Hester is afgestudeerd in de master Communicatie-en Informatiewetenschappen. Een nieuwsgierige houding, brede interesse en een passie voor schrijven kenmerken haar. Verder sport ze het liefst zo vaak mogelijk.
Sporten op warme dagen resulteert over het algemeen in doorweekte kleding en een bezweet lichaam. Je transpireert natuurlijk niet voor niets, want het is een manier om warmte kwijt te kunnen en het lichaam af te koelen. Uit zweet valt ook een hoop informatie te halen. Onderzoekers van Stanford hebben een sensor ontwikkeld die zweet meet. Wat valt hieraan te zien?
Zweetsensor
Met een soort pleister, waaraan een sensor bevestigd is, kan de hoeveelheid cortisol in zweet gemeten worden. Cortisol is een stresshormoon, en dit is een indicator van sportprestaties en mogelijke ziekte. Cortisol is een hormoon dat invloed heeft op de bloeddruk, metabolisme, immuunsysteem en het geheugen.
Bij het meten van cortisol in een lab duurt het vaak enkele dagen tot de uitslag binnen is. Het nadeel hiervan is dat de cortisol-waarde dan inmiddels wellicht al veranderd is. Met de nieuwe sensor duurt het wachten slechts enkele seconden. De sensor wordt als een pleister direct op de huid geplakt.
Cortisol meten
Cortisol is moeilijk meetbaar met sensors, omdat het geen positieve of negatieve lading heeft, zoals bij veel andere stoffen wel het geval is. De oplossing van een wetenschapper hiervoor is om een stretchy sensor te maken die alleen cortisol meet. Doordat de pleister direct op de huid is geplakt, komt er zweet in kleine gaatjes aan de onderkant van de sensor. Bepaalde stofjes komen in de sensor, maar als cortisol in de weg zit, worden deze andere stofjes geblokkeerd. Zo kunnen sportprestaties en de gezondheidstoestand gemeten worden.
De sensor verbeteren
De sensor werkt nog niet optimaal, want bij te weinig of overvloedig zweten is de meting minder effectief. Wetenschappers zoeken ook nog manieren om een speekselsensor te produceren om cortisol te meten. Zo hoeven mensen zich niet in het zweet te werken als ze hun cortisol willen meten.
De sensor is nog niet volledig gemaakt en er is meer onderzoek nodig om dit systeem toepasbaar te maken. Toch is het wel veelbelovend, want de grootste stap was nu eenmaal het ontdekken van het level cortisol in zweet, met een sensor.
[Afbeelding © Arthur Hidden – Adobe Stock]
Verder lezen over Sport
Entertainment13.11.2024
Jake Paul vs. Mike Tyson: Wat we kunnen verwachten van dit explosieve gevecht
Nieuws06.11.2024
Check de langste basejump ooit (met dank aan Red Bull F1-engineers)
Gaming31.10.2024
Infographic: 25 dagen EA Sports FC 25
Automotive30.10.2024
Lancia herpakt de rallygeest met Lancia Ypsilon Rally 4 HF
Events03.10.2024
Decathlon kijkt terug op succesvolle editie Premier Padel Rotterdam
Online10.09.2024
AI-tool personaliseert je workouts slimmer
Cybercrime16.08.2024
Wielrenner, je racefiets kan gehackt worden
Events24.07.2024
Olympische Spelen belanden nu al in een schandaal met drones
Verder lezen over Technology
Technology05.11.2024
Man creëert een werkende e-bikebatterij van weggegooide vapes
Technology19.10.2024
10 momenten dat The Sphere in Las Vegas er fantastisch uitzag
Technology06.08.2024
AI-toekomst schudt op zijn grondvesten met kelderende Big Tech-aandelen
Technology15.07.2024
De Nijmeegse Vierdaagse start met een digitale vluchtstrook
Technology11.07.2024
Man dacht Iron Man te zijn maar zijn eigen EHBO faalt
Technology09.07.2024
De ruimte ruikt naar… rotte eieren?
Startups27.06.2024
In Brabant is het aantal startups met 22 procent toegenomen
Automotive07.06.2024