27.09.2022
Technologie

DART op ramkoers met Dimorphos

By: Ron Smeets

BlogTechnologie

UDPATE (27-09, 07u22): Nee, ik ben er niet voor wakker gebleven, maar de missie is geslaagd. Dat wil zeggen, het DART ruimtevaarttuig van de NASA is, precies om 01u14 Nederlandse tijd gecrashed.

Het blijft toch ietwat vreemd om een crash als succes te moeten melden, maar goed, het doel van de missie was natuurlijk vooraf al duidelijk. Gelukkig hebben we de beelden nog, want het moment van de impact is op video vastgelegd.

Vannacht, zo rond kwart over een, is het zover. Dan gaat de ‘Armageddon’ satelliet van NASA een poging wagen om een asteroïde met een flinke ‘bodycheck’ van zijn à propos te brengen. Nou ja, beter gezegd, het is tijd voor de DART (Double Astetroid Redirection Test).

Bodycheck met 6 kilometer per seconde

De satelliet, ter grootte van een kleine auto, die met meer dan 6 kilometer per seconde op een asteroïde – Dimorphos genaamd – van zo’n 180 meter doorsnee zal botsen in de hoop de baan van deze asteroïde te veranderen. Die kleine asteroïde cirkelt op haar beurt weer om de iets grotere Dydimos. De verandering van de koers moet, als alles goed gaat, in die baan terug te zien zijn.

Dat alles gebeurt dus komende nacht, Nederlandse tijd. Het tafereel speelt zich af op een slordige 11 miljoen kilometer van de aarde. Doel van de missie is om te bepalen of het technisch en fysiek mogelijk is de koers van een asteroïde te veranderen. Dat kan ooit van pas komen, als de aarde op het pad van een iets te grote meteoor blijkt te liggen. Inderdaad, het Armageddon, of Deep Impact scenario. Opblazen of wegduwen die handel! 😉

Camera’s getest, telescopen staan klaar

Inmiddels is alles klaar en ligt de DART ramsatelliet op koers. De camera’s zijn getest en hier op aarde staan de telescopen klaar om de crash en het resultaat daarvan te kunnen zien en berekenen. Verwacht wordt dat DART de Dimorphos slechts enkele tientallen meters kan doen ‘opschuiven’. Spannend.

Meer informatie over DART kun je hier vinden. Afbeeldingen via NASA.

Share this post