Het is dit weekend 64 jaar geleden dat Joeri Gagarin als eerste mens een ruimtevlucht maakte. De kosmonaut zorgde er daarmee onder andere voor dat het op 12 april altijd Dag van de Ruimtevaart is. Gagarin heeft in 1961 veel betekend voor ruimtevaart: dingen waar we in 2025 nog steeds de vruchten van plukken. Hoe zit het met de ruimtevaart in 2025?
Joeri was 108 minuten in de Vostok 1-ruimtecapsule aanwezig om als eerste mens een ruimtevlucht te maken. Een geweldig debuut van de Rus, die helaas slechts vier jaar later de dood vond nadat hij met een vliegtuig dat hij als testpiloot bestuurde crashte. De oorzaak van de crash werd nooit helemaal duidelijk.
Een noodlottig einde, maar een icoon voor de ruimtevaart. Dat vieren we nu nog, maar wat gaan we dit jaar allemaal nog doen met die ruimtevaart? Er is dit jaar al veel gebeurd. De Starliner-astronauten zijn eindelijk goed en wel teruggekeerd, SPHEREx is onderweg en er waren zowaar een paar mislukte testvluchten van SpaceX. We genoten enorm van de maanlanding van Blue Ghost en Blue Origin wist zijn New Glenn succesvol te lanceren. Deze initiatieven komen er dit jaar nog aan in de ruimtevaart.
ESA is van plan om later dit jaar de Space Rider te lanceren. Dit ruimtevaartuig is een herbruikbaar apparaat dat in een lage baan om de aarde wordt geplant om te bestuderen hoe onder andere planten groeien in de microzwaartekracht. Ook neemt het een nieuw en geavanceerd communicatiesysteem mee dat belangrijk wordt voor hoe we straks met ruimtevaartuigen communiceren die steeds verder en verder gaan. Naar Mars bijvoorbeeld.
China heeft als grootste missie dit jaar dat de Tianwen-2 wordt gelanceerd. Het is een missie die in mei 2025 vertrekt en als doel heeft om monsters te verzamelen van een asteroide nabij de aarde. Dit moet meer inzicht geven in hoe het zonnestelsel is gevormd. Mogelijk is de beoogde asteroide, Kamo-oalewa 50 tot 100 meter in diameter: het is mogelijk een fragment van de maan.
ESA heeft in augustus ook nog een spannende missie, want dan gaat Jupiter Icy Moons Explorer een flyby doen bij Venus met als doel de nodige snelheid te krijgen om naar Jupiter te reizen. Daar moet het apparaat de ijzige manen bestuderen om te kijken of er ooit leven mogelijk was. Of is…
De missie van ispace om met maanlander Resilience op de maan terecht te komen, ging op 15 januari van start en er wordt verwacht dat hij begin juni arriveert. Hij is 2,3 meter hoog, en 2,3 meter breed en weegt 340 kilo. 15 februari vloog hij al succesvol langs de maan en in juni belooft hij dan in Mare Frigoris, het noorden van de maan, te landen. Het apparaat heeft payloads bij zich van onder andere Bandai Namco, Quantum Aerospace, National Central University en Takasago Thermal Engineering.
NASA had oorspronkelijk dit jaar bedacht voor zijn grote missie naar de maan, waarbij mensen ook echt voet zouden zetten op het gevaarte. Nu is het zelfs zo dat de bemande missie die als test gaat en nog niet op de maan landt niet in 2025, maar pas in 2026 arriveert. Heel jammer, maar het betekent dat NASA verder qua grote ruimte-operaties een relatief rustig jaar heeft. Maar dat wordt in 2026 waarschijnlijk dik goed gemaakt. Daarnaast is het nog steeds veel met SpaceX bezig om tests te doen met de Super Heavy, die goed moet presteren om straks te helpen in missies naar de Maan, maar ook naar Mars.
Oke, oke, er is nog wel iets speciaals dat NASA belooft mee te maken in 2025: de Parker Solar Probe is een probe die observaties doet van de corona. Niet de ziekte, maar de buitenste laag van de zon. in juni, september en december zijn er belangrijke momenten op de planning voor dit apparaat, dus hopelijk weet hij dan weer veel extra data te verzamelen over onze maan.
Het is uiteindelijk dus een vrij rustig jaar in grote ruimtemissies, maar ondertussen is er genoeg om van te genieten: de tests van SpaceX, de Origin Blue-missie waarbij Katy Perry de ruimte in gaat, en zo zijn er door het jaar heen verschillende ruimtemomenten, naast natuurlijk James Webb die mooie foto’s blijft maken die we graag delen.