Chromebooks, de computers die in de cloud leven, zijn er al een aantal jaar. Je hebt op zo’n ding geen Windows, nauwelijks een harde schijf en minder vermogen onder het toetsenbord, want dat is allemaal niet nodig. De Google apps die je kunt gebruiken hebben allemaal gratis online opslag en dus kun je hartstikke productief zijn voor minder geld. Het zijn simpele computers, die je niet gebruikt om spellen mee te spelen en waarop het aanbod van apps gewoon minder is. Het is een bewuste keuze om niet alles te kunnen doen.
Dat gaat echter allemaal veranderen, want de integratie van Android met Chrome OS is dit jaar een feit, nadat het vorig jaar al voorzichtig begonnen was op testsystemen. Google meldde deze week dat alle Chromebooks die vanaf nu uitkomen de Android Play Store ondersteunen en dat een heel gedeelte van de iets oudere modellen dat ook doen. Dat betekent dat er een hele sloot aan apps beschikbaar is voor de Chromebook, al moet je wel rekening houden met het feit dat dit voornamelijk apps zijn die uitgaan van een touchscreen besturing. Laat veel nieuwe Chromebooks dat nou ook hebben, dus als het straks allemaal vlekkeloos geïntegreerd is kun je net zo veel doen als op je telefoon, maar dan met een groter scherm, toetsenbord én touchscreen.
Het wordt echter pas echt interessant omdat Chromebooks (net zoals smartphones) vermoedelijk dit jaar al een bepaalde grens overgaan qua performance en zich echt prima zullen kunnen meten met de gemiddelde laptop. Het zal er voor zorgen dat er steeds meer apps op de Google Play Store gaan komen die niet onderdoen voor de productiviteits-apps die je op andere platforms zoals Windows en Mac OS ziet. Niet alleen dat, er gaan ook gewoon een hele hoop games en andere applicaties beschikbaar komen die mensen niet per se nodig hebben, maar wel graag gebruiken. Dat start het kip-en-ei effect, want dan worden Chromebooks opeens heel interessant, zullen er meer apps komen en zijn we vertrokken.
Google heeft er heel lang over gedaan om deze stap te zetten, vermoedelijk in afwachting van het technologische kantelpunt, maar we zijn er nu dus aangekomen en dat zou de populariteit van de goedkope maar inmiddels niet meer kinderachtige laptop/tablet hybrides wel eens een hele grote boost kunnen gaan geven. Move over Macbook? Wave goodbye to Windows? Het zou wel eens langzaam kunnen gaan gebeuren.
[Afbeeldingen © Samsung]