Technology04.08.2021

​Dit is waar die stortregens vandaan komen


Het is weerwise niet helemaal de zomer waarop we hadden gehoopt, zeker niet voor mensen die in Limburg nog steeds bezig zijn met de enorme schade die het water twee weken geleden aanrichtte. Regen komt steeds vaker in de vorm van stortregen. Dit is hoe dat komt.

De aarde warmt op

Het korte antwoord op de vraag is dat extreme regen wordt veroorzaakt door een hogere temperatuur. Onze aarde warmt op en dat heeft invloed op de snelheid waarmee water door de lucht wordt opgenomen. Als de luchttemperatuur hoger is, kan de atmosfeer meer waterdeeltjes vasthouden. Kortom, er hangt meer water in de lucht dan wanneer het koud is.

Dat wat dat in de lucht hangt, hangt ook op plekken die normaal enorm regenachtig zijn of juist enorm vochtig. Dat maakt de concentratie vocht zo hoog, dat er eerder stormen, cyclonen en orkanen voorkomen die veel water bevatten. Hoe meer water in de lucht, hoe meer er naar beneden kan komen. Bovendien heeft het daar ook steeds minder tijd voor nodig, waardoor het in één keer met bakken uit de hemel kan komen en vervolgens weer kurkdroog is.

Meer stortregens

Wordt het alleen maar erger en zullen we bij een nog warmer klimaat straks constant in stortbuien zitten? Dat valt wel mee. De kans is groter dat bij storm-achtig weer ook meer water naar beneden komt, maar het kan nog steeds ook zachtjes regenen. Wel zal er logischerwijs vaker een stortbui komen op het moment dat er meer warmte in de lucht zit. Dat is immers ook wat je bijvoorbeeld in Aziatische landen zoals Indonesië ziet. Het is er bloedheet en de luchtvochtigheid is heel groot, dus als het regent dan gaat het er hard aan toe. Dit soort klimaat kun je steeds meer op plekken verwachten die van oudsher kouder zijn.

Je kunt er zelfs wetenschap op loslaten. Voor elke graad dat het warmer wordt op aarde, houdt de lucht zeven procent meer waterdeeltjes vast. In ongeveer anderhalve eeuw is de aarde iets meer dan een graden Celsius in warmte gestegen, dus ondanks onze ronkende fabrieken en autogebruik kunnen we stellen dat het wel even duurt voordat er weer een graad bijkomt. Tegelijkertijd kun je stellen dat ze achterin de negentiende eeuw aanzienlijk minder schadelijke stoffen de lucht instuurden, waardoor het kwik misschien sneller stijgt dan we nu schatten. We zijn dus nog niet snel van stortregens af: sterker nog, ze zullen heel langzaam steeds meer toenemen.

Laura Jenny
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

Verder lezen over Wetenschap

5 redenen waarom je goed moet slapen en 5 tips hoe

Het is een eeuwenoud cliché dat je goed moet slapen, maar net als dat beweging essentieel is, is slaap dat absoluut ook.

Nieuws24.07.2024

5 redenen waarom je goed moet slapen en 5 tips hoe

De ruimte ruikt naar… rotte eieren?

We hebben het vaak over de oneindigheid van de ruimte, de temperatuur en natuurlijk het feit dat er geen geluid bestaat. Maar wat we ons misschien niet vaak genoeg hebben afgevraagd is: hoe ruikt de ruimte eigenlijk?

Technology09.07.2024

De ruimte ruikt naar… rotte eieren?

Witte daken zijn ruim een graad koeler dan andere kleuren

Nu is dat vooral omdat een kunstenaar dit eist, maar wist je dat een wit dak bijvoorbeeld echt een verschil maakt in temperatuur?

Nieuws05.07.2024

Witte daken zijn ruim een graad koeler dan andere kleuren

Zijn zelfrijdende auto’s inderdaad veiliger dan menselijke chauffeurs?

Er zijn dan minder ongelukken en je komt sneller op je bestemming aan met een zelfrijdende auto. Klopt dat?

Automotive20.06.2024

Zijn zelfrijdende auto’s inderdaad veiliger dan menselijke chauffeurs?

We hebben geen idee wanneer we met een robot praten

Jij denkt dat je op de chat de robot er altijd uitpikt? Vergeet het maar, we blijken gesprekken te hebben met robots zonder dat we het weten.

Online20.06.2024

We hebben geen idee wanneer we met een robot praten

NASA’s ruimtesonde Voyager 1 verricht een klein wonder

Voyager 1 is weer helemaal up and running nadat de knappe koppen van NASA het op tientallen miljarden kilometers hebben gefikst.

Technology17.06.2024

NASA’s ruimtesonde Voyager 1 verricht een klein wonder

Mag je van ruimtetoeristen verwachten dat ze aan onderzoek meedoen?

Er is meer onderzoek nodig naar het menselijk lichaam in de ruimte en ruimtetoerisme. Maar in hoeverre mag je dat verwachten?

Technology14.06.2024

Mag je van ruimtetoeristen verwachten dat ze aan onderzoek meedoen?

De kern van de aarde remt af

De kern van de aarde doet het steeds wat rustiger aan. Hoe beïnvloedt dat ons? En: hoe weten wetenschappers dit?

Nieuws13.06.2024

De kern van de aarde remt af