Game-enthousiast, tech blogger en presentator. Was ooit rockster. Local celebrity in Limburg maar ziet graag veel van de wereld. Er zijn niet genoeg kattenGIFjes in de wereld.
Onderzoekers van Harvard in de VS hebben slimme tatoeage-inkt ontwikkeld die van kleur kan veranderen om aan te geven hoe het met je gezondheid zit. Zo’n tatoo kan bijvoorbeeld een sporter aangeven dat hij uitgedroogd is, of iemand met diabetes melden dat zijn of haar bloedsuikerspiegel aan het stijgen is.
Het is ontwikkeld door twee postdoctorale studenten aan de prestigieuze Universiteit in samenwerking met onderzoekers van MIT. Deze nieuwe biosensoren, die in de huid worden aangebracht via traditionele tatoo-technieken, gaan nog een stap verder dan de huidige wearables, zeker omdat ze geen batterij of onderhoud nodig hebben, maar we zijn er nog niet helemaal qua ontwikkeling.
Kleurverandering
De tattoos veranderen van kleur aan de hand van de chemie van het lichaam, die net zoals iemands bloed te ‘lezen’ is. De eerste testen met de inkt laten de kleur van blauw naar bruin veranderen naarmate de glucose in het lichaam stijgt en een groene inkt kan laten zien hoe het zit met de uitdroging door er blauw licht op te schijnen.
Er moeten natuurlijk nog meer toepassingen bedacht en ontwikkeld worden, maar er is ook nog een ander probleem dat opgelost moet worden: vervaging. Net zoals normale tattoos vervaagt de bio-inkt en daar moet nog iets op bedacht worden.
Ethische discussies
Ook de ethische discussie die dit project ongetwijfeld zal opwekken zien de onderzoekers graag tegemoet. “We willen niet alleen biotechnici stimuleren om dit verder te onderzoeken, maar we zijn ook benieuwd naar de reacties van het publiek. Niet iedereen zal het een goed idee vinden om je medische gegevens in het zicht te hebben, dus ook daar moeten we over praten” zo zegt onderzoeker Ali Yetisen.
Een oplossing voor dat probleem zou onzichtbare inkt kunnen zijn, die je alleen onder speciaal licht (dat prima uit een smartphone zou kunnen komen) kunt zien. Zo loop je in elk geval niet te koop met je medische gegevens.
[Afbeeldingen © Harvard]
Verder lezen over Technology
Technology05.11.2024
Man creëert een werkende e-bikebatterij van weggegooide vapes
Technology19.10.2024
10 momenten dat The Sphere in Las Vegas er fantastisch uitzag
Technology06.08.2024
AI-toekomst schudt op zijn grondvesten met kelderende Big Tech-aandelen
Technology15.07.2024
De Nijmeegse Vierdaagse start met een digitale vluchtstrook
Technology11.07.2024
Man dacht Iron Man te zijn maar zijn eigen EHBO faalt
Technology09.07.2024
De ruimte ruikt naar… rotte eieren?
Startups27.06.2024
In Brabant is het aantal startups met 22 procent toegenomen
Automotive07.06.2024