Marloes is oprichter en editor in chief van Travelvalley. Ze schreef ook de boeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen. E-mail: marloes@travelvalley.nl
Het afvoeren van lichaamswarmte is een van de voornaamste taken van sportkleding. Je kunt je haast niet meer voorstellen dat een paar decennia geleden nog gesport werd met katoenen shirts, die alles behalve warmte kunnen afvoeren. Nike kwam met Dri-fit, Adidas noemt het Climacool en zo hebben alle topmerken hun eigen technologie die sporters warm kan houden, maar tegelijkertijd overbodige warmte en vocht kan afvoeren. New Balance heeft wat dat betreft een innovatie te pakken: samen met een team van onderzoekers van het Massachusetts Institute of Technology werd een sportshirt ontwikkeld met gaatjes (flapjes) die automatisch open gaan staan wanneer je begint te zweten.
Natuurlijke airconditioning
De latex flapjes bevinden zich op de rug van het shirt, en reageren op lichaamsvocht door middel van levende bacteriën in de stof. Deze cellen kunnen slinken en opzwellen wanneer ze wel of geen zweet ervaren en werken zo als een natuurlijke airconditioning voor de drager van het shirt. Begin je te zweten, dan zullen de bacteriën aan de kant van de huid opzwellen en gaan de flapjes open.
De flapjes zitten op strategische plaatsen het rug van het sportshirt, op plaatsen waar normaal gesproken de meeste warmte en zweet worden geproduceerd. Precies dus op de plek waar je wat verkoeling kunt gebruiken. Wanneer je minder zweet, zullen ze dus ook weer sluiten. Uit verschillende tests blijkt dat het ook daadwerkelijk werkt. In deze video zie je hoe dat werkt.
Levende bacteriën in je sportshirt? Dat klinkt misschien niet zo gezond, maar dat is het wel. De onderzoekers hebben speciale cellen gebruikt zijn ongevaarlijk om aan te raken en zelfs wanneer je ze binnenkrijgt is dat niet schadelijk voor je. Het voordeel is dat ze eenvoudig in grote aantallen te produceren zijn. En het team ziet nog meer mogelijkheden, voor het genetisch manipuleren van bacteriën om ze te gebruiken voor toepassingen in de sport. Want wat geldt voor een shirt, kan mogelijk ook gelden voor schoenen, die andere plek waar je veel last hebt van transpiratie maar die je tijdens het sporten niet ontbloot kunt laten.
Betere prestaties?
Het is nu de vraag of deze innovatie ook zal leiden tot betere prestaties, maar dat is tot op heden nog niet onderzocht. New Balance, een van de partijen die betrokken was bij dit onderzoek, heeft nu een octrooi aangevraagd voor deze uitvinding. Hopelijk gaan we hier nog meer van horen en zien.
© foto’s: Hannah Cohen + MIT
Verder lezen over Sport
Entertainment13.11.2024
Jake Paul vs. Mike Tyson: Wat we kunnen verwachten van dit explosieve gevecht
Nieuws06.11.2024
Check de langste basejump ooit (met dank aan Red Bull F1-engineers)
Gaming31.10.2024
Infographic: 25 dagen EA Sports FC 25
Automotive30.10.2024
Lancia herpakt de rallygeest met Lancia Ypsilon Rally 4 HF
Events03.10.2024
Decathlon kijkt terug op succesvolle editie Premier Padel Rotterdam
Online10.09.2024
AI-tool personaliseert je workouts slimmer
Cybercrime16.08.2024
Wielrenner, je racefiets kan gehackt worden
Events24.07.2024