Technology25.09.2014

​Computers slimmer dan jij en ik?


Het zou toch prachtig zijn als we de intelligentie van Einstein, de context van Ghandi en het geheugen van de gehele mensheid zouden kunnen vatten op jouw smartphone in de palm van je hand? Zijn we in staat, in de nabije toekomst, de samenwerking tussen mens en machine te verbeteren en te verbinden zodat we meer intelligente beslissingen kunnen nemen?

Zonder de hulp van slimmere machines is de mensheid niet meer in staat om de bestaande complexiteit van problemen over bijvoorbeeld voedselschaarste, ziektes, klimaat en energie op te lossen. Het aanbod van ongestructureerde data in het “Internet of Things” tijdperk is zo groot dat geen mens in staat is om al die gegevens te interpreteren en te verwerken. Het is kennelijk zo veel dat er binnen 5 jaar meer data in de wereld is, dan zandkorrels op aarde. Persoonlijk vraag ik mij of hoe ze dit in hemelsnaam kunnen meten, maar dit geheel terzijde, het is een boel informatie.

We zijn inmiddels het cognitive computertijdperk binnengetreden nadat in 2011 IBM Watson, een zelflerend beslissend ondersteunend systeem, dat niet geprogrammeerd hoeft te worden, de beste Jeopardy (een soort omgekeerde 1 tegen 100) spelers ter wereld versloeg. Nu drie jaar verder is Watson ingezet als adviseur in diverse Ziekenhuizen, Kanker instituten, Verzekeringsmaatschappijen, Banken, Retailers, Advocaten kantoren en zelfs als Master Chef; Cognitief Koken !

Maar zou het dan niet nog mooier zijn als we de functionaliteit van het menselijke brein kunnen vangen in een computerchip? Beetje eng idee misschien maar hiermee doorbreken we wel radicaal het seriële Von-Neumann principe dat tot de dag van vandaag nog steeds in alle nieuwe smartphones zit.

In Augustus 2014 A.D. hebben we een werkende chip architectuur opgeleverd die menselijke brein functionaliteit kan emuleren. Het begrijpt zijn omgeving in de juiste context en is in staat real-time te anticiperen en beslissingen te nemen op gebeurtenissen.

Drie jaar geleden hadden we de eerste chip al draaien maar deze is echt baanbrekend te noemen. Op basis van van een kleine 5,4 miljard transistoren hebben we 4096 neurosysnaptics cores draaien. Iedere neuro synaptic core heeft zijn eigen geheugen (synapsen), processoren (neuronen) en verbindingen (axons) die net als een menselijk brein als een neuraal netwerk parallel opereren. Dit noemen we ook wel 3D stacking. Daarnaast kunnen de neurosynatic cores in parallel verwerken, opslaan en transporteren. Dit in tegenstelling tot de huidige seriële besturing. Inmiddels heeft iedere neuro synaptic chip dus 1 miljoen neuronen en 256 miljoen synapsen draaien. Maar het beste komt nog, het verbruikt maar 70 milliWatt aan energie “full throthle” ongeveer zo veel als een gehoorapparaat.

De neurowetenschappers onder ons weten dat het menselijke brein ongeveer 90 miljard neuronen en triljoenen synapsen bevat. We zijn er dus nog niet maar ook voor hen heb ik goed nieuws. We hebben inmiddels 16 van deze chips aan elkaar verbonden waardoor we 16 miljoen neuronen en 4 miljard synapsen operationeel hebben draaien. De architectuur laat zich dus redelijk eenvoudig opschalen wat interessant kan zijn voor grotere implementaties.

Zelf rijdende auto´s bijvoorbeeld hebben thans zeer veel computing power nodig gebaseerd op de huidige Von Neumann chip architectuur in combinatie met beeld herkenning om ongelukken te voorkomen. Een neuro synapic chip zou in vergelijking veel makkelijker observeren, interpreteren, evalueren en besluiten nemen om een ongeluk te voorkomen, net zoals jij en ik dat zouden doen.

Binnen een aantal jaren, komen deze chips dus ook beschikbaar in uw smartphone, smartwatch of smart glasses. Dan kunnen we pas echt spreken van een “smart” device. Je smart device kan dan getrained worden om objecten en personen visueel te herkennen, zelfs mensen met minder gezichts –of hoor vermogen weer te laten “zien” of “horen”. Realtime met een Chinees te praten zonder de taal machtig te zijn, stemmen te herkennen in meetings zodat afzonderlijk transcripts te maken zijn per individu. Te ruiken of er gevaarlijke bacteriën in een ziekenhuis aanwezig zijn of te attenderen op een naderendeTsunami. Het leert en wordt steeds slimmer. Voorzichtige schattingen geven aan dat we nog tot 2023 moeten wachten totdat we het menselijke brein qua verwerking, capaciteit en denkvermogen op een chip kunnen vangen.

Het gaat dus niet om de strijd tussen mens en computer maar juist om de symbiose tussen slimme creatieve computers en slimme mensen om de wereld weer een beetje mooier en leefbaarder te maken. Of zoals Ghandi zei “Het is onwijs al te zeker te zijn van je eigen wijsheid. Het is gezond er aan te denken dat zelfs de sterkste mensen kunnen verzwakken en zelfs de wijste mensen kunnen dwalen”

Gerard Smit

Gerard Smit is Chief Technology Officer van IBM Benelux onderdeel van de Europese CTO Office, IBM Distinguished Engineer en lid van de IBM Academy of Technology. Gerard is nieuwgierig naar nieuwe technologische ontwikkelingen en houdt ervan om creatief en buiten de kaders naar oplossingen te zoeken. Hij is sterk verbonden met onderzoeksinstellingen, trendwatchers, analisten en andere externe innovatie instellingen.

...

Verder lezen over IBM

Wat is een quantumcomputer en waarom is het interessant?

Er is een grote doorbraak geweest in de wereld van kwantumcomputers, maar de kans is groot dat je daar niets over hebt gehoord. Het is namelijk niet echt een wereld waarvan grote aantallen mensen op de hoogte zijn. Wat e...

Technology10.02.2023

Wat is een quantumcomputer en waarom is het interessant?

​De toekomst van computers?

Zou het mogelijk zijn als we de intelligentie van Einstein, de context van Gandhi en het geheugen van de gehele mensheid geconsolideerd kunnen aanbieden op een hybride computerplatform? Zijn we in staat, in de nabije toe...

Technology04.05.2020

​De toekomst van computers?

Google bevestigt doorbraak in kwantumcomputerkracht

Google heeft laten weten dat het bedrijf een nieuwe doorbraak in kwantumkracht heeft bereikt in een artikel dat is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift: Nature. De aankondiging komt precies een maand nadat...

Technology25.10.2019

Google bevestigt doorbraak in kwantumcomputerkracht

​Zijn wij drenkelingen op een houten vlot?

De technologische ontwikkelingen in onze maatschappij volgen zich in quantum snelheid op. We krijgen dagelijks zoveel informatie op ons af waardoor we steeds meer ondersteuning nodig hebben van intelligente systemen die...

Technology23.09.2019

​Zijn wij drenkelingen op een houten vlot?

IBM koopt Red Hat voor 34 miljard dollar – maar wat is Red Hat?

Microsoft heeft veel voor LinkedIn betaald toen ze die in 2016 kochten voor meer dan 26 miljard dollar, maar dat kan niet op tegen de 34 miljard dollar (in cash!) die IBM heeft gespendeerd aan het kopen van Red Hat. Dit...

Technology29.10.2018

IBM koopt Red Hat voor 34 miljard dollar – maar wat is Red Hat?

Techreus koopt ander model voor de toekomst
Deze AI zou wel eens je nieuwe favoriete parfum kunnen bedenken

IBM Research is in de geurtjes gegaan. Ze zijn namelijk gaan samenwerken met Symrise, een van de grootste bedenkers van smaken en geuren. Daar is een AI uitgekomen die Philyra heet, naar de Griekse godin van de geur. Die...

Technology25.10.2018

Deze AI zou wel eens je nieuwe favoriete parfum kunnen bedenken

'Eau d'intelligence artificielle'
​Oordelen over vooroordelen in AI

Ik had van het weekend voor het eerst de openhaard weer aan. Knetterend haardvuur vermengde zich met de geur van rode wijn. Op de achtergrond hoorde ik de muziek van George Michael “Listen without Prejudice!” Typisch...

Technology03.10.2018

​Oordelen over vooroordelen in AI

Call for code: kan jouw code helpen bij natuur- en klimaatrampen?

We hebben het al eerder gehad over Call for Code, een competitie die ontwikkelaars uitdaagt om technische oplossingen te vinden die voor, tijdens of na klimaat- en natuurrampen kunnen helpen. Maar wat kun je bedenken dat...

Technology07.07.2018

Call for code: kan jouw code helpen bij natuur- en klimaatrampen?

Verder lezen over Innovatie

Deze hypermoderne tank stelt je hele beeld van de legertank bij

Zeg je tank, dan denk je al gauw aan een gigantisch, groen geschilderd gevaarte met rupsbanden. Maar, niet lang meer: deze tank verandert dat.

Technology29.10.2024

Deze hypermoderne tank stelt je hele beeld van de legertank bij

‘Lucide dromen wordt het volgende grote ding na AI’

Het is wetenschappers gelukt om twee mensen apart van elkaar in slaap een gesprek te laten hebben in die dromen.

Technology18.10.2024

‘Lucide dromen wordt het volgende grote ding na AI’

Is de kassaloze supermarkt mislukt?

Albert Heijn had ooit een kassaloze AH To Go en al was dat een experiment, kunnen we stellen dat de kassaloze supermarkt niet werkt. 

Technology08.10.2024

Is de kassaloze supermarkt mislukt?

Den Haag ontvangt EU missie label voor duurzaamheid

Op 8 oktober ontving de gemeente Den Haag als eerste en enige Nederlandse stad het EU missie label ‘100 klimaat neutrale en slimme steden in 2030’. Ze krijgen deze erkenning omdat de gemeente Den Haag in Europa koploper is met haar innovatieve klimaatactiviteiten en -ambities. Deze erkenning is een steun in de rug voor de Haagse inwoners, ondernemers en met name de ondertekenaars van he Haags Klimaatakkoord.

Nieuws08.10.2024

Den Haag ontvangt EU missie label voor duurzaamheid

Backbase opent wereldwijde hoofdkantoor in Amsterdam

Backbase, de ontwikkelaar van het Engagement Banking Platform, opende vandaag zijn wereldwijde hoofdkantoor aan de Oosterdoksstraat 114 in Amsterdam. Deze verhuizing is meer dan alleen een adreswijziging; het is een nieuwe stap voorwaarts in de missie van het bedrijf om bankieren opnieuw vorm te geven en de klant centraal te stellen.

DC Business07.10.2024

Backbase opent wereldwijde hoofdkantoor in Amsterdam

10 Nederlandse start-ups om in de gaten te houden

In een land waarin veel beginnende ondernemingen zich zorgen maken over het ondernemersklimaat en investeringen in Nederlandse start-ups fluctueren, weten sommige jonge, startende bedrijven toch op te vallen.

Startups30.09.2024

10 Nederlandse start-ups om in de gaten te houden

Dit device biedt de oplossing voor hoge terugleverkosten

IQ NRG introduceerde eerder deze week een Zonnedimmer, daarmee kunnen eigenaren van zonnepanelen voorkomen dat ze moeten betalen voor het terugleveren van stroom en dus onnodige terugleverkosten hebben.

Gadgets20.09.2024

Dit device biedt de oplossing voor hoge terugleverkosten

Neuralink heeft tech die een blinde kan laten zien

De nieuwe stap van Neuralink gaat verder: Blindsight is gemaakt om mensen die blind zijn te laten zien. Zelfs als ze blind geboren zijn.

Technology18.09.2024

Neuralink heeft tech die een blinde kan laten zien