Technologie wordt steeds kleiner, iets dat goed te zien is aan smartphones en andere draagbare apparaten die we hebben. Het is verbazend wat die kleine rechthoeken allemaal kunnen, maar wat als je helemaal de andere kant uit zou ontwikkelen en je zou richten op de kleinst mogelijke computer en van daaruit kijkt wat die allemaal kan? Dat hebben ze bij de University of Michigan gedaan bij de Michigan Micro Mote, een computer die met twee millimeter doorsnee ongeveer zo groot is als een rijstkorrel.
Het meest waanzinnige is eigenlijk nog dat in dat kleine pakketje alles zit: er kan een temperatuursensor, bewegingssensor of camera in en niet alleen zit er een zender en ontvanger in om informatie naar twee kanten te sturen, de Micro Mote heeft ook zijn eigen batterij in de vorm van zonnecellen. De computer vergt zó weinig stroom dat die zonnecellen zelfs binnen in een kamer zonder zonlicht genoeg oppikken om de Micro Mote draaiende te houden.
Professor David Blaauw, die het project leidt, geeft aan dat er nog op veel kleinere schaal gewerkt kan worden. Een van de doelen is om een computertje te maken dat zo klein is dat het in een menselijke cel geplaatst kan worden. Als dat lukt kan de cel doen wat natuurlijk is en kan er intussen data gestuurd worden via een microcomputer.
Dat is nog toekomstmuziek, maar zelfs met deze schaal is het al mogelijk om een computer in een pil te stoppen met bijvoorbeeld een druksensor, zodat je bijvoorbeeld bij chemotherapie met een pil tegen de misselijkheid direct ook kunt checken hoe het met de druk van de tumor is, blijkbaar een goede indicator van de staat er van.
Een andere interessante klant voor deze kleine computers is de veiligheidsmarkt. Als je beveiligingscamera maar millimeters groot is en geen stroom nodig heeft, is het makkelijk om fysieke objecten of plekken te beveiligen. De modulaire aanpak van de microcomputer moet dat makkelijk gaan maken, want je kunt met een paar millimeter extra al veel doen. Het zendbereik van de Micro Mote is inmiddels 20 meter, dus je huis beveiligen wordt op deze manier wel heel makkelijk. En dat is nog maar het begin.
[Afbeeldingen © University of Michigan]