Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.
Zeg je tank, dan denk je al gauw aan een gigantisch, groen geschilderd gevaarte met rupsbanden. Een ding dat brandstof slurpt en er onder andere voor zorgt dat een legermacht er een stuk indrukwekkender uitziet. Dit beeld zal je gedeeltelijk vergeten als je ziet hoe een moderne tank uit 2024 eruitziet. Hyundai produceert een tank op waterstof, die waarschijnlijk door het Zuid-Koreaanse leger zal worden ingelijfd.
Hyundai Rotem-tank
Het gaat om de Hyundai Rotem K3 en hij ziet eruit alsof hij uit een futuristische shooter is komen rollen. Het is dan ook een soort prototype, zoals we dat ook kennen van auto’s. Het bedrijf Rotem, dat dus onder Hyundai valt, laat hiermee zien hoe de gevechtstanks van de toekomst eruitzien. Dat er tanks komen op waterstof lijkt onvermijdelijk. De K3 van de Republic of Korea is zo’n waterstoftank, maar die wordt waarschijnlijk wel pas in 2040 in productie genomen. De huidige K-tanks rijden nog op diesel.
In eerste instantie zijn de tanks ook niet volledig waterstof: ze zijn hybrides die het dus mixen: diesel en waterstof. Niet letterlijk natuurlijk, maar ze hebben in ieder geval hetzelfde systeem als een hybride auto. De tank van de toekomst is niet alleen modern qua brandstof. Het maakt ook gebruik van nieuwe technologie en andere aanvalstuigen, omdat de omstandigheden op het strijdveld naarmate de tijd verstrijkt ook veranderen.
Wapens
Denk aan ‘slave drones’ die gemaakt zijn om de slechteriken aan te vallen op autonome wijze, maar ook zal de tank zelf autonoom moeten kunnen rijden en is er een nieuwe 130 millimeter hoofdgun toegevoegd. Het afvuren werkt met een AI-controlesysteem en kogels komen maar liefst 5 kilometer ver. Vind je dat niet ver genoeg, dan kun je ook nog aan de slag met de raketten op het apparaat, ATGM’s die 8 kilometer ver kunnen komen.
Het voordeel van waterstofcellen is dat tanks nagenoeg geen geluid maken als ze onderweg zijn. Hierdoor kan een tank veel beter onontdekt blijven. Ook zijn er in het algemeen minder onderdelen aanwezig die kunnen rommelen of stukgaan, waardoor de tank zich beter kan voortbewegen op stillere wijze, zonder dat er te veel onderhoud nodig is. De tank kan zichzelf ook beschermen: er zitten infrarood-tegenmaatregelen op waarmee een hittezoekende raket worden tegengewerkt. Ook zit er een dronejammer op.
Hebben we nog wel tanks nodig?
Een compleet plaatje dus, maar we moeten er nog wel lang op wachten. Tegelijkertijd is het natuurlijk te hopen dat ze helemaal nooit nodig zijn. Ook voelen ze in een wereld die eerder op een nucleaire of technologische oorlog afstevent misschien toch ook alweer wat ouderwets, al moet je niet vergeten dat tanks er niet alleen zijn om te schieten, maar ook om te beschermen en te laten zien dat het leger aanwezig is. En zeker daarin kan deze tank het goede voorbeeld geven voor het uiterlijk van de moderne tank.
Verder lezen over Innovatie
Cybercrime20.11.2024
Wortell opent nieuw next-gen Cyber Defense Center
Nieuws06.11.2024
Mews is het snelst groeiende bedrijf van Nederland in 2024
Winnaar van de Top 250 Golden Scaler AwardTechnology18.10.2024
‘Lucide dromen wordt het volgende grote ding na AI’
Technology08.10.2024
Is de kassaloze supermarkt mislukt?
Nieuws08.10.2024
Den Haag ontvangt EU missie label voor duurzaamheid
DC Business07.10.2024
Backbase opent wereldwijde hoofdkantoor in Amsterdam
Startups30.09.2024
10 Nederlandse start-ups om in de gaten te houden
Gadgets20.09.2024