Gerard Smit is Chief Technology Officer van IBM Benelux onderdeel van de Europese CTO Office, IBM Distinguished Engineer en lid van de IBM Academy of Technology. Gerard is nieuwgierig naar nieuwe technologische ontwikkelingen en houdt ervan om creatief en buiten de kaders naar oplossingen te zoeken. Hij is sterk verbonden met onderzoeksinstellingen, trendwatchers, analisten en andere externe innovatie instellingen.
Laat ik voorzichtig zijn in mijn voorspelling dat de helft van alle applicaties die wij gaan gebruiken op onze smartphones en tablets rond 2018 ondersteunt gaan worden door cognitieve computersystemen.
Een extra brein dat leeft in de Cloud en ons mensen gaat ondersteunen bij het nemen van complexe beslissingen. Dat in staat is om sensor data in onze smart watches, koffie set apparaat, fiets, auto, lantaren palen, wegen en huizen aan elkaar te verbinden.
Het gaat natuurllijk niet om de sensoren in de Internet of (Every) Things maar om de enorme berg van ongestructureerde data (tekst, video, foto’s etc.) met elkaar in verbinding te brengen. We noemen dit ook wel “Dark Data” omdat ruim 90 % van deze data niet door mens of machine gebruikt wordt voor verdere verwerking en/of intepretatie.
Het gaat hier ook niet over Kunstmatige Intelligentie maar over het vergroten van menselijke intelligentie. De ultieme symbiose tussen mens en machine. Mensen zijn, teminste de meeste onder ons, goed in inituitie, hebben compassie, verstand en kunnen oordelen. Machines daarentegen zijn goed in deep learning, snel rekenen, onthouden, zoeken, feiten checken en zijn nooit moe. Breng deze werelden bij elkaar en je krijgt Hans Klok op steroide; Augmented Magic.
Cognitieve computersystemen, zoals IBM Watson worden thans wereldwijd ingezet. In de Retail sector helpen deze systemen klanten om tijdens het aankoop process open vragen te stellen aan het systeem en ze te helpen bij het beslissingsprocess zonder een muisklik.
Binnenkort in Beijng helpen cognitieve systemen om te bepalen hoe de lucht kwaliteit er uitziet op een vierkante meter nauwkeurig, waar de vervuiling het grootst is, welke route je het beste kan nemen en wat de prognose voor de komende 72 uur zal zijn. De overheid gebruikt deze geannomiseerde informatie en advies om te beslissen welke fabrieken, auto’s en andere vervuilers moeten stoppen.
In de Olie en Gas industrie worden cognitieve computersystemen ingezet om te bepalen waar de grootste kans ligt voor een nieuwe Olie of Gas bron. Dit scheelt miljoenen aan investeringen in nutteloze proefboringen en is ook nog beter voor het milieu. We hebben ook cognitieve capabilities ingezet in de Australische Solar Challenge. Hierbij werd zon, wind, temperatuur, luchtgesteldheid, wegen informatie en verschillende voertuig data aan elkaar gekoppeld. Dankzij ondersteunende cognitieve adviezen kon de bestuurder optimaal profiteren en wist op de kilometer nauwkeurig wanneer hij of zij een optimale snelheid en rendement kon behalen om de winst in zijn klasse veilig te stellen.
Een andere zeer interessante ontwikkeling is speciaal voor slechtziende of blinde mensen. Dankzij cognitieve functionaliteit kan een blinde of slechtziende persoon niet alleen makkelijker de weg vinden maar ook geholpen worden door middel van gezichtsherkening. Hiermee is het mogelijk emotionele uitdrukkingen te herkennen. Geinteresseerd hoe dat eruit ziet? Kijk even naar dit filmpje :
Mooie actuele voorbeelden om de wereld een beetje slimmer, leuker en veiliger te maken. Nu kan ik mij voorstellen dat uw wenkbrauwen in de frons stand zijn gaan staan. Maar er is meer, zoals ik al in het begin had aangeven werken we hard aan het vervolg genaamd “Celia”dat staat voor Cognitive Environments Laboratory Intelligent Assistant. Een mix van de analytics power van IBM Watson, een Siri achtige manier van communicatie en een Matrix (u kent de film) user interface.
De standaard manier om straks in boardrooms van bedrijven advies te krijgen van een cognitief systeem door een dialoog tussen mens en machine. We laten ons inspireren door het menselijke denk proces tijdens een probleemstelling maar dan zonder de emotie. Je hoeft dan niet zo heel veel verbeelding te hebben hoe dit in diverse industrieen, maar ook voor ons individuen kan worden toegepast.
Een digitale assistant die ons dagelijks ondersteunt in een denkende maatschappij zonder erop verliefd te worden.
[Afbeelding © adrian_ilie825 – Fotolia]
Verder lezen over IBM
Technology10.02.2023
Wat is een quantumcomputer en waarom is het interessant?
Technology04.05.2020
De toekomst van computers?
Technology25.10.2019
Google bevestigt doorbraak in kwantumcomputerkracht
Technology23.09.2019
Zijn wij drenkelingen op een houten vlot?
Technology29.10.2018
IBM koopt Red Hat voor 34 miljard dollar – maar wat is Red Hat?
Techreus koopt ander model voor de toekomstTechnology25.10.2018
Deze AI zou wel eens je nieuwe favoriete parfum kunnen bedenken
'Eau d'intelligence artificielle'Technology03.10.2018
Oordelen over vooroordelen in AI
Technology07.07.2018
Call for code: kan jouw code helpen bij natuur- en klimaatrampen?
Verder lezen over Innovatie
Cybercrime20.11.2024
Wortell opent nieuw next-gen Cyber Defense Center
Nieuws06.11.2024
Mews is het snelst groeiende bedrijf van Nederland in 2024
Winnaar van de Top 250 Golden Scaler AwardTechnology29.10.2024
Deze hypermoderne tank stelt je hele beeld van de legertank bij
Technology18.10.2024
‘Lucide dromen wordt het volgende grote ding na AI’
Technology08.10.2024
Is de kassaloze supermarkt mislukt?
Nieuws08.10.2024
Den Haag ontvangt EU missie label voor duurzaamheid
DC Business07.10.2024
Backbase opent wereldwijde hoofdkantoor in Amsterdam
Startups30.09.2024
10 Nederlandse start-ups om in de gaten te houden
Verder lezen over Toekomst
Artificial Intelligence29.10.2024
De toekomst van leren: KLM en de impact van AI
Technology11.09.2024
Crikorama verkozen tot winnaar James Dyson Award 2024
zelf krekels kweken!Technology04.09.2024
Challenge: Volledig autonoom dwergtomaten telen zonder menselijke tussenkomst
Events04.07.2024
Dit was het VINT Symposium van 2024
met als thema 'Echt Slim'Nieuws04.07.2024
Merganser: een Offshore Floating Solar platform in de Noordzee
Startups27.06.2024
In Brabant is het aantal startups met 22 procent toegenomen
Artificial Intelligence26.06.2024
Symposium ‘Artificial Intelligence’ door het Jeroen Bosch Ziekenhuis
Gadgets20.06.2024