Settelen op Mars lijkt misschien een futuristisch idee, maar een toekomst waarin we leven op andere planeten komt toch wel erg dichtbij met de winnende designs van NASA’s 3D Printed Habitat Challenge. De top drie van de finalisten is bekend, en de ontwerpen liegen er niet om: zo zou de toekomst van de mensheid er wel eens uit kunnen zien.
De 3D-Printed Habitat Challenge ging in 2015 van start. Tijdens deze competitie ontwerpen verschillende teams woningen die geschikt zijn voor Mars, de maan en andere planeten. Fase 1 stond in het teken van het architectonische concept en werd in datzelfde jaar afgerond. De tweede en derde fase waren gericht op de technologie achter de bouwmaterialen. In deze fase (4), waarbij de drie finalisten zijn gekozen, moesten 11 teams uitgebreide renders van de digitale ontwerpen ontwikkelen. Dit werd gedaan met ‘modeling software’. De teams presenteerden hun modellen aan de hand van een video, waarin verschillende aspecten van de ruimte-vriendelijke bouwwerken nader werden toegelicht.
Alle modellen werden hierna door NASA beoordeeld op hun architectonische layout, aesthetica, bouwspecificaties en schaalbaarheid. Bij de winnende designs zat onder andere een design met kleine openingen om natuurlijk licht door te laten en een design met een kamer speciaal voor het groeien van planten. De drie teams delen een bedrag van $100.000 aan prijzengeld.
In de volgende ronde, die begin mei plaats zal vinden, zullen de finalisten hun modellen 3D printen. Hier strijden zij om een geldprijs van $800.000.
Team ‘Mars Incubators’ presenteerde een modulair ontwerp.
Het ontwerp van team ‘Zorpheus’ zou gebouwd worden door autonome robot printers.
Deze competitie maakt deel uit van NASA’s missie om mensen terug naar de maan te sturen. Het einddoel is om ook Mars te bereiken. Afgelopen november kondigde de organisatie aan dat er negen Amerikaanse bedrijven in aanmerking zouden komen om de komende 10 jaar $2.6 miljard dollar te investeren in partnerships. Deze zouden nieuwe maanmissies moeten financieren.