Technology12.08.2024

Dé oplossing voor energie uit de toekomst is mayonaise


Energie is een heet hangijzer: hoe maken we dit op een duurzamere manier en op de schaal die nodig is? Veel wetenschappers zetten hun fiches op kernfusie. Er zijn meerdere manieren om kernfusie mogelijk te maken. Eén ervan is ‘inertial confinement’, inertiële opsluiting. Onderzoekers proberen dit mogelijk te maken met een wel heel bijzonder ingrediënt: mayo.

Kernfusie

In een nieuw artikel in Physical Review schrijven de onderzoekers dat de energieopbrengst uit kernfusie mogelijk groter is als er mayonaise wordt toegevoegd. Nu weten we allemaal dat een patatje of een frietje toch beter is mét mayo, maar dat dat ook voor kernfusie geldt is een verrassing. De vettige saus wordt in een achtje geroteerd en dat zou goed werken.

Kernfusie is een proces waarbij je om twee atomen te laten samensmelten hun kernen in contact moet brengen. De kernen zijn allebei positief geladen en stoten elkaar dus af. Daarom komt er een waterstofbom bij kijken om kracht te geven om die twee kernen te laten samensmelten. Daarbij komt een immense hoeveelheid energie vrij. Kernfusie is belangrijk en de wetenschap is er volop mee bezig, omdat het wordt gezien als een duurzame energiebron. Water en lithium zijn belangrijke grondstoffen hiervoor en die zijn gemakkelijk te verkrijgen.

Mayonaise

Maar het kan altijd beter natuurlijk. Wetenschappers willen liever niet elke keer zo’n bom laten ontploffen om elektriciteit op te wekken, waardoor ze voor inertiële opsluiting kiezen. Bij inertiële opsluiting bestaat de waterstofkern uit een bolvormig bolletje waterstofijs in een zwaar metalen omhulsel. Het omhulsel wordt verlicht door krachtige lasers, die een groot deel van het materiaal afbranden. De reactiekracht van het verdampte materiaal dat naar buiten explodeert, zorgt ervoor dat het resterende omhulsel implodeert. De schokgolf drukt vervolgens de kernen samen en de kernfusie is een feit.

De uitdaging hierbij is dat zogenaamde hydrodynamische instabiliteiten in de plasmatoestand gaan en minder energie opleveren: de Rayleigh-Taylor instabiliteit. Dat ontstaat omdat de dichtheid en druk van beide materialen in tegengestelde richting bewegen. Laat mayonaise nu dé oplossing zijn in het onderzoek om dit te voorkomen. 

De onderzoekers zeggen tegen Ars Technica: “We gebruiken mayonaise omdat het zich gedraagt als een vaste stof, maar wanneer het wordt blootgesteld aan een drukgradiënt begint het te stromen. Net als bij een traditioneel gesmolten metaal begint mayonaise te vervormen als je er spanning op zet, maar als je de spanning weghaalt, neemt het zijn oorspronkelijke vorm weer aan. Er is dus een elastische fase, gevolgd door een stabiele plastische fase. De volgende fase is wanneer het begint te vloeien, en dat is waar de instabiliteit begint.”

De onderzoekers goten Hellman’s mayo in een plexiglas bakje en zorgden voor golfachtige verstoringen. De instabiliteitsdrempel bleek, toen het bakje in een achtvorm werd geroteerd, afhankelijk te zijn van beginvoorwaarden zoals amplitude en golflengte. De onderzoekers denken dat hoe meer wetenschappers ontdekken over zo’n faseovergang van elastisch naar stabiel, hoe meer controle ze hebben over de omstandigheden. Hiermee kunnen ze hopelijk instabiliteit vermijden en een betere kernfusie laten plaatsvinden via inertiële opsluiting. Maar de mayo is uiteraard slechts een manier om dit te testen: bij echte kernfusie heeft deze saus geen rol, behalve het doen van tests om de fusie uiteindelijk goedkoper en beter haalbaar te maken.

Laura Jenny
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

...

Verder lezen over Duurzaamheid

Zo zit het straks met je zonnepanelen als de salderingsregeling stopt

De kosten die de overheid heeft aan de salderingsregeling zijn 665 miljoen euro per jaar. In de Tweede Kamer werd er daarom al gekozen voor een afschaffing van de regeling.

Technology11.12.2024

Zo zit het straks met je zonnepanelen als de salderingsregeling stopt

De 5 leukste cadeaus voor onder de kerstboom

Ben jij ook alweer op zoek naar leuke cadeaus voor de feestdagen? Het vinden van een cadeau dat zowel origineel als passend is, kan best een uitdaging zijn. Om je te helpen, hebben we een lijst samengesteld met de 5 leukste cadeaus voor onder de kerstboom. Deze cadeaus zijn veelzijdig en gegarandeerd een succes!

Lifestyle09.12.2024

De 5 leukste cadeaus voor onder de kerstboom

Waarom een Sim Only-abonnement een goede keuze is

Je krijgt van je provider een berichtje dat je kunt verlengen. Leuk! Misschien ga je, omdat je dat nu eenmaal zo gewend bent, meteen op zoek naar een mooi nieuw toestel. Maar is een Sim Only niet eigenlijk iets beter? Dit is waarom een Sim Only-abonnement een goede keuze is.

Mobile02.12.2024

Waarom een Sim Only-abonnement een goede keuze is

Bestelbusjes mogen langer de zero-emissiezone in

Je kunt straks nog langer met bepaalde dieselbedrijfswagens in het zero-emissiegedeelte van de stad rijden. 

Automotive25.11.2024

Bestelbusjes mogen langer de zero-emissiezone in

COMIN: De Franse Ride-Hailing Startup die de markt op wil schudden

In november 2024 lanceerde COMIN, een innovatieve Franse ride-hailing startup, haar eerste grootschalige advertentiecampagne in Parijs. Deze campagne, zichtbaar vanaf 14 november, markeert een belangrijke stap in hun missie om de gevestigde orde in de vervoerssector uit te dagen.

Automotive20.11.2024

COMIN: De Franse Ride-Hailing Startup die de markt op wil schudden

Consumentenbond: ‘zonnestroomsubsidie’ als alternatief voor salderingsregeling

De Consumentenbond presenteert een alternatief voor de salderingsregeling. Het gaat om een zonnestroomsubsidie.

Nieuws16.11.2024

Consumentenbond: ‘zonnestroomsubsidie’ als alternatief voor salderingsregeling

Ericsson Nederland verplaatst hoofdkantoor naar Breda

Ericsson gaat met zijn Nederlandse hoofdkantoor naar Breda. Na 100 jaar in Rijen verhuist het bedrijf in het eerste kwartaal van 2025 naar het moderne 5Tracks-gebouw in Breda. De nieuwe locatie in de buurt van het centraal station Breda is gekozen vanwege de bereikbaarheid, duurzaamheid en de mogelijkheid om jong talent aan te trekken. Hoewel de verhuizing het einde van een tijdperk betekent, blijft Ericsson’s screening en logistiek centrum in Rijen.

DC Business14.11.2024

Ericsson Nederland verplaatst hoofdkantoor naar Breda

voor groei, innovatie en duurzaamheid
Mag er straks nog wel reclame worden gemaakt voor vliegen?

Reclame maken voor roken is uit den boze, want iedereen weet toch hoe slecht het is? Gemeente Den Haag wil nu ook reclame voor vliegvakanties weren.

Advertising06.11.2024

Mag er straks nog wel reclame worden gemaakt voor vliegen?

Verder lezen over Energie

Robert Jan won een thuisbatterij bij Zelfstroom: “We gebruiken veel meer eigen stroom”

Toen Robert Jan Lanser dit voorjaar zonnepanelen aanschafte bij Zelfstroom, had hij nooit verwacht dat hij ook een thuisbatterij zou winnen. Inmiddels heeft hij zijn prijs een paar maanden in gebruik. Hoe heeft hij de thuisbatterij ervaren?

Nieuws08.10.2024

Robert Jan won een thuisbatterij bij Zelfstroom: “We gebruiken veel meer eigen stroom”

Zonneplan komt met prijsplafond om hoge kosten te voorkomen

Je kunt een prijsplafond inschakelen voor gas zodat je minder bang hoeft te zijn voor hoge kosten. Zonneplan introduceert deze optie.

Nieuws27.09.2024

Zonneplan komt met prijsplafond om hoge kosten te voorkomen

Dit device biedt de oplossing voor hoge terugleverkosten

IQ NRG introduceerde eerder deze week een Zonnedimmer, daarmee kunnen eigenaren van zonnepanelen voorkomen dat ze moeten betalen voor het terugleveren van stroom en dus onnodige terugleverkosten hebben.

Gadgets20.09.2024

Dit device biedt de oplossing voor hoge terugleverkosten

In Moerdijk komt een ultrasnel en innovatief batterijopslagsysteem voor netstabilisatie

RWE gaat de batterijopslagactiviteiten in Nederland uitbreiden met innovatieve technologie voor meer netstabiliteit. Op de locatie de eigen elektriciteitscentrale in Moerdijk is Nederlands grootste energieproducent begonnen met de installatie van een ultrasnel batterijopslag systeem.

Technology11.09.2024

In Moerdijk komt een ultrasnel en innovatief batterijopslagsysteem voor netstabilisatie

Gebouwd door RWE
Negatieve stroomprijsuren zijn dit jaar hoger dan ooit tevoren

Een negatieve stroomprijs klinkt nadelig, maar dat is het niet als je een dynamisch energiecontract hebt. Die komt zeker dit jaar erg goed van pas.

Nieuws15.08.2024

Negatieve stroomprijsuren zijn dit jaar hoger dan ooit tevoren

5 manieren om je manager over te halen groene stroom te gebruiken

Thuis doe je er veel aan om duurzaam te leven. Je zorgt dat je groene stroom gebruikt, levert netjes je plastic flesjes in, hebt misschien zelfs zonnepanelen. Kom je vervolgens op kantoor, dan staan alle lichten de hele nacht gewoon aan en houd niemand zich ermee bezig welk type energie er wordt gebruikt. Dat kan anders: met deze 5 manieren kun je je manager overhalen om groene stroom te gebruiken.

DC Business07.08.2024

5 manieren om je manager over te halen groene stroom te gebruiken

Merganser: een Offshore Floating Solar platform in de Noordzee

Met steun van energieproducent RWE heeft het Nederlands-Noorse bedrijf SolarDuck haar Offshore Floating Photo-Voltaic (OFPV) platform geïnstalleerd - een op zee drijvend platform dat zonne-energie opwekt.

Nieuws04.07.2024

Merganser: een Offshore Floating Solar platform in de Noordzee

Zonnepanelen lonen nog altijd

In een wereld waar duurzaamheid en energiebesparing steeds belangrijker worden, blijven zonnepanelen een populaire keuze voor huiseigenaren. De afschaffing van de salderingsregeling roept echter vragen op over de rendabiliteit van deze investering.

DC Business24.06.2024

Zonnepanelen lonen nog altijd

Verder lezen over Wetenschap

Zo ziet ‘de wetenschappelijke methode’ van onze wolvendeskundigen eruit

Naar aanleiding van de contacten met verschillende wolvendeskundigen heb ik inmiddels voldoende informatie verzameld om nog beter te kunnen duiden waar precies de blinde vlekken van de meeste Nederlandse wolvendeskundigen zitten. Uitzonderingen daargelaten negeren wolvendeskundigen belangrijke historische tijdperken en hun wetenschappelijke werken. Bovendien laten ze zich bij voorkeur leiden door geromantiseerde en naïeve vooronderstellingen met betrekking tot zgn. ideale natuurlijke omstandigheden.

Online11.12.2024

Zo ziet ‘de wetenschappelijke methode’ van onze wolvendeskundigen eruit

Google introduceert kwantumcomputer: ‘Parallelle universa bestaan’

Willow is de kwantumcomputer van Google en de processor binnenin kan in 5 minuten iets berekenen waar een andere computer waarschijnlijk nooit iets mee zou kunnen.

Technology11.12.2024

Google introduceert kwantumcomputer: ‘Parallelle universa bestaan’

DeepMind introduceert GenCast: AI-Revolutie in weersvoorspellingen

DeepMind, het AI-onderzoeksbedrijf van Google, heeft GenCast gelanceerd: een geavanceerd AI-model dat niet alleen weersvoorspellingen naar een hoger niveau tilt, maar ook levens kan redden door sneller en nauwkeuriger extreme weersomstandigheden te voorspellen.

Technology05.12.2024

DeepMind introduceert GenCast: AI-Revolutie in weersvoorspellingen

NASA laat je alle vragen stellen over de aarde

NASA lanceert NASA AI Earth Copilot, waarmee je eigenlijk toegang krijgt tot NASA’s gigantische database aan informatie.

Online15.11.2024

NASA laat je alle vragen stellen over de aarde

Waarom horen we zo weinig van de James Webb-ruimtetelescoop?

Weet je nog de James Webb-ruimtetelescoop die tijdens kerst 2022 werd gelanceerd? Wat is er nu veranderd, want we horen niet zoveel meer over James Webb?

Technology07.11.2024

Waarom horen we zo weinig van de James Webb-ruimtetelescoop?

Hoe valt het ontstaan van eilandbogen of vulkaanbogen te verklaren?

Is het jou ook weleens opgevallen dat er door sommige eiland- en vulkaanketens op de kaart een duidelijke gebogen lijn of curve kan worden getrokken? Binnen de geologie noemen we een dergelijk verschijnsel eilandbogen of vulkaanbogen.

Online28.10.2024

Hoe valt het ontstaan van eilandbogen of vulkaanbogen te verklaren?

Je kunt nu Spider-Man worden met echte webshooters

De webshooters van Spider-Man kun je straks gewoon kopen. Niet die van de speelgoedwinkel die je zelf even later meer moet oprapen, maar zo goed als echte die 80 keer zijn eigen gewicht kan tillen.

Technology23.10.2024

Je kunt nu Spider-Man worden met echte webshooters

‘Lucide dromen wordt het volgende grote ding na AI’

Het is wetenschappers gelukt om twee mensen apart van elkaar in slaap een gesprek te laten hebben in die dromen.

Technology18.10.2024

‘Lucide dromen wordt het volgende grote ding na AI’