Sta je je boodschappen af te rekenen, mag je niet pinnen voordat een medewerker al je ingepakte boodschappen weer uit je tas heeft gevist voor de steekproef. Dat zelfscannen scheelt inderdaad goedemiddag hoeven zeggen tegen een medewerker, maar is het verder wel zo’n fijne manier van boodschappen doen? Dit zijn de voordelen en nadelen van de zelfscankassa.
Het sociale is er helemaal uit door de zelfscankassa. Je wandelt de supermarkt in, je pakt je boodschappen, je scant ze zelf en je gaat door het poortje door je bon te scannen. Je hoeft tegen niemand hallo te zeggen, je kunt gewoon je muziek of podcast blijven luisteren. Zolang je tenminste geen steekproef krijgt of bijvoorbeeld je ID moet laten zien natuurlijk
Hierboven noemen we het een voordeel, maar het is voor sommigen een groot nadeel. Winkelen zonder enig gesprek te hebben gevoerd of maar iemand ‘hallo’ te hebben gezegd, dat is niet voor iedereen wenselijk. Voor eenzame mensen is dit juist een lichtpuntje van de dag. Nu kun je natuurlijk alsnog een medewerker aanspreken voor een praatje, maar dat kan voor sommigen een drempel zijn.
Als je bij de kassa afrekent en je boodschappen in je tas of krat wil stoppen, dan voel je vaak enorm de druk van de personen die daarna bij de kassa aan de beurt zijn: je wil niet dat jullie boodschappen door elkaar gaan. Je voelt je altijd toch een beetje gehaast om je spullen snel weg te grissen en te gaan, als je het wel bij de kassa doet. Bij de zelfscankassa zijn vaak zoveel kassa’s aanwezig, dat je niet zo’n haastige spoed hebt.
Als je pech hebt, dan is er een steekproef en moet je inderdaad alles weer half uit je tas halen. Voor veel mensen is dit geen probleem, maar er zijn mensen die nu eenmaal een heel specifieke manier van inpakken hanteren, of niet willen dat de avocado half wordt geplet bij het herscannen. Het weer uitpakken van de boodschappen voelt altijd een beetje vervelend en is voor velen het grootste nadeel aan de zelfscankassa.
Ben je bang dat iets toch niet goed gescand is of een bepaalde korting niet heeft, dan zie je dat bij het zelfscannen sneller. Je kunt dan meteen een medewerker aan zijn jasje trekken, in plaats van dat je het dan eerst moet afrekenen en dan bij de counter moet afhandelen. Je hebt meer controle want je ziet wat er gebeurt.
Je kunt ze vaak wel bij een medewerker vragen, maar als er bijvoorbeeld plakplaatjes of fysieke zegels worden weggegeven, dan vergeten mensen die bij de zelfscankassa vaak mee te nemen, terwijl een cassiere ze actiever in je hand drukt. Gelukkig zijn veel extra’s zoals zegels tegenwoordig in apps ondergebracht, maar zeker bij fysieke dingen zoals plakplaatjes is dat toch anders.
Dit wordt door veel mensen als het grootste nadeel ervaren, zeker mensen die bijvoorbeeld hun inkomsten contant krijgen: er zijn geen (of bijna geen) zelfscankassa’s waarbij je contant kunt betalen. Je zal dus altijd met een pinpas of creditcard moeten afrekenen. Contant betalen kan sowieso op steeds minder plekken, maar juist iets belangrijks als boodschappen willen mensen graag wel kunnen betalen met munten en biljetten. Dat kan bij de bemenste kassa echter nog wel.
Je zou denken dat je op de zelfscan sneller bent, omdat je het zelf doet en tijd wint, maar dat is niet het geval. Een cassiere zou gemiddeld 1,9 seconden doen aan het scannen van een product, terwijl de ‘leek’ er 7,8 seconden over doet. Het lijkt wel alsof je sneller bent als je het zelf doet, maar dat komt omdat je niet hoeft te wachten en zelf actief met iets bezig bent.