Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.
Je zou het niet zeggen, omdat het nu zo groot is, maar het internet was ooit helemaal niks. Totdat de Britse Tim Berners-Lee op een dag wat code tikte. Tussen oktober 1990 en augustus 1991 creëerde hij het internet. Die iconische regels code zijn nu verkocht. Iemand had maar liefst 4,6 miljoen euro over voor de broncode. En nu: kan die persoon het internet uitzetten?
NFT
We hebben het er al vaker over gehad, maar ook deze veiling was in de vorm van een NFT. In dit geval waren 9.555 regels code een non-fungible token geworden en daarop werd flink geboden. Op de veilingwebsite van Sotheby’s kon wie dat maar wilde een week lang bieden op de broncode. Het startbedrag was 1.000 dollar, dus er werd vrij laag ingezet. Berners-Lee zal enorm blij zijn met de opbrengst, mede omdat het naar goede doelen gaat.
De eigenaar van de broncode krijgt niet gewoon een e-mail met wat code. Er wordt een 30 minuten durende video bijgeleverd, een tekst van Berners-Lee waarin hij uitlegt hoe de code tot stand kwam en een digitale poster met de handtekening van Berners-Lee. Het is overigens niet zo dat de eigenaar van de code het internet nu kan uitzetten en of de macht heeft over het internet. Dit is slechts het begin geweest van iets dat nu in vele andere vormen bestaat.
De broncode van het internet
Een NFT is het eigendom op een blockchain die toegang biedt tot iets dat onuitwisselbaar is. Je hebt een certificaat van echtheid, waardoor zelfs digitale zaken een eigenaar kunnen hebben. De broncode van het wereldwijde web, want dat is waar het nu om gaat, is dus ook zo’n NFT geworden. De koper is onbekend en betaalde in cryptovaluta. Eigenlijk is het echter niet zomaar een aantal regels code, want Berners-Lee vond hiermee ook HTML, HTTP en URL’s uit.
Het is fascinerend om te zien hoe zoveel ontastbare ‘internetdingen’ nu toch nog veel waard worden, alsof het kunstwerken zijn. We schreven eerder al dat Charlie Bit My Finger op die manier is verkocht en wat NFT’s precies inhouden. We zijn benieuwd wat de volgende grote NFT wordt.
Verder lezen over Internet
Online30.10.2024
Reddit voor het eerst winstgevend met recordaantal gebruikers
Online08.08.2024
Reddit laat je mogelijk straks betaalde subreddits maken
Search05.08.2024
5 manieren waarop ons zoekgedrag verandert
Online01.08.2024
World Wide Web Day: dit kan de GenAI-hype leren van de internetbubble
Cybercrime21.06.2024
Beveiligingsgevaar: update je laptop nog voor je op vakantie gaat
Gadgets21.06.2024
10 grappige gadgets voor mensen die van het internet houden
Online18.06.2024
Internet thuis wordt dit jaar weer duurder
Nieuws15.05.2024