Aan het einde van een jaar blikken we altijd terug en als het jaar begonnen is dan vliegen de voorspellingen van trendwatchers je om de oren. Welke lanceringen staan op stapel, wat slaat aan bij een groot publiek en welke ontwikkelingen komen er dit jaar aan? Wij houden de ontwikkelingen op tech-gebied al jaren in de gaten en doen graag onze voorspellingen voor 2021. Deze tech trends gaan we komend jaar zien!
Vandaag is Nederland dan wel gestart met vaccineren, we zitten nog steeds middenin een pandemie. Sinds vorig jaar werken we steeds meer vanuit huis en dat zal in 2021 zeker zo blijven. We verwachten dan ook dat het werken op afstand en videoconferenties ons nog gemakkelijker worden gemaakt. Vorig jaar beleefde Zoom een enorme groei en ook andere aanbieders van videodiensten groeiden hard. De ene na de andere startup in remote werken steekt de kop op, dus dit durven we wel als trend te noemen. Hopelijk wordt het thuiswerken ons zo alleen maar gemakkelijker gemaakt. Hetzelfde geldt voor het thuisonderwijs.
Robots kunnen menselijke werkzaamheden nooit helemaal vervangen, maar ze komen toch een heel eind hoor. Artificial Intelligence neemt ons steeds meer werk uit handen en verouderde datamodellen worden vervangen door slimme structuren die automatisch zijn gegenereerd. Zeker voor organisaties die veel te maken hebben met gegevensverwerking is dit een voordeel. Zij profiteren van de analyses die op grote schaal worden gemaakt en waardoor het gemakkelijker wordt om beslissingen te nemen. AI wordt zelfs al ingezet om muziek te maken.
Omdat we meer online werken dan ooit, nemen steeds meer bedrijven en consumenten cybercrime serieus. Een goede zaak wat ons betreft. VPN-verbindingen en tweetrapsverificaties worden vaker ingezet. Dat is belangrijk om gegevens veilig te kunnen versturen en nodig omdat ook cybercriminelen weten dat we steeds meer online werken.
De pandemie heeft er niet alleen voor gezorgd dat we meer thuiswerken dan ooit, we doen nog veel meer digitaal. Boodschappen bijvoorbeeld, maar omdat de winkels deels gesloten zijn bestellen we sowieso meer online. Bezorgdiensten draaien overuren en dat geldt ook voor veel webshops. Veel bedrijven hebben, ook al hadden zij geen keus, een slag gemaakt in digitalisering. We verwachten dat dit in 2021 niet anders zal zijn. Ook wanneer het ‘normale leven’ weer start, heeft de digitalisering voordelen. Online en offline interacties worden steeds beter en slimmer met elkaar verweven.
Het gebruik van Virtual Reality (VR) en Augmented Reality (AR) zal in 2021 naar verwachting verder toenemen. Steeds meer ontwikkelaars zien hier namelijk de voordelen van. En nu ons hele leven zich thuis afspeelt, kunnen we ons dankzij VR en AR tot verplaatsen in een andere omgeving. Dat is handig én leuk. Denk aan hulp op afstand, virtuele evenementen, eye-tracking en herkenning van gezichtsuitdrukkingen. En met een VR-bril kun je je zelfs even helemaal verplaatsen naar een andere wereld. We schreven onlangs nog dit artikel over online shoppen met AR en denken zeker dat dit steeds gebruikelijker wordt.
Autonoom rijden, autonomous driving, belooft al jaren een trend te worden. We gaan dat in 2021 zeker nog niet op grote schaal doen, maar de ontwikkelingen gaan hard. Honda heeft bijvoorbeeld al aangekondigd dat het zelfrijdende voertuigen gaat produceren op grote schaal. En ook Tesla’s Autopilot maakt dat we steeds minder hoeven te doen tijdens het autorijden. Vanaf dit jaar kunnen de voertuigen snelheidsborden en groene lichten herkennen. Naast Honda en Tesla zijn zo’n beetje alle autofabrikanten inmiddels aan het ontdekken wat er mogelijk is op het gebied van autonoom rijden. We verwachten dit jaar dan ook allerlei aankondigingen op dit gebied.