Dominique Dewitte is hoofdredacteur en mede-uitgever van het in Belgie populaire zakenportaal Express.be. Daarnaast is hij schrijver van boeken en publiceert hij als Blogger artikelen op Dutchcowboys.
Antwerpen wil nog dit jaar van start gaan met een initiatief om de verplaatsingen van inwoners en de vele bezoekers te volgen. Met het project ‘City of Things’ zullen op diverse locaties in de stad sensoren worden opgesteld waarmee de signalen van de smartphones van passanten kunnen worden geregistreerd.
Volgens Bart De Wever, burgemeester van Antwerpen, kunnen ze garanderen dat de privacy van het individu beschermd blijft. Hij benadrukt dat alleen het signaal wordt opgevangen en niemand de identiteit van de eigenaar kan achterhalen. De stad werkt voor het project samen met het Vlaams digitaal onderzoekscentrum iMinds en de mobiele netwerkprovider Mobile Vikings.
City of Things
Met ‘City of Things’ wil Antwerpen zich volgens de initiatiefnemers ontwikkelen tot de grootste digitale testlocatie van Europa. Daarbij worden onder meer Vlaamse startups en jonge, innovatieve ondernemingen uitgenodigd om applicaties en online diensten te ontwikkelen om de leefbaarheid van de stad te bevorderen.
Nog voor het einde van dit jaar zullen 34.000 sensoren en digitale verkooppunten worden geïnstalleerd. De apparaten moeten het koopgedrag van de bezoekers registreren. Die technologie laat het ook toe om in realtime de locatie en de verplaatsing van de gebruikersgroep voortdurend te volgen.
En uiteindelijk moet ‘City of Things’ de mogelijkheid bieden om de stad beter te organiseren. Projectleider Davor Meersman merkt onder meer op dat dit project het mogelijk moet maken om opstoppingen te vermijden en grote evenementen in goede banen te leiden.
Privacy?
Cultuurfilosoof Johan Sanctorum zegt echter dat, ondanks de garanties van de Antwerpse burgemeester, vragen moeten worden gesteld over de privacy-bescherming. Hij verwijst daarbij naar iMinds, dat zelf promotie voert bij bedrijven die een commercieel belang hebben in privé-data.
Volgens Sanctorum moet ‘City of Things’ bestempeld worden als een project voor de monitoring van het burgergedrag, wat volgens hem iets helemaal anders is dan het tellen van de aanwezigen op evenementen zoals de Sinkenfoor.
Verder lezen over Big Data
Technology28.10.2024
Air France-KLM legt fundament voor AI met sterk metadatamanagement
Technology12.09.2024
Last van datacenters? Dan bouwen we ze gewoon in zee
Technology04.07.2024
Provincie Noord-Brabant migreert SAP S/4HANA naar de cloud
Informatie nog sneller beschikbaarNieuws27.06.2024
Zo denken Nederlandse datacenters energie te kunnen besparen
Technology25.10.2023
Nieuwe versie van de Technologie Kieswijzer staat online
Technology11.05.2023
KNMI moderniseert datastrategie met AWS
Voor betere detectie en classificatie van seismische activiteitOnline21.10.2022
Wikidata bereikt grens van 100 miljoen data items
Marketing20.09.2022
8 tweets om de Big Data Expo van 2023 vast in je agenda te zetten
Verder lezen over Privacy
Cybercrime30.09.2024
Hoe bescherm je de data in je brein?
Cybercrime16.09.2024
Eenvoudige tips voor meer privacy tijdens het reizen met openbaar vervoer
zorgen om privacy tijdens woon-werkverkeerSocial Media09.09.2024
Telegram modereert privégesprekken toch niet
Online24.04.2024
Dating-app Grindr aangeklaagd om delen HIV-status met anderen
Cybercrime15.04.2024
Bescherm jij je online identiteit wel genoeg?
Online18.03.2024
Digitaal mijmeren: Zullen AI’s op het internet op enig moment ontwaken?
Mogelijk ontwikkelen AI's een vorm van gedecentraliseerd interactiviteitsbewustzijnOnline15.02.2024
Je AI-geliefde is onbetrouwbaar: onveilig en uit op geld
Doe het veiligCybercrime05.02.2024