Sporten op warme dagen resulteert over het algemeen in doorweekte kleding en een bezweet lichaam. Je transpireert natuurlijk niet voor niets, want het is een manier om warmte kwijt te kunnen en het lichaam af te koelen. Uit zweet valt ook een hoop informatie te halen. Onderzoekers van Stanford hebben een sensor ontwikkeld die zweet meet. Wat valt hieraan te zien?
Met een soort pleister, waaraan een sensor bevestigd is, kan de hoeveelheid cortisol in zweet gemeten worden. Cortisol is een stresshormoon, en dit is een indicator van sportprestaties en mogelijke ziekte. Cortisol is een hormoon dat invloed heeft op de bloeddruk, metabolisme, immuunsysteem en het geheugen.
Bij het meten van cortisol in een lab duurt het vaak enkele dagen tot de uitslag binnen is. Het nadeel hiervan is dat de cortisol-waarde dan inmiddels wellicht al veranderd is. Met de nieuwe sensor duurt het wachten slechts enkele seconden. De sensor wordt als een pleister direct op de huid geplakt.
Cortisol is moeilijk meetbaar met sensors, omdat het geen positieve of negatieve lading heeft, zoals bij veel andere stoffen wel het geval is. De oplossing van een wetenschapper hiervoor is om een stretchy sensor te maken die alleen cortisol meet. Doordat de pleister direct op de huid is geplakt, komt er zweet in kleine gaatjes aan de onderkant van de sensor. Bepaalde stofjes komen in de sensor, maar als cortisol in de weg zit, worden deze andere stofjes geblokkeerd. Zo kunnen sportprestaties en de gezondheidstoestand gemeten worden.
De sensor werkt nog niet optimaal, want bij te weinig of overvloedig zweten is de meting minder effectief. Wetenschappers zoeken ook nog manieren om een speekselsensor te produceren om cortisol te meten. Zo hoeven mensen zich niet in het zweet te werken als ze hun cortisol willen meten.
De sensor is nog niet volledig gemaakt en er is meer onderzoek nodig om dit systeem toepasbaar te maken. Toch is het wel veelbelovend, want de grootste stap was nu eenmaal het ontdekken van het level cortisol in zweet, met een sensor.
[Afbeelding © Arthur Hidden – Adobe Stock]