Technology04.11.2022

De Hyperloop-testtunnel van Elon Musk is niet meer


Er wordt nog steeds volop getest met Hyperloop-tunnels. Dit zijn tunnels waarmee door een bijna-vacuüm gigantische snelheden kunnen worden behaald. Snelheden van wel 1.000 kilometer per uur om je in een uurtje naar Lago Maggiore in Italië te laten reizen. Er zijn al veel goede concepten, waaronder de Hyperloop van TU Delft, maar Elon Musk was er ook mee bezig. Echter is dat een ‘was’, want zijn Hyperloop-testtunnel in Californië is niet meer.

Hyperloop verdwenen

Zonder er iets over te melden, al kunnen we ons voorstellen dat dat erbij is ingeschoten met alle Tesla-fabriekopeningen, Starlink-geldproblemen en de overname van Twitter, blijkt Elon Musks Hyperloop-tunnel dus gewoon te zijn verdwenen. Het gevaarte werd gebruikt door studenten die in 2018 en 2019 wedstrijden hielden voor wie de beste Hyperloop-toepassing kon creëren. Zeker in Californië kan zoiets de uitvinding van de eeuw worden, want in Los Angeles staan altijd gigantische files.

Maar in plaats van die test-Hyperlooptunnel zijn er nu parkeerplaatsen voor SpaceX-medewerkers, schrijft Bloomberg. De tunnel was ongeveer 1,5 kilometer lang en liep langs Jack Northrop Avenue, dat dichtbij het hoofdkwartier van SpaceX is, in Hawthorne. Het is opvallend dat Musk er niets over heeft gezegd. Dit jaar nog tweette hij dat een Hyperloop de oplossing kan zijn voor problemen. En sowieso startte hij dit project om iets te doen aan de ‘ziel-vernietigende verkeersproblematiek’. Misschien probeert hij zich nu meer te focussen op Tesla en door zelfrijdende auto’s op de weg te zetten iets aan verkeersinfarcten te doen.

Tunnels boren

Niet veel mensen weten het, omdat de man zoveel bedrijven bezit, maar hij heeft ook nog steeds the Boring Company. Een bedrijf dat tunnels boort. In Las Vegas is er een tunnel waarin je met een Tesla veel sneller van de ene plek op de strip naar de andere gaat. Het idee was om die Hyperloop en dat boren van tunnels te combineren om zo te zorgen dat mensen tussen San Francisco en Los Angeles nog maar 30 minuten reistijd hadden (in plaats van de 5,5 uur die het je kost met de auto).

Geweldige plannen, maar die lijken nu in duigen te vallen. Begin dit jaar kreeg het bedrijf dat het prototype had neergezet de opdracht om hem weer te verwijderen. Raar, omdat er duidelijk nog plannen mee waren. In 2018 werd er een race tussen studententeams gehouden en in 2019. Daarna had Musk gezegd dat de derde race een 10 kilometer lange vacuümtunnel zou krijgen met zelfs een bocht erin. Daar is echter nooit iets van gezien en nu is die andere dus ook nog eens weggehaald.

Te druk?

Zou Elon de droom hebben opgegeven, of heeft hij het simpelweg te druk met al zijn andere werkzaamheden dat dit er niet bij past? Het is zonde dat zo’n ambitieus plan niet van de grond komt, juist omdat het heel duidelijk een groot probleem kan oplossen dat we op aarde hebben. Aan de andere kant zijn er nog genoeg andere Hyperloop-projecten, waaronder die van ‘onze eigen’ TU Delft. We houden Twitter echter in de gaten, want het kan zomaar zijn dat Musk hier toch iets over zal zeggen.

Laura Jenny
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

...

Verder lezen over Innovatie

Mews is het snelst groeiende bedrijf van Nederland in 2024

Hun cloudtechnologie voor bedrijven in de hospitalitysector resulteerde in een ongekende groei voor Mews – en dit is nog maar het begin. Nadat het bedrijf begin 2024 de unicorn-status behaalde, is Mews nu uitgeroepen tot het snelst groeiende bedrijf van Nederland, zo blijkt uit onderzoek van Erasmus Centre for Entrepreneurship. 

Nieuws06.11.2024

Mews is het snelst groeiende bedrijf van Nederland in 2024

Winnaar van de Top 250 Golden Scaler Award
Deze hypermoderne tank stelt je hele beeld van de legertank bij

Zeg je tank, dan denk je al gauw aan een gigantisch, groen geschilderd gevaarte met rupsbanden. Maar, niet lang meer: deze tank verandert dat.

Technology29.10.2024

Deze hypermoderne tank stelt je hele beeld van de legertank bij

‘Lucide dromen wordt het volgende grote ding na AI’

Het is wetenschappers gelukt om twee mensen apart van elkaar in slaap een gesprek te laten hebben in die dromen.

Technology18.10.2024

‘Lucide dromen wordt het volgende grote ding na AI’

Is de kassaloze supermarkt mislukt?

Albert Heijn had ooit een kassaloze AH To Go en al was dat een experiment, kunnen we stellen dat de kassaloze supermarkt niet werkt. 

Technology08.10.2024

Is de kassaloze supermarkt mislukt?

Den Haag ontvangt EU missie label voor duurzaamheid

Op 8 oktober ontving de gemeente Den Haag als eerste en enige Nederlandse stad het EU missie label ‘100 klimaat neutrale en slimme steden in 2030’. Ze krijgen deze erkenning omdat de gemeente Den Haag in Europa koploper is met haar innovatieve klimaatactiviteiten en -ambities. Deze erkenning is een steun in de rug voor de Haagse inwoners, ondernemers en met name de ondertekenaars van he Haags Klimaatakkoord.

Nieuws08.10.2024

Den Haag ontvangt EU missie label voor duurzaamheid

Backbase opent wereldwijde hoofdkantoor in Amsterdam

Backbase, de ontwikkelaar van het Engagement Banking Platform, opende vandaag zijn wereldwijde hoofdkantoor aan de Oosterdoksstraat 114 in Amsterdam. Deze verhuizing is meer dan alleen een adreswijziging; het is een nieuwe stap voorwaarts in de missie van het bedrijf om bankieren opnieuw vorm te geven en de klant centraal te stellen.

DC Business07.10.2024

Backbase opent wereldwijde hoofdkantoor in Amsterdam

10 Nederlandse start-ups om in de gaten te houden

In een land waarin veel beginnende ondernemingen zich zorgen maken over het ondernemersklimaat en investeringen in Nederlandse start-ups fluctueren, weten sommige jonge, startende bedrijven toch op te vallen.

Startups30.09.2024

10 Nederlandse start-ups om in de gaten te houden

Dit device biedt de oplossing voor hoge terugleverkosten

IQ NRG introduceerde eerder deze week een Zonnedimmer, daarmee kunnen eigenaren van zonnepanelen voorkomen dat ze moeten betalen voor het terugleveren van stroom en dus onnodige terugleverkosten hebben.

Gadgets20.09.2024

Dit device biedt de oplossing voor hoge terugleverkosten