De redactie van Dutchcowboys is te bereiken via redactie@dutchcowboys.nl
Bij MIT zijn wetenschappers een apparaat aan het ontwikkelen waarmee mensen hun slaap kunnen sturen en zelfs hun dromen zouden kunnen controleren. Dit apparaat is de Dormio en is gericht op een specifiek moment in de slaapcyclus: de sluimerfase, ofwel de hypnagogia.
Hypnagogia
In deze slaapfase zit je tussen wakker zijn en slapen in. Hierin kun je hallucinaties en micro-dromen ervaren. Je kunt in deze fase conversaties voeren die je je niet meer kunt herinneren als je wakker bent. In deze fase wordt je creativiteit geboost. Grootheden zoals Thomas edison gebruikten deze fase om tot nieuwe inzichten te komen. Zij hielden een stalen bal of ander object in hun hand, en als ze in de REM slaap kwamen, zou de bal vallen, waarmee ze zichzelf dan wakker maakten.
Dormio
Dormio werkt ook op deze manier. Het apparaat zit vast aan de hand en lijkt op een handschoen. De sensoren kunnen detecteren wanneer iemand de staat van hypnagogia bereikt. Dit weten ze door lichamelijke signalen te tracken, zoals de spierspanning en hartslag. Het systeem kan ook vaststellen wanneer iemand deze fase verlaat en in een diepere slaap raakt. Als dit gebeurt, worden er door een robot woorden opgenoemd om de persoon weer terug in de hypnagogia fase te krijgen. Deze woorden kunnen ook daadwerkelijk in een droom voorkomen.
Als de persoon wakker wordt, vertelt hij of zij de inhoud van de droom aan de robot, omdat er mogelijk details niet meer onthouden worden.
Dormio is bij een klein aantal mensen getest. De meesten herinnerden zich de triggers met woorden en de beelden in de droom hiervan. Op dit moment wordt het systeem verder ontwikkeld, om het uiteindelijk voor commercieel gebruik beschikbaar te maken.
Het doel van Dormio? Meer inzicht krijgen in het ongrijpbare fenomeen ‘dromen’. Zo’n dromenvanger om je pols in plaats van aan het plafond kan wellicht een hoop kennis opleveren.
Verder lezen over Technology
Technology19.10.2024
10 momenten dat The Sphere in Las Vegas er fantastisch uitzag
Technology06.08.2024
AI-toekomst schudt op zijn grondvesten met kelderende Big Tech-aandelen
Technology15.07.2024
De Nijmeegse Vierdaagse start met een digitale vluchtstrook
Technology11.07.2024
Man dacht Iron Man te zijn maar zijn eigen EHBO faalt
Technology09.07.2024
De ruimte ruikt naar… rotte eieren?
Startups27.06.2024
In Brabant is het aantal startups met 22 procent toegenomen
Automotive07.06.2024
Formule 1-auto’s in 2026 worden kleiner en duurzamer
Technology07.05.2024