Marloes is oprichter en editor in chief van Travelvalley. Ze schreef ook de boeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen. E-mail: marloes@travelvalley.nl
Hoewel voedingsmiddelen voorzien zijn van een ’tenminste houdbaar tot-datum’, is dat lang niet altijd voldoende om te bepalen of je iets nog wel of niet kunt eten. En ook niet alles heeft zo’n datum. Dus ook jij staat ongetwijfeld weleens te ruiken aan iets dat je uit de koelkast haalt, en twijfelt dan. Gelukkig is er mogelijk een oplossing in de vorm van een slim stukje papier. Het is ook nog eens een hele goedkope oplossing die je overal mee naartoe kunt nemen.
Het is een uitvinding van Sylvana Andreescu van de Clarkson University (USA). Het is haar lab gelukt om papier van bepaalde sensoren te voorzien, waarmee allerlei dingen gemeten kunnen worden, zoals dus bacteriën in voedsel. Ze gebruiken daarvoor niet-organische deeltjes die van kleur veranderen zodra ze bepaalde substanties detecteren. De intensiteit van de kleur zegt vervolgens ook nog iets over de concentratie van de ongewenste substanties. In deze video zie je hoe dat werkt.
Deze technologie staat nog in de kinderschoenen, maar de wetenschappers zijn positief over de toekomst. Ze verwachten dat het op termijn echt mogelijk wordt om een klein stukje papier te laten beoordelen of je dat restje eten van een paar dagen geleden nog mag opeten. Dezelfde technologie kan ook toegepast worden in cosmetica (bijvoorbeeld ook om de beschermingsfactor van zonnebrandcrème te beoordelen) of voor het herkennen van soorten thee of wijn op basis van de antioxidanten die erin zitten. Maar hoe fijn is het als een stukje papier kan voorkomen dat je iets eet met salmonella of E.coli? Niet alleen handig voor dingen die je thuis wilt eten, maar ook voor alle keren dat je buiten de deur eet. En wat dacht je van op reis; het controleren van streetfood in Azië?