15.04.2024
Technologie

Die botsproef in de ruimte heeft een Nederlands tintje

By: Jeroen de Hooge

BlogTechnologie

Ergens in de uitgestrektheid van de ruimte zou zomaar een onopgemerkte asteroïde op koers kunnen liggen voor een frontale botsing met de aarde. Deze botsing zou verwoestend kunnen zijn voor de mensheid, en daarom bereidt het Europees Ruimteagentschap (ESA) een planetaire verdedigingsmissie voor met de naam Hera. Aan boord hiervan is een bijzondere Nederlandse innovatie te vinden: HyperScout H.

Vandaag, (15 april) opent ESA de deuren van haar cleanroom bij ESTEC in Noordwijk om voor het laatst een glimp op te kunnen vangen van het ruimtevaartuig Hera. Dat ondergaat daar momenteel de laatste tests voor de lancering in oktober met een SpaceX Falcon 9 raket. De missie is een vervolg op de ruimtemissie DART, die in sciencefictionfilms zoals Armageddon en Deep Impact niet had misstaan. Het doel van deze missie: een asteroïde stoppen die met grote snelheid op onze planeet afraast.

Asteroïde Dimorphos

Eind september 2022 stuurde NASA ruimtemissie DART naar de asteroïde Dimorphos om die daar bewust op te laten crashen en zo te zien of de asteroïde van 170 meter doorsnede uit zijn baan kon worden gebracht. Dat lukte, maar om de volledige impact van de inslag te onderzoeken, stuurt ESA de nieuwe missie Hera erheen. Dit om te kijken of het een herhaalbare planetaire verdedigingstechniek kan zijn.

HyperScout H: een Nederlandse innovatie

Het ruimteschip, ter grootte van een bestelwagen, zal Dimorphos van dichtbij bestuderen. Met een bijzondere Nederlandse innovatie aan boord, HyperScout H, daarmee zal de samenstelling van de bodem worden vastgesteld. HyperScout H is een hyperspectrale camera van technologiebedrijf cosine uit Sassenheim. “Het was twee jaar heel hard werken,” zegt projectmanager Pierluigi Foglia Manzillo, “maar de integratie in het ruimtevaartuig is gelukt. Alle tests zijn met succes afgerond.” Zo is de camera bestand tegen de kracht en het lawaai van het opstijgen van de raket, tot aan het aanhoudende vacuüm en de extreme temperaturen van de ruimte.

Hyperscout H.
Hyperscout H.

De werking van HyperScout H

Als je niet weet wat de samenstelling van de bodem is, heb je met HyperScout H de beste kans om die vast te stellen,” zegt prof. dr. Marco Beijersbergen, oprichter en directeur van cosine, het wereldwijd opererende bedrijf voor innovatieve meetoplossingen vanuit de ruimte. “Het menselijk oog ziet maar drie kleuren, maar HyperScout H meet zó gedetailleerd dat het honderden kleuren waarneemt. Dat heet hyperspectraal. Daardoor kunnen we op afstand, op basis van een kleurmodel van alle bekende grondstoffen, de samenstelling van de asteroïde  bepalen.

Hera, met de Nederlandse camera HyperScout H aan boord, zal in oktober 2024 worden gelanceerd, om in december 2026 bij de asteroïde aan te komen.

Hera bij de Asteroïde.
Hera bij de Asteroïde.

Share this post