Afgelopen jaar zijn we bij Decos begonnen met het ontwikkelen van software voor een robot, waarvan het enige doel is: ervan te leren. Gedurende onze leerweg zullen we het einddoel ongetwijfeld gaan ontdekken. Want, hoe hij ook gebruikt gaat worden, robots worden zonder meer een essentieel onderdeel van onze toekomst.
Er gaat tegenwoordig geen dag voorbij of je leest wel dat er weer een nieuwe interessante robottoepassing gevonden is. In China serveren de eerste robots het eten in restaurants. In het Aloft Hotel in het Californische Cupertino fungeert het als kamermeisje. En in Canada heeft een robot al liftend het land doorkruist. Bovendien is de eerste transformer al ontwikkeld. Techneuten van MIT en Harvard zijn erin geslaagd een origamirobot te bouwen, een apparaatje dat uit- en invouwt naar gelang de omstandigheden.
Op zichzelf lijken al dit soort robottoepassingen wat curieus en ver van het eigen bed, maar dat lijkt maar zo. Robots worden een steeds wezenlijker onderdeel van ons bestaan. De eerste robots zijn al ons eigen huishouden binnengedrongen. Denk bijvoorbeeld aan de stofzuigerrobot of de grasmaaierrobot die gewoon in de winkel te verkrijgen zijn. En dat gaan er alleen maar meer worden. Robot auto’s zijn ondertussen ontwikkeld, getest en blijken veiliger te rijden dan menselijke automobilisten. Robots doen geleidelijk intrede in de ouderenzorg en vervangen geleidelijk laag gekwalificeerd zorgpersoneel. Bovendien worden robots steeds menselijker. Er worden tegenwoordig robots gemaakt die gelaatsuitdrukkingen hebben en kunnen reageren op de stemming van een mens. De stap naar een robot die mensen niet als mens kunnen herkennen, lijkt zodoende niet zo ver weg.
Bill Gates voorspelt dat er in 2025
in ieder huishouden wel een robot zal zijn en hoewel het wellicht een optimistische schatting is, zal hij er niet veel naast zitten. Dit besef groeit de laatste tijd langzaam bij steeds meer mensen wat de maatschappelijke discussies over robots aanwakkert. Wat zijn de consequenties van het gebruik van al die robots? Robots zijn slim, kunnen leren en zijn voor allerlei taken inzetbaar. Gaat dit niet ten koste van banen? En wat als die robots het uiteindelijk toch niet zo goed met ons voor hebben?
Ik zie de ontwikkeling van al die robotica met vertrouwen en enthousiasme tegemoet. Technologische vooruitgang, in welke vorm dan ook, heeft onze welstand de afgelopen eeuwen altijd verhoogd. Vroeger was zo’n negentig procent van de bevolking bezig met landbouw en zorgde de overige tien procent voor onderhoud. Tegenwoordig zijn boeren nog geen drie procent van de beroepsbevolking. En voedsel is er te over. Met al die extra tijd zijn we gewoon dingen anders gaan doen. En met robots zal dat ook zo gaan. We kunnen ons dan bezighouden met dingen die we leuk vinden, of belangrijk.
Met andere woorden: als we dachten dat er een plafond zat aan de eigen mogelijkheden, wordt dat door robots weggenomen. We zijn daarom bij Decos ook begonnen met het ontwikkelen van software voor onze eigen robot. Wat hij uiteindelijk precies moet kunnen is, ook voor ons, nog onduidelijk. Maar van één ding zijn we overtuigd: hij maakt onderdeel uit van onze toekomst.