Microsoft en Apple gaan het nog lastig krijgen om voet aan de grond te krijgen in de wereld van de slimme assistenten, met de voorsprong die in mindere mate Google en vooral Amazon hebben. Dat werd wel duidelijk toen HP, Asus en Acer aangaven dat ze Alexa ook op Windows pc’s – Cortana’s domein – een plek gingen geven. Apple moet nog beginnen met de HomePod, maar die wordt duur en aangezien je ongelogen vijf Echo’s kunt krijgen voor het geld dat één HomePod kost is de beslissing voor veel mensen snel gemaakt.
Dat leidt allemaal tot één conclusie: Amazon gaat, in elk geval dit jaar, de conversatie over slimme assistenten domineren.
Terwijl de meeste mensen nog proberen uit te vogelen wat Mesh WiFi is en of ze daar iets aan hebben, zijn de router-makers al druk bezig met de nieuwe WiFi-standaard. Die gaat 802.11ax heten, de ‘logische’ volgende stap na 802.11ac, het huidige snelle WiFi.
De certificering van die nieuwe standaard is nog niet eens klaar, maar bedrijven als D-Link zijn al bezig met ‘Ultra Routers’ die draadloze snelheden van 6.000 Mb per seconde of zelfs 11.000 Mb per seconde kunnen gaan halen. In theorie. In de toekomst. Als je echter bedenkt dat die certificering dit jaar nog wel rond komt, dan gaan er zeker tegen het einde van het jaar tientallen nieuwe routers komen met de ax-snelheid. In theorie. In de toekomst.
Iedere fabrikant heeft wel dé oplossing voor het internet of things. Samsung wil met de SmartThings app al je apparaten aansturen, maar dan wel alleen als je alleen maar Samsung apparaten hebt. Het bedrijf zegt ook andere apparaten te ondersteunen, maar alleen als ze voldoen aan de open standaard van het Open Connectivity Forum. Daar staat dan wel tegenover dat alles van Samsung zo’n beetje Bixby er in krijgt, zodat je smart tv kan samenwerken met je slimme koelkast.
Maar alle andere fabrikanten willen ook alles slim gaan doen. Slimme lampen die ook rookmelders zijn of schermen ingebouwd hebben, slaapsystemen die het licht uitdoen en je bedverwarmer langzaam uitzetten als je in slaap valt, het gaat maar door. Het grote probleem van het Internet of Things is toch nog steeds dat het problemen oplost die er niet zijn, maar alles wel ingewikkelder maken. Nog steeds allemaal hetzelfde, dus.
Ook wel eens leuk voor de verandering: een standaard waar iedereen het vrij snel over eens is. Qi was al een veelgebruikte technologie om draadloos dingen als smartphones op te laden, maar er waren nog een aantal Betamax/Zune/HDDVD technieken, waarvan de grootste Powermat was.
Die heeft, nadat Qi de zegen van Apple heeft gekregen, de handdoek in de ring gegooid en zich aangesloten bij het zogenaamde Wireless Power Consortium, waar iedereen bij zit. Dat betekent dat we met zijn allen rustig een ding kunnen kopen dat Qi ondersteunt, wetende dat het voorlopig met zo’n beetje elke gadget gaat werken. Tot de volgende versie van Qi er aan komt, natuurlijk.
Vooralsnog lijkt het er op dat de tv echt nog heel lang niet uit onze woonkamers is weg te slaan. Dat grote scherm blijft belangrijk, en hoewel iedereen een andere invulling van het principe heeft, is het wel duidelijk dat tv’s er niet kleiner op gaan worden. Wordt de flexibele variant van LG iets om te willen? Gaan we over een paar jaar door naar 8K? Of wordt het toch modulaire MicroLED van Samsung?
Moeilijk te zeggen, maar tv’s gaan in elk geval niet kleiner worden. Als zelfs de computermonitoren al 65 inch worden, waar moeten de tv’s dan heen? Het wordt een futuristisch verhaal, maar al die nieuwe technieken hebben wel gemeen dat ze nog een paar jaar in de toekomst liggen.
[Afbeeldingen © Kadmy – Adobe Stock]