Als je vroeger graag papieren vliegtuigjes deed vouwen zul je dit wel kunnen waarderen: Otherlab, een bedrijf uit (waar anders) San Francisco heeft een papieren drone ontworpen met minimale electronica er in. Er zit dus geen motor of batterij in, maar dat maakt de drone alleen maar lichter van zichzelf. Omdat die dingen logischerwijs niet zelf kunnen opstijgen worden ze uit een ander vliegtuig gegooid en daarna kan de lading van de drone op de gewenste plaats van bestemming kan droppen.
De bedoeling is om dit voornamelijk te gaan gebruiken voor het droppen van medicijnen in onbegaanbare gebieden waar je zo niet makkelijk komt. Omdat de electronica en de rest van de materialen niet heel spannend zijn, worden deze papieren vliegtuigen effectief wegwerp-drones. Eigenlijk zijn het wegwerp-super-gave-papieren-vliegtuigjes, maar als officiële term bekt dat niet zo lekker. Hoewel: Otherlab noemt ze zelf ook Industrial Paper Airplanes for Autonomous Aerial Delivery.
De reden dat het bedrijf bezig is met deze technologie is dat ze een zak geld van DARPA hebben gekregen. Voor wie het niet weet: dat is de onderzoekstak van het Amerikaanse leger die wel vaker geld uitgeeft aan ogenschijnlijk goede innovaties zoals het internet, om er dan in tweede instantie iets heel anders mee te doen. Je kunt je dus ook voorstellen dat deze wegwerpdrones iets anders dan medicijnen zouden kunnen droppen, maar laten we daar voor nu maar even niet aan denken.
Het is wel een gaaf idee en volgens het Autonomous Resupply Action-idee zouden materialen met redelijke precisie gedropt kunnen worden over een gebied ter grootte van Californië (of half Europa) met één vrachtvliegtuig vol met deze dingen. Het biedt mogelijkheden, dus laten we hopen dat het zo goed werkt als Otherlab zegt en dat de technologie voornamelijk door partijen als het Rode Kruis gebruikt zal worden. De kosten zijn laag, de mogelijkheden legio en na de drop blijft er ook nog wat over voor kinderen om mee te spelen.
[Afbeeldingen © Otherlab]