Game-enthousiast, tech blogger en presentator. Was ooit rockster. Local celebrity in Limburg maar ziet graag veel van de wereld. Er zijn niet genoeg kattenGIFjes in de wereld.
D-Link gaat ook aan de mesh networking. Je kent de term inmiddels wel: het is een nieuwe(re) manier van WiFi die er voor zorgt dat je maar één netwerk hebt door je hele huis dat het altijd doet. Dat werkt doordat er wel verschillende apparaten in je huis staan, maar die onderling communiceren en zo zorgen dat jij altijd de beste WiFi krijgt die er mogelijk is.
Het bedrijf gaat echter een stap verder dan de meeste anderen met hun Covr Powerline WiFi-kit. Die lost een probleem op dat kan ontstaan als je echt een ‘moeilijk’ huis hebt met flinke of betonnen muren of andere zwarte gaten die bijna geen enkel WiFi-signaal kan doorkruisen. Dat doet de kit door voor de onderlinge communicatie van de netwerkstations Powerline-technologie te gebruiken die via je elektriciteitskabels de data doorstuurt.
Powerline: next generation
Nu schrik ik altijd even als iemand dat systeem wil gebruiken, want ik heb vroeger ook nog wel eens een powerline-systeem gebruikt en dat was altijd ellende: stoorde heel snel, snelheid was laag, werkte niet over verschillende groepen heen en moest altijd direct in de muur gestoken worden. “Ja, dat snap ik wel, als je het een tijd niet meer hebt gebruikt,” zegt senior product marketing manager Markus Schütz van D-Link tegen me.
Hij legt daarna uit dat Powerline technologie een heel stuk vooruit is gegaan sindsdien en dat het enige dat van mijn klachtenlijstje over is gebleven het feit is dat je een Powerline-adapter nog steeds direct in de muur moet steken. Al het andere is in feite opgelost door nieuwe chips in de adapters.
“Het voordeel van Powerline is dat het inmiddels zo stabiel en snel is dat het een echte oplossing is voor mensen die niet door de muren heen komen met WiFi. Powerline heeft dat probleem niet.” Er is echter meer goed nieuws: de Covr Powerline is niet alleen snel, maar ook heel slim. Los van het wijd reikende netwerk wordt er ook gekeken naar wie er op zit en hoe dat iedereen de beste ervaring kan krijgen.
Slim netwerk
Als je met je mobiele telefoon op het netwerk gaat zou je normaal de 5 GHz-band gebruiken, omdat je telefoon dat ondersteunt. Maar als je gebruiker nummer vier of vijf bent kan het systeem zien dat die 5 GHz band vol zit en je op 2.4 GHz zetten, waardoor je toch sneller kunt surfen. De interne snelheid van de verbinding ligt op 1300 Mb per seconde en de adapters ondersteunen alle gangbare WiFi-netwerken tot 11ac.
Nog beter is de app die je kunt gebruiken om het netwerk op te zetten. Niet opzetten in eerste instantie trouwens, want de losse onderdelen van de Covr zijn al op elkaar afgestemd. Het enige dat je hoeft te doen is een kabel vanuit je router in te pluggen en dan ben je klaar met de installatie.
Daarna is de app echter heel handig. Je kunt bepaalde apparaten prioriteit geven, zodat bijvoorbeeld je Playstation altijd een goede ping heeft, hoe veel Netflix je betere helft of kamergenoten ook kijken. “Ik zou het er wel niet bij zeggen,” lacht Schütz. Daarnaast is het voor grote netwerkgebruikers sowieso handig, want elke extender (de Powerline kit heeft geen ‘hoofd’-systeem) kan ook nog eens tot drie apparaten aansluiten met een netwerkkabel.
Het kan ook anders
Er is dus aan alles gedacht, behalve natuurlijk de mensen die geen problemen hebben met dikke muren maar wel met hun elektriciteitsnet. Gelukkig is ook daar een oplossing voor: de ‘gewone’ Covr Wi-Fi kit doet hetzelfde, maar gebruikt zelf ook WiFi voor de communicatie zodat je weer niet afhankelijk bent van je stroomleidingen.
Die werkt dan wel weer met een hoofdunit (of acces point) met heel veel antennes en kleinere extenders. Nu maakt dat alleen visueel iets uit: je hebt nog steeds één netwerk waar je mee verbindt en alle andere slimme trucs die het netwerk uit haalt zijn er ook nog. Voor iedereen is er dus een oplossing, zo blijkt. Mesh networking is niet meer te stoppen en zal over een jaar of twee de standaard zijn, maar de combinatie met Powerline is – als het werkt zoals beloofd – ideaal.
[Afbeeldingen © D-Link]
Verder lezen over Technology
Technology19.10.2024
10 momenten dat The Sphere in Las Vegas er fantastisch uitzag
Technology06.08.2024
AI-toekomst schudt op zijn grondvesten met kelderende Big Tech-aandelen
Technology15.07.2024
De Nijmeegse Vierdaagse start met een digitale vluchtstrook
Technology11.07.2024
Man dacht Iron Man te zijn maar zijn eigen EHBO faalt
Technology09.07.2024
De ruimte ruikt naar… rotte eieren?
Startups27.06.2024
In Brabant is het aantal startups met 22 procent toegenomen
Automotive07.06.2024
Formule 1-auto’s in 2026 worden kleiner en duurzamer
Technology07.05.2024
De slimste stad van Europa ligt straks in Griekenland
Verder lezen over WiFi
Cybercrime29.07.2024
Veel openbare WiFi netwerken in Parijs zijn onveilig
Cybercrime21.06.2024
Beveiligingsgevaar: update je laptop nog voor je op vakantie gaat
Online18.06.2024
Internet thuis wordt dit jaar weer duurder
Gadgets28.08.2023
Netgear Nighthawk bewijst dat je ook onderweg een goede verbinding kunt hebben
Gadgets26.07.2023
Netgear Orbi 960 Quad-Band wifi 6e mesh is je wifi-lifesaver
Gadgets20.03.2023
WiFi problemen in huis zijn snel verholpen met deze repeater
Plug & PlayMobile01.03.2023
MWC: OPPO toont nieuwe innovatieve technologieën
Gadgets30.01.2023