De redactie van Dutchcowboys is te bereiken via redactie@dutchcowboys.nl
Volgens De Nederlandsche Bank (DNB) daalt het gebruik van contant geld in Nederland al jaren, maar nam door corona pas een duikvlucht. Het aantal contante betalingen daalde in 7 jaar van zo’n 60% naar 32% en naar verwachting zal het aandeel van contante betalingen in 2025 zelfs dalen naar 25%. Het is duidelijk dat het belang van contant geld aan het verschuiven is, wat een van de drijfveren – naast interbancaire betalingen – voor de digitale euro is. De digitale euro kan een aanvulling zijn op alle manieren van betalen die we al hebben en kan bijdragen aan financiële stabiliteit. Bovendien kan het een efficiënt, veilig, privacyvriendelijk en voor iedereen toegankelijk betalingsverkeer bieden. In dit artikel zullen we dieper ingaan op de digitale euro, de ontwerp opties en zullen we de rol van blockchain-technologie uitleggen.
Momenteel geven centrale banken, zoals de Europese Centrale Bank (ECB), alleen geld uit als reserves voor commerciële banken. Deze reserves zijn niet beschikbaar voor het publiek en burgers houden deposito’s van commerciële banken aan, wat minder transparant is en vragen oproept over de controle op geldhoeveelheid. De ECB overweegt een nieuwe vorm van elektronisch geld die voor iedereen, inclusief burgers, in Europa beschikbaar zal zijn. De stap komt voort uit het dalend gebruik van contant geld, zelfs voor zeer kleine betalingen, en het volwassen worden van relevante technologieën. Een van deze technologieën is de blockchain die het meest veilige en efficiënte platform biedt om een digitale euro in te voeren.
Blockchain ontwerp opties digitale euro
De ECB heeft recentelijk een tweede voortgangsrapport gepubliceerd waarin ontwerp- en distributie opties van de digitale euro worden beschreven. In 2023 zal de ECB een aantal opties verder beoordelen en in de tweede helft van het jaar het algehele ontwerp van een digitale euro aan de Raad van Bestuur presenteren. De ECB experimenteert met verschillende benaderingen en technologieën voor de digitale euro, zoals de Particuliere Server, de Cloud Gedistribueerde Server en de blockchain.
De twee ontwerpopties voor de digitale euro op de blockchain zijn de private blockchain en de public blockchain. De private blockchain is een gesloten netwerk waarbij alleen toegelaten partijen toegang hebben tot het netwerk en het kunnen gebruiken. Dit biedt bepaalde voordelen, zoals de mogelijkheid om de validatie van transacties te centraliseren en de controle over het netwerk te behouden. Echter, is dit niet per se privacyvriendelijk en kan data zonder sporen achter te laten gewijzigd worden, wat kan leiden tot data dat niet meer synchroon loopt.
De public blockchain, aan de andere kant, is een open netwerk. Het biedt de voordelen van transparantie en de mogelijkheid om transacties gemakkelijk te verifiëren zonder inbreuk op privacy. Het is veilig tegen aanvallen en data is onveranderlijk en kan niet gewijzigd worden, wat het fraudebestendig maakt.
In het algemeen hebben beide opties voor de digitale euro op de blockchain zowel voor- als nadelen. Eén ding is echter zeker: er wordt verwacht dat de digitale euro op de blockchain zal functioneren als een token dat gemakkelijk kan worden uitgegeven en ingewisseld in banksystemen. Cryptocurrency zal geen invloed hebben op deze ontwikkeling.
Hoe de digitale euro op de juiste manier ingezet kan worden op de blockchain
De digitale euro in retail en interbancaire betalingen (wholesale) zijn twee verschillende situaties die ieder hun eigen ontwerpkeuze vereisen. Hieronder gaan we in op hoe de digitale euro op de juiste manier ingezet kan worden op de blockchain in retail met betrekking tot identiteit, privacy, veiligheid en financiële inclusie.
Op dit moment zijn kleine betalingen die met contant geld worden gedaan volledig anoniem. Niemand weet aan wie je betaalt en hoeveel. Er is dus geen identiteitsinformatie vereist. Dit verandert echter als de drempel van ‘Anti Money Laundering’ (AML) en ‘Know Your Customer’ (KYC) regelgeving bereikt wordt, waarbij wel identiteitsinformatie vereist is. Grotere bedragen hebben daarnaast extra verificatie stappen nodig bovenop de al bekende identiteitsinformatie. Met de digitale euro zal er één universeel identiteitsprotocol nodig zijn om het elektronische geld te koppelen aan een persoon. Bijvoorbeeld, als de identiteit gecontroleerd wordt door een vertrouwd bedrijf dat KYC uitvoert, kan deze gekoppeld worden aan een specifiek ID-nummer (hoofdsleutel). Hiermee kunnen vervolgens sub-sleutels afgeleid worden die gebruikt kunnen worden voor aankopen. Op deze manier behoudt men privacy, terwijl het tegelijkertijd aangetoond kan worden dat de aankoop is gedaan. Met deze aanpak blijft handhaving mogelijk, terwijl het tegelijkertijd moeilijk wordt gemaakt voor grootschalig data scraping.
Om de privacy te waarborgen, kan het Unspent Transaction Output (UTXO) model gebruikt worden. In plaats van een account op de blockchain waarop het saldo wordt weergegeven, geeft dit model alleen losse transacties weer. Voor elke transactie wordt een nieuw cryptografisch adres gegenereerd, wat het voor buitenstaanders onmogelijk maakt om transacties op te sporen. De staat van het account wordt, buiten de blockchain, alleen aan de eigenaar getoond. Autoriteiten kunnen echter wel geldstromen traceren en opsporen met de vereiste wettelijke gronden.
De digitale euro bevordert ook de financiële inclusie. De digitale euro vereist geen bankrekening of zelfs een internetverbinding. Contant geld kan direct gedigitaliseerd worden zodat het compatibel is met elke smartphone, smartcard of oudere GSM. Dit geeft iedereen toegang tot (met name digitale) producten en diensten zonder een bankrekening en zal er een dynamische prijsstelling zijn op basis van de koopkracht van de euro. Zo kan een veel groter deel van de bevolking deelnemen aan de wereldwijde digitale economie.
Hoe de maatschappij eruit ziet met een goed uitgevoerde digitale euro
Met de komst van de digitale euro op de public blockchain, kan de centrale bank haar monetaire beleid niet alleen handhaven, maar ook versterken. De digitale euro ondersteunt niet alleen directe, offline, peer-to-peer betalingen, maar maakt ook data integriteit en traceerbaarheid mogelijk. Dit betekent dat de digitale euro selectief kan worden gehandhaafd zonder dat meer data wordt verzameld dan nodig is. De privacy wordt gewaarborgd, omdat bij elke transactie geen onnodige gegevens worden gelekt en een nieuw cryptografisch adres wordt gebruikt. Dit maakt het onmogelijk om transacties als buitenstaander aan elkaar te koppelen.
Daarnaast maakt de digitale euro real-time betaling van belasting en btw mogelijk. Dit betekent dat er geen tijd hoeft te worden verspild aan het invullen van formulieren of het wachten op terugbetalingen van de belasting. De digitale euro is dus niet alleen een gemakkelijke manier om te betalen, maar kan ook leiden tot kosten- en tijdsbesparingen voor zowel burgers als de overheid.
Kortom, we zijn niet ver verwijderd van een wereldwijde verschuiving in de betalings- en banksector. De onzekerheid en scepsis ten aanzien van de digitale euro en Central Bank Digital Currency (CBDC) hangt nauw samen met de ontwerp opties, en niet zozeer met het concept zelf. Net zoals we vandaag de dag het openbare internet gebruiken als basis om beveiligde en private diensten op te zetten, kan de public blockchain ook als basis dienen voor het opzetten van een beveiligde sub-omgeving. Hierdoor behouden we globale integriteit, wat de beste oplossing is voor financiële inclusie, privacy, schaalbaarheid, veiligheid en economische stabiliteit.
Dit artikel is geschreven door Niels van den Bergh, CEO van mintBlue.
[Fotocredits –
Who is Danny © Adobe Stock]
Verder lezen over Blockchain
Online26.09.2024
Jongeren en hun spaargeld in crypto’s
Online17.01.2024
Hoe is het nu met NFT-initiatief Bored Ape?
Online23.11.2023
Kunnen we in 2024 een bull run verwachten in de crypto-industrie?
Gaming11.10.2023
Zal crypto de gaming sector revolutioneren?
Technology02.08.2023
Zijn we dicht bij massale invoering van Bitcoin?
Online23.06.2023
Meme gekte vertroebelt positieve impact community trading op crypto-adoptie
Online08.05.2023
NFT’s op Bitcoin: Hoe een code update dit (terug) mogelijk maakte
Metaverse14.04.2023
Metaverse Fashion Week: teleurstelling voor het hele metaverse
Verder lezen over Crypto
Cybercrime07.10.2024
Nee, LEGO raadt je niet aan de LEGO Coin te kopen
Online26.09.2024
Jongeren en hun spaargeld in crypto’s
Online17.09.2024
Het kruispunt van crypto en AI: de toekomst van digitale innovatie vormgeven
Automotive24.07.2024
Een Ferrari kopen kan nu ook met crypto
Online06.07.2024
Bitcoin heeft slechtste week sinds jaar tijd
Online24.06.2024
De populariteit van crypto blijft verder toenemen
Online20.04.2024
Nieuwe bitcoin-halving: dit is wat dat betekent
Entertainment03.04.2024
All-In The Bitcoin Family verschijnt deze week op Prime Video
vanaf 5 april te zienVerder lezen over Digital
Technology18.11.2024
Onderzoek: Mkb heeft behoefte aan ondersteuning bij digitalisering
gebrek aan kennis en expertiseTech in Asia13.11.2024
Huawei Connect Paris: AI en de digitale, groene transformatie van Europa
Marketing06.05.2024
Google: Nederlandse retailer blinkt uit in loyaliteit en marketing
maar de website kan vaak beterOnline18.03.2024
Digitaal mijmeren: Zullen AI’s op het internet op enig moment ontwaken?
Mogelijk ontwikkelen AI's een vorm van gedecentraliseerd interactiviteitsbewustzijnMarketing06.03.2024
OBI4wan, Spotler en Squeezely samen verder als één organisatie
Marketing28.11.2023
Blijdorp: Van dierentuin naar een icoon voor natuurherstel
Blijdorp wil impact maken!Startups16.11.2023
Deze 12 Nederlandse startups zijn onderscheiden met een CES Innovation Award
Online28.04.2023
Privacy: gegevensverzameling binnen apps kun je maar beter uitschakelen!
Inspiratie om jouw digitale hygiëne aanzienlijk te verbeterenVerder lezen over Nederland
Nieuws20.11.2024
Je zorgverzekering voor 2025 kiezen: hier moet je op letten
Technology18.11.2024
Onderzoek: Mkb heeft behoefte aan ondersteuning bij digitalisering
gebrek aan kennis en expertiseNieuws14.11.2024
Wolven die niet worden bejaagd, worden steeds brutaler!
Jaarlijks wolvenafschot dringend noodzakelijkEvents06.11.2024
10e editie WFFR: met een ode aan natuurliefhebbers en vertoningen in de wijk
Nieuws05.11.2024
5 dingen die we zullen missen van Blokker
Nieuws08.10.2024
Den Haag ontvangt EU missie label voor duurzaamheid
Online02.08.2024
WeTransfer is geen Nederlands bedrijf meer: wordt overgenomen
Media02.07.2024